RSS Feed

7 semne după care recunoști un comunist de dreapta

vezi toate articolele de
07 Jul 2015 la 10:20 48 comentarii 4100 vizualizari.

Referendumul din Grecia a scos iar pe metereze veteranii luptei de clasă cu asistații sociali, mămicuțele, bebelușii sau diverși alții care “nu vor să muncească”. De data asta, adversarul e mai facil și mult mai ușor de omogenizat statistic: grecul. Zorba Grecul (pe cel dansând, din genericul de la Telecinemateca, că altfel iată și o bucată pusă mai bine în context).

Se pretind “de dreapta”, dar la bani mărunți sunt în plină confuzie doctrinară. (Genul celor care țin pe spațiul public, ocupând o suprafață care pe “piața liberă” ar valora cel puțin două venituri minime garantate pe lună, dar dacă le cere primăria banii, urlă că “mai întâi” să le facă parcări din abundență și după aia mai vedem)

Iată cum îi recunoști:

1. Spun că grecii sunt putori. Eventual acceptă cu greu statisticile care arată că grecii au cele mai multe ore de muncă din Europa, dar spun că se duc la muncă să stea degeaba, că productivitatea e la pământ. Iată o veste: productivitatea e la greci de două ori mai mică decât la nemți, dar de patru ori mai mare ca la români. Românul statistic ar trebui să stea degeaba la serviciu 160 de ore din 168 ale săptămânii doar ca să “nu” producă la fel de mult ca un grec. Hai că se poate! Mai haios este că toți cei care câștigă sub aproximativ 1600 de euro pe lună în România (statistic – 80-90%), după propria grilă se pot cu mândrie declara mai putori ca Zorba.

2. Sunt fani doctrinari ai noțiunilor de risc, responsabilitate sau profesionalism. Totuși, nu admit că lăcomia și prostia celor care au dat cu împrumut unora despre care se știe că-s Zorba se plătesc. Li se pare de bun simț s-o plătească Zorba pe toată. Pe când invers, dacă Zorba face un contract prost pe baza căruia bancherul îi poate cere mai târziu dublu – triplu – cvadruplu înapoi… tot Zorba trebuie să plătească până la ultimul sfanț: ~păi de ce n-ai citit? prostia se plătește!~ (nu dau link, căutați-l cu goagăl!)

3. Nu prea vor să aibă de a face cu statul dar li se pare firesc ca cetățenii să fie cumva ținuți contractual de angajamentele pe care și le-a luat statul pe banii lor, prezenți sau viitori.

4. Au auzit ceva vag despre principiul răspunderii limitate pe baza căruia funcționează relațiile de creditare în capitalism (măcar din abrevierea SRL, deși SA-urile funcționează la fel). Sunt de acord cu el, îi înțeleg rațiunile și consecințele – că investitorul poate fi executat doar în limita capitalului investit. Totuși, ei nu înțeleg de ce s-ar aplica asta vreodată unor cetățeni care n-au fost nici măcar întrebați înainte dacă vor să li se bage mâna în buzunar sau nu.

5. Știu povestea islandezilor și le-a plăcut la vremea respectivă. Nu pentru că ar fi mare diferență între abordări, mai degrabă pentru că islandezii au haplogrupuri mai “aspiraționale” decât cele comune lor și grecilor. Acum tremură de teamă ca grecii să nu repete până la capăt figura islandeză și să le întoarcă astfel universul cu roțile în sus.

6. Au alergie la ruși, care vor să divizeze Europa. Sunt seduși de americani, care vor să divizeze Europa.

7. Vor taxe cât mai mici sau deloc, votează partide care le promit asta, dar sunt de părere că suveranitatea populară exprimată prin referendum se oprește atunci când este vorba ca taxele să fie supuse direct la vot.

P.S. O mențiune specială pentru colegul Ciprian Domnișoru, care nu se înscrie în categorie, dar care a reușit cumva să argumenteze că ștergerile de datorii în cazul Germaniei sunt “altceva”, pentru că au fost făcute pe vreme de război. Și că cele făcute pe timp de pace nu ar fi la fel de scuzabile. Aș zice că dimpotrivă, datoriile de război sunt în contul unor pagube pe care victima n-a avut nici o șansă să le evite. Pe când cele făcute pe timp de pace erau ușor de evitat dacă creditorii evaluau corect riscul și pur și simplu nu dădeau banii cu împrumut de la început.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

48 comments
 • 1

  [...] 7 semne după care recunoști un comunist de dreapta, pe voxpublica.ro [...]

 • 2

  [...] 7 semne după care recunoști un comunist de dreapta [...]

 • 3

  mai nou, orice coclit se pricepe la greci. Asa si tu.

  mamica
  2015-07-07 11:05:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  “pur și simplu nu dădeau banii cu împrumut de la început” cred ca linkul ar duce la Mafalda.

  Si daca le-au dat (exemplu: slovacii nu chiar de la inceput) ce sa faca acum, sa le mai dea? Ca ei au nevoie.

  misHu
  2015-07-07 11:16:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @misHu

  Știi cam cu cât e plătită o poziție de Mafalda? (a se citi Chief Risk Officer și toate rangurile din departamentul de sub în băncile care dau împrumuturi suverane + președinte până la portar în agenție de rating + cam toată funcționărimea la FMI, BCE sau CE:ESFS/ESMA/ESRB/EBA + precursori etc).

  “Slovacii” fac ce vor cu banii lor, personal le-aș zice să aibă mare grijă de ei că uite…

 • 6

  Nu prea inteleg concluzia.
  Creditorii grecilor au stiut de riscuri. Grecii au stiut si ei. Treburile astea se stiu din totdeauna la nivelul finantistilor, nu vorbim de omul de rand. Aici e care pe care. In momentul de fata, creditorii stiu ca s-ar putea sa o pateasca. Dar au anumite solutii sa-i stranga cu usa pe greci. Grecii stiu si ei ca daca nu mai primesc nimic sunt morti. La propriu. Parerea mea e ca problema grecilor e mult mai mare decat problema creditorilor. Cu mult. Si asta se va vedea.

  rammon
  2015-07-07 11:40:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  E super ușor și super inutil să demontezi argumentele irelevante.
  1. Pe fond
  Eu înțeleg situația așa. Austeritatea înseamnă deficite bugetare mici (sub 3%). Nu a funcționat în cazul Greciei în ultimii 5 ani. Problema e că înainte de ăștia 5 ani, au fost vreo 10 ani de deficite bugetare de peste 10% și nici ăia nu au produs o economie competitivă. Bon. Ștergem totul cu buretele, tăiem din datorii și finanțăm pentru următoarea perioadă deficitele Greciei ca să? Ca să ce? Care e strategia de redresare economică a Greciei? Re-naționalizarea, re-angajarea celor concediați din aparatul de stat?
  2. Pe politică
  a) Cînd a cîștigat alegerile Syriza Merkel & co erau în funcție. Au promis că vor negocia cu ei și că vor obține sfîrșitul austerității în Grecia și rămînărea ei în Zona Euro și în UE. Au promis asta fără nici un “sau”. Sîntem sau nu în punctul în care estimarea lor politică se dovedește a fi pur și simplu fantasmagorică?
  b) În ianuarie Tsipras avea 2 autuuri. Faptul că austeritatea nu a funcționat și votul cetățenilor greci. A pornit la negocieri spunîndu-le, în rezumat, celor cu care negocia că sînt niște proști criminali în solda capitaliștilor care sug sîngele poporului. Dovedește asta sau nu că obiectivul principal al Europei nu a fost îmbunătățirea situației Greciei, ci transformarea radicală a UE, a instituțiilor sale, ba chiar și a statelor componente în conformitate cu viziunea marxistă a Syriza conform ordinea politică și economică actuală este în esență doar un mecansim de exploatare a maselor largi de către cei 1%?

  neocon
  2015-07-07 12:04:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Pai si daca nu le dadeau o duceau grecii mai bine? Nu trebuia oare sa umble la salarii, pensii, taxe, achizitii? Cum ar trebui de fapt si acum, cand creditorii fac ce zici tu? Adica nu vor sa le mai dea, ca s-au prins ca Zorba nu plateste?
  Pari un pic confuz …
  Daca grecii isi platesc sau nu datoria ramane de vazut. Cine si de ce sa-i mai imprumute? Si ce fac ei daca nu-i mai imprumuta nimeni? Care-i mai mare problema ca nu-si pot plati datoria sau ca au niste cheltuieli pe care nu le pot sustine, adica au nevoie de noi imprumuturi, masive?

 • 9

  Punctul 4: pe asta nu am mai auzit-o pana acum, statul ca o entitate cu raspundere limitata. Statul SRL, care trebuie sa returneze doar banii lui, proprii si personali, dar sa nu se atinga de banii populatiei.

  Stai, ca parca am mai auzit undeva asta. Aici:

  EFIMIȚA: Așa e… da’… (reflectând mai adânc) un lucru nu-nțeleg eu.
  LEONIDA: Ce lucru?
  EFIMIȚA: Dacă n-o mai plăti niminea bir, soro, de unde or să aibă cetățenii leafă?
  LEONIDA (în luptă cu somnul): Treaba statului, domnule, el ce grije are? pentru ce-l avem pe el? e datoria lui să-ngrijească să aibă oamenii lefurile la vreme…

  Conu Leonida, precursorul domnului Davidescu in definirea notiunii de stat SRL.

  silicon_v
  2015-07-07 12:29:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Iata ca istoria se poate repeta, iar propagandistii acestor cauze se gasesc la post, intocmai si la timp. Este adevarat ca steagurile rosii cu secera si ciocanul, cu care-si sustineau grecii cauza la manifestatiile “spontane”, nu semanau cu cele din anii ‘30, insemnele acelora fiind mai stilizate. Si atunci inamicii erau creditorii (bancherii) si afaceristii verosi, ce nu dadeau creditele sub forma de daruri. Solutia acelor extremisti (ce seamana izbitor cu “sirizii”, insa sunt pe cealalta mana), a fost sa-i puna pe acesti inamici ai prosperitatii poporului in niste locuri calde, chiar foarte calde, in cuptoare.
  Cata vreme, Sfanta Treime a acestor banditi politici, Tzipla si Varufurtis, sunt Marx, Engels si Lenin, tot ce spun si fac ei nu tin de Europa civilizata, ci de spatiul euro-asiatic spre care tind.
  Tov. Davidescu, de cand am vazut cati “europeni” au aderat la ISIS, nu ma mai mira simpatia pe care o purtati acestor extremisti de stanga greci. Si ca sa stiu daca sentimentele fata de ei sunt sincere sau ereditare (politic), aveti credite mari luate de la lacomii bancheri ?

 • 11

  referitor la 5: situatia nu e similara, datoria nu era a Islandei, ci a unor banci private.

  mentiunea speciala: evaluarea incorecta a riscului nu absolva indatoratul de plata datoriei, mai ales cand indatoratul minte creditorul ani de-a randul. Si culmea nesimtirii, indatoratul l-a dat in judecata pe cel care a dezvaluit adevarul!!! wsj.com/article../

  Vercix
  2015-07-07 14:33:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @silicon_v

  Să “se atingă”, cum să nu, și musai fără să întrebe că d-aia-i stat! Chiar, majorările de capital pe ce procedură se fac?

 • 13

  Nu era intentia mea sa compar datoriile de razboi cu cele ale Greciei- dar la punctul asta ridicol a ajuns discutia.Datoriile de razboi sunt intr-adevar altceva, pentru ca natura lor este in mare parte punitiva si nu sunt evaluate realist, iar stergerea unei parti din datorii (ceea ce Grecia a primit deja) s-a facut dupa ce Germania a indeplinit o serie de conditii de stabilitate si pace.

  In ceea ce priveste “vina” creditorului care isi asuma un risc, creditorii au luat deja acel risc, prin reducerea datoriilor Greciei in 2010, prin amanarea platilor si prin incertitudinea vreunei plati viitoare. Nu stiu de ce ar trebui sa piarda toti banii. Dobanzile nu au rolul de a semnala doar riscul, ci si de a limita accesul debitorilor riscanti- in consecinta la dobanzi foarte mari, vina este impartita intre creditori si grecii care se imprumutau la asemenea dobanzi, iar creditorii au pierdut in diverse forme deja, nu vad de ce mai trebuie sa piarda in continuare.

 • 14

  Evident, daca era Securistul Prim Turnator de la Anvers carmaciul Greciei ar fi scapat. Cu conditia sa aiba si postaci demni de mila ca mine. Buie Masescu!

 • 15

  Si Grecia a oferit mereu garantii de pace dar nimeni nu-i iarta datoriile. Mai mult in schimbul datoriilor i s-au pretins insule(teritorii) si foarte rentabile servicii sociale.Ca sa ma repet ,cred ca exista o problema in felul in care este aplicat Tratatul de la Lisabona. Practic banii pentru necesitatile financiare ale fiecarui stat pleaca de la BCE cu aprox 1% insa sunt trecuti prin banci -in primul rand germane si apoi franceze, olandeze etc – cu dobanzi de pana la 17-20% in cazul Greciei. Problema este ca acest procent (nota) este dat de agentiile de rating unde aceleasi banci fac parte dintre cei care participa la decizii si deci totul se face in baza unor interese.
  Exista de asemenea in Europa o presiune foarte mare ca datoria privata sa fie trecuta la datorie publica deci raspunderea sa o poarte societatea in ansamblu .
  Dar nu vreau sa ma iau de creditori caci pot fi luat de antisemit in conceptia lui Ciprian Domnisorul sau alti propagandisti de aceiasi clasa .

  MIHAI
  2015-07-07 16:30:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Luciane

  citeste tata tezele lui ceasca si vezi ce spunea el de imperialism si olgarhiile financiar bancare.Citeste despre spolierea statelor sarace, despre modul de ocupare al statelor si distrugerea suveranitatii. Citeste tata tot si sa vezi ca TOTUL se intimpla exact cum a spus el.O sa te crucesti citind.Pe linga un mare conducator a fost si un MARE VIZIONAR.Nimeni dar absolut nimeni nu i-a calcat pe urme.
  O sa sari ca ars stiu ca ne-am mai ciocnit, dar asa este.Un mare conducator pentru ca el a dat de munca la 10 mil cetateni,avea numai 2 mil pensionari la 10 forta activa, construia si facea diverse in draci.Voi nu sinteti in stare nici macar sa le zugraviti si mai bine le distrugeti
  Si mai avea ceva doar vreo 800 mii bugetari din 10 milioane.Este ceva fata de 1.2 mil la 4.5 mil.
  Nu-i asa ca era si un bun economist.
  Si stii care-i culmea democratiei? Sa vorbesti despre birocratia comunista
  hihihihihihihi

 • 17

  Ce-a fost mai intai, oul sau gaina? Vina creditorului sau a celui imprumutat? Vina celui care isi tine masina pe spatiu public sau a primariei? Vina statului sau a cetateanului?

  Cam asa va invartiti in acelasi cerc. Penibil.

  Miles
  2015-07-07 16:46:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  Miles, poate ca vina este a celor care vad in dificultatile altora o oportunitate de a-i exploata si santaja. Si asta este si mai mizerabil cand se numesc si parteneri si mai declara ca au aceleasi interese.

  MIHAI
  2015-07-07 16:56:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  Vina, vina, vina… asta e tema de discutie predominanta. Dar despre solutii nu prea se vorbeste. Mai intai sa fie solutii si apoi sa se dea din gura, pix, tastatura despre vina…

  zander
  2015-07-07 17:14:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  Iata ca istoria se poate repeta, iar propagandistii acestor cauze se gasesc la post, intocmai si la timp. Este adevarat ca steagurile rosii cu secera si ciocanul, cu care-si sustineau grecii cauza la manifestatiile “spontane”, nu semanau cu cele din anii ‘30, insemnele acelora fiind mai stilizate. Si atunci inamicii erau creditorii (bancherii) si afaceristii verosi, ce nu dadeau creditele sub forma de daruri. Solutia acelor extremisti (ce seamana izbitor cu “sirizii”, insa sunt pe cealalta mana), a fost sa-i puna pe acesti inamici ai prosperitatii poporului in niste locuri calde, chiar foarte calde, in cuptoare. Asa cum grecii se cred acum o democratie superioara, aia se credeau o rasa superioara.
  Cata vreme, Sfanta Treime a acestor banditi politici, Tzipla si Varufurtis, sunt Marx, Engels si Lenin, tot ce spun si fac ei nu tin de Europa civilizata, ci de spatiul euro-asiatic spre care tind.
  Tov. Davidescu, de cand am vazut cati “europeni” au aderat la ISIS, nu ma mai mira simpatia pe care o purtati acestor extremisti de stanga greci. Si ca sa stiu daca sentimentele fata de ei sunt sincere sau ereditare (politic), aveti credite mari luate de la lacomii bancheri ?
  PS.
  @14 – “clona” trista, ce scrie in loc sa puta.

 • 21

  Ma intreb daca autorii de pe VP chiar nu sesizeaza absurdul argumentelor lor. Mai ales acest “e vina creditorului ca a dat bani cu imprumut” mi se pare halucinant.

  Creditorul isi ia, intr-adevar, un risc. Acest risc se reflecta in nivelul dobanzii. De aceea Grecia nu are acces la credite comerciale si este nevoita sa acceseze mecanisme speciale de finantare de genul EFSF.

  Unde este absurdul comentariilor de acest tip pe VP este ca pe de o parte comentatorii scuza sarlatanismul Greciei prin “creditorul e de vina ca i-a dat” in timp ce pe de cealalta parte ii acuza pe creditori ca nu vor sa le mai dea, adica sa perpetueze acest tip de mecanism.

  In fapt, Grecia nu are decit o singura solutie: masuri de austeritate cuplate cu o stergere partiala a datoriei. Alte bullshituri sunt doar gugumaniile unor comentatori specializati in psihologie sau dezvoltare personala.

  Adam Smith
  2015-07-07 17:21:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Comparatia intre Germania postbelica si Grecia e caraghioasa.

  Chestia cu Zorba si bancherul insa e culmea retardarii. Adica daca eu depun bani la banca si banca are un seif mai vechi si demodat si fara paza vine Zorba si il sparge cu pontoarca Zorba nu trebuie sa dea banii inapoi cand il prinde politia? Nu domnule, sa acopere bancherul paguba, ca a fost iresponsabil. Zorba e nevinovat, e in firea lui sa fure, cand a vazut un seif asa de prost pazit nu s-a putut abtine…

  Grotesc….

  MOMO
  2015-07-07 17:30:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @silicon_v: Sunt sigur ca domnu’ Davidescu nu a auzit in viata lui de SNC … doar de SRL si SA :D

  virgil
  2015-07-07 17:32:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  Deci hai sa lamurim ce sustin rogozan (direct) si davidescu (mai cu deviatie) :

  1. Situatia dezastruoasa in care se afla acum Grecia este cauzata numai si numai de către perfizii creditori.

  2. Referendumul in care grecii au votat NU reprezinta Marea Victorie a Eladei Impotriva Imperialismului German

  3. Invinsii vor plati despagubiri Greciei, dupa cum urmeaza:

  a) toti banii creditati se considera păpați de lup (lupul grecesc).

  b) UE zona euro va plati cu titlu de despagubire Greciei suma de 120 miliarde euro

  c) Germania, cel mai mare creditor, va fi considerat principalul agresor si va plati Greciei suplimentar suma de 240 miliarde euro. Aceasta plata nu va absolvi Germania de plata despagubirile de razboi (razboiul anterior), Germania obligandu-se sa plateasca Greciei suma de 500 miliarde de euro, esalonat pe o perioada de 6 luni.

  d) tarile din UE care nu apartin de zona euro (aici intra si Romania) vor plati Greciei o suma modica de 25 miliarde euro, reprezentand penalizarea pentru pasivitatea de care au dat dovada cand germanii si ceilalti imperialisti au sufocat Grecia cu euro si alte instrumente din dotare.

  e) Turcia nu va putea fi iertata pentru ocupatia ilegala a Greciei timp de sute de ani si va plati despagubiri similare Germaniei . In mod normal suma ar trebuie sa fie mult mai mare, dar turcii nu sunt bogati ca nemtii si poporul grec nu se poate comporta cu poporul turc la modul mizerabil cum se comporta acum poporul german cu poporul grec.

  Mircius
  2015-07-07 18:30:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  @kim: “citeste tata tezele lui ceasca si vezi ce spunea el de imperialism si olgarhiile financiar bancare. … O sa te crucesti citind.Pe linga un mare conducator a fost si un MARE VIZIONAR.”

  S-ar putea sa fii surprins dar tezele anti-capitaliste au fost specifice tuturor regimurilor comuniste. Chiar si coreenii din nord au o asemenea doctrina. Este foarte simplu sa controlezi masele odata ce ai inventat un dusman de clasa.

  Cit despre spolierea statelor sarace… Ce ii impiedica pe politicienii din statele sarace sa dea legile necesare ca sa combata coruptia si evaziunea fiscala? In nici un caz nemtii, francezii, elvetienii. Si cel putin in Romania, cel putin 40% din buget se scurge in conturile mafiotilor romani. Ii vezi toata ziua. Au averi imense din afaceri cu statul. Din cauza lor esti sarac. Nu din cauza nemtilor…

  gjgj11
  2015-07-07 18:39:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  Sunt o biata sluga batjocorita care abia asteapta sa fie sodomizata de victor L, Blaga si Blejnar

 • 27

  gigi11

  ”tezele anti-capitaliste au fost specifice tuturor regimurilor comuniste”.

  se intimpa aceste teze pina in cel mai mic amanunt? asta-i problema.DA SE INTIMPLA ceia ce inseamna ca tezele anti capitaliste sint adevarate sau au un mare simbure de adevar.Asa ca exact ce spuneam VIZIONAR de VIZIONAR nimic altceva.
  Cit despre spoliere nu vorbeam de spolierea de catre noi pe noi ca este mica comparativ cu spolierea multinationalelor.Ia ca exemplu lemnul ca este foarte recent.Austriacul nu a putut taia padurie in austria ca sint reguli draconice a venit la noi sa ne lase muntii fara un brad ca merge, ca tine.A luat busteanul a facut mobia pe care ce sa vezi noi o cumparam de la ei.O garnitura de mobia la pret de cinci camioane de busteni exportati.Si asa in alte n-spe situatii si multinationale.Asta-i spoliere nu hotiile borfasilor nostri.Astia sint firmituri pe linga cum se cara din tara atit material cit si munca.De crezi ca vin si cu fabrica aici.Platesc muncitorul ca in occident? nici vorba.Poate nitel mai bine ca la noi dar de citeva ori mai putin ca la ei.Export de munca vie alta forma de spoliere.Mai vrei iti mai dau exemple ca sint foarte multe.

 • 28

  @kim: Da bre… Au taiat austriecii padurile naostre… Dar au facut-o pentru ca politicienii NOSTRI i-au lasat sa le taie. Si nu i-au lasat degeaba. Fiecare camion era taxat si mita ajungea pina sus de tot.

  Ce s-ar fi intimplat daca, in loc sa ia mita, politicienii romani ar fi facut public faptul ca austriecii incearca sa dea mita ca sa poata taia padurile ilegal? Vezi? Tot romanasii nostri ne-au vindut. Asta-i doar un mod prin care mafiotii romani ne-au saracit in timp ce ei s-au imbogatit…

  Si crede-ma… Aruncind vina pe austrieci nu faci altceva decit sa-i ajuti pe coruptii nostri. Data viitoare vor fi americanii, rusii, chinezii sau turcii… Nu conteaza cine. Trebuie doar sa stie cui sa dea mita…

  gjgj11
  2015-07-07 20:19:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  @gjgj11:
  Draga Gigi… In TOATE, dar absolut TOATE legislatiile europene, e condamnat aproape la fel si cel ce DA mita ca si cel ce PRIMESTE sau SOLICITA mita. Asadar, vina nu e exclusiv a politicienilor romani. Sunt de condamnat (PENAL) si “oamenii de afaceri” austrieci care au oferit mita (sau au dat-o cand LI s-a SOLICITAT).
  Clar?

  Kostagh
  2015-07-07 20:29:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  ha, ha,excelent articol! te si bufneste rasul cand ii auzi in romania pe cei care voteaza “cu dreapta, frate, ca stanga nu-i buna nici sa-ti faci cruce”, dar n-au nici dupa ce sa bea apa.
  …si intimidarea asta de grup, nici macar prea subtila, ca nu e prea ok sa fii de stanga…

  pawn
  2015-07-07 20:33:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  @pawn:

  Da , la noi cei de stanga beau apa multă.

  Mircius
  2015-07-07 21:05:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  @Kostagh: Stai usor! Nici o clipa nu am afirmat altceva. Sa se faca ancheta si sa plateasca firma austriaca de 10 ori profitul facut din taierile ilegale de paduri. Si mafiotii romani ar baga puscarie pe viata, daca ar fi dupa mine.

  Problema este ca strainii sint multi si nu poti sa ii schimbi pe toti. Ca roman poti insa sa sprijini lupta anti-coruptie si sa incerci sa ii dai jos pe mafiotii nostri. Ai nostri sint doar la o aruncatura de piatra. Metaforic vorbind, fireste. Sau…

  In momentul in care insisti sa arati cu degetul DOAR catre straini, mafiotii nostri au doar de cistigat. Si data viitoare vor proceda exact la fel.

  gjgj11
  2015-07-07 21:40:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  Istoria ofera mereu solutii gratuite!
  Tsipras a radicalizat Germania care, sub presiunea propriilor electori, a dat deja verdictul. Va urma in pic de haos dupa care NATO va impune o dictatura militara. Va fi o lectie dura pentru toti extremistii europeni pentru multa vreme…

  Marian Androne
  2015-07-07 23:51:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  Are dreptate. Sunt o gramada de romani care habar nu au de ideologie, dar comenteaza apasat.
  Culmea este ca Romania nu are niciun partid de stanga. PSD nu este de stanga de fel. Uitati-va la ce legislatii promoveza partidele de stanga din occident si o sa admiteti ca astia din psd n-au nicio legatura cu stanga.
  Cum nici ce-i care au pretentia ca sunt conservatori n-au nicio traba cu doctrina in cauza. La noi PNL nu se mai considera liberali. Brambureala generala.
  Vad in Anglia mai mereu prapaditi de romani care traiesc perioade serioase din ajutoare sociale, dar care se caca pe ei ca sunt de dreapta, ca sunt cu antreprenorii, cu aia care muncesc si duc lumea mai departe. In schimb isi lasa copiii si parintii in tara, sa le plateasca scoala, pensiile si asistenta medicala altii. De’, ei sunt “ocupati cu munca”. Ii mai f–ea si grija ca nu pot vota. Asta da tupeu de sarantoc de dreapta: sa hotarasca el pentru ala care-i creste copilul si ii da de mancare ma-sii.
  Te apuca greata.

  Ca romanii habar n-au ce-i cu ei se vede din faptul ca in Romania de stanga se pretind, nu tinerii, ca peste tot in lume, ci cei maturi. Nebunie curata.

  sorel jr
  2015-07-08 00:01:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 35

  @Kostagh:
  esti atat de naiv sa crezi ca a venit austriacul hans si i-a dat mita padurarului ion sa taie de pe dealul lui? Intre ei a fost primarul gheorghe care are el un gater si a facut export de cherestea

  Bula N Escu
  2015-07-08 00:08:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 36

  Pe mine ma fascineaza reactiile la criza greaca de la noi. Noi suntem un popor crestin ortodox. Majoritatea absoluta a parintilor de la noi au optat ca, copilasii lor sa invete religie ortodoxa la scoala. In UE exista doar inca doua tari majoritar ortodoxe, Bulgaria pe care n-o suportam si Grecia, singura tara ortodoxa din zona Euro, singura tara din zona Euro cu care e firesc sa se spele pe jos. Acuma, prima concluzie e ca toti cei care scriu pe net si vorbesc la TV la noi fac parte din minoritatile neortodoxe. Sau sunt ortodocsi care se urasc pe ei si pe ceilalti ortodocsi. Sau altceva. Fara nici o legatura , apropo de relatia complexa dintre greci si germani, va recomand acest minunat articol : ozy.com/flashba../
  Cum majoritatea celor care comentati pe site-ul asta sunteti deja ortodocsi care va urati, sigur nu intelegeti engleza. Asa ca o sa rezum. In articol autorul povesteste cum a fost drahma distrusa de nemti in 4 ani. Aparent in iunie 1941, cand nemtii au ocupat Grecia , existau 24 de milioane de drahme in circulatie. Bani lichizi. Nemtii au ocupat Grecia ca sa-i salveze pe italienii care incercasera inainte sa ocupe Grecia dar grecii, surprinzator, au dat cu ei de pamant. (Pe chestia asta nemtii au atacat URSS 2 luni prea tarziu, n-au ocupat Moscova si au pierdut razboiul, chestii care nu se numara. Cum nu se numara nici 23 august de la noi.) Revenind, nemtii ocupa Grecia si tiparesc drahme. In ‘44, din motive de Tito si 23 august la noi nemtii pleaca din Grecia lasand 68,8 MILIARDE de drahme in urma. Surprinzator, desi Grecia are economia varza si de tz ori mai multi bani decat avea normal nevoie (pentru ortodocsii care stiu aritmetica, 68,8miliarde/24milioane=tz) Grecia nu-si revine economic. Spre deosebire de ei Germania Federala a fost bagata in Planul Marshall, li s-o taiat din datorii si in general s-a investit in ei. Erau niste tz mii de americani care stateau acolo, mancau, beau, etc si plateau cu dolari. La greci in acest timp erau fie razboaie civile, fie dictatura coloneilor ca sa nu iasa comunistii. Revin, Grecia ,economie varza.Si cu toate astea, a fost suficient ca Grecia sa scape de dictatura ca sa fie primita in UE, bagata in zona euro si imprumutata cu 200 % din PIB ca sa-si cumpere tancuri de la nemti,sa-si asfalteze toate insulele (sa vedeti ce fain e sa te dai pe o sosea goala prin centrul Zakynthosului , Lesvosului sau Cretei) si in general sa fie adusa unde e azi. Acuma, ca un bun ortodox, eu vad chestia asta ca o noua etapa din lunga coabitare a ortodoxiei cu vestul. Constantinopolul a fost ocupat de turci doar dupa ce cruciatii catolici au preferat sa-l ocupe pentru ca era mai aproape decat Ierusalimul. Plus ca in Ierusalim erau musulmani. (Sincer sunt curios sa vad daca Rogozanu ma baneaza.) Deci continuand. Niste frati ortodocsi sunt tratati asa cum sunt tratati. Si noi tinem cu tipii care i-au bagat evident in coltul in care sunt? Daca scot Grecia din UE, vor ramane doar doau tari ortodoxe in UE. Si daca bulgarii se fac toti penticostali , o sa ramana numai una. Si deja Ponta imprumuta in draci ca sa ne aduca mai aproape de pragul de 100% din PIB. Continuand mareata opera a lui Basescu , Tariceanu, Nastase, etc. Da’ noi nu putem sa invatam din istorie sau din ce patesc ceilalti pentru ca noi suntem speciali. Nu-i asa?

  nelu
  2015-07-08 01:13:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  7 semne dupa care recunosti un jurnalist socialist prost:

  1. Cifrele cu productivitatea sunt scoase din context. Hai sa vorbim despre productivitatea relativa, raportata la venituri si cheltuieli. Salariile si bonusurile grecilor nu acopera productivitatea aia seaca din cifre. E ca si cum salariul mediu al neamtului ar fi 10 k euro pe luna.
  Nu aud nici un cuvant despre nivelul colectarii taxelor, despre nivelul evaziunii fiscale.
  2. Tocmai conditiile impuse de creditori greciei sunt menite sa acopere acel risc. Au fost si inainte masuri impuse greciei, creditorii si-au acoperit riscul de fiecare data, si toata lumea stie ca Grecia nu le-a respectat. Grecia a falsificat rezultate econimice ca sa intre in CE si apoi ca sa ia acesti bani. Este strict o frauda. Iar voi care-i aparati pe greci nu faceti decat sa ridicati o hotie la rang de mandrie nationala.
  Mentalitatea celor care-i apara pe geci este mentalitatea celor care ii admira pe cei care au dat tunuri in economia noastra si au scapat nepedepsiti, ba mai mult au devenit simboluri morale si ne dau lectii de capitalism.
  3. Tocmai oamenii care critica Grecia sunt cei care respecta regulile statului de care apartin, si accepta ca statul poate lua decizii legate de banii lor, si nu cer referendum pt fiecare decizie de genul asta. De exemplu, un olandez a fost de acord sa plateasca statului niste taxe, a fost de acord ca statul sa foloseasca o parte din aceste taxe ca imprumut pt Grecia, o tara aflata intr-o comunitate cu aceleasi reguli. Si pt toate astea olandezul nu a cerut sa fie intrebat, si-a desemnat niste oameni competenti sa ia deciziile astea si si-a vazut de munca. Acum olandezul isi vrea banii inapoi, dar lasa pe aceiasi oameni competenti sa faca asta.
  4. Sofism ca la mama lui. Singura conexiune intre principiile creditarii si dreptul de a refuza returnarea banilor este politia/procuratura. Daca nu ai inteles, nu-ul grecilor inseamna si refuzul returnarii banilor, tupeul lor de hoti mai cere un bailout. Daca nu le convin conditiile impuse de BCE, sa nu mai ceara bani. Simplu. Merkel &co nu vor decat sa-si recupereze banii.
  5.compari Grecia cu Islanda si grecul cu islandezul?! Chiar crezi ca grecii, tinand cont de istoria lor, se vor mobiliza si salva tara?! Da, si marmota invelea ciocolata…
  6.nu mai e nimeni atat de naiv sa creada ca americanii ne vor binele. E doar o optiune de alegee a stapanilor.
  7. Asta e pusa ca sa iasa la numar si e fara sens. Spatiul public nu e de vanzare, deci nu are valoare. Si majoritatea oamenilor ar plati taxa de parcare pe locul public pe care isi parcheaza masina. Toate locurile de parcare de langa blocuri sunt spatii publice.
  E clar?

  Bula N Escu
  2015-07-08 02:13:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  @nelu: lasa-ne cu religia si cu istoria, nu-si au locul aici pt ca e ca si cum vrei sa indesi un patrat intr-un cerc. Aducand religia si razboaiele mondiale in discutie, aduci fundamentalismul si rasismul.

  Bula N Escu
  2015-07-08 02:18:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 39

  articol prost, oameni prosti pe forum; ce tara de cacat
  “Jan”:tu cum de traiesti?

  pixda
  2015-07-08 06:16:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 40

  3 semne, 5 semne, 7 semne, ati umplut netul cu semne.
  Domnu Davidescu, ia turnati 7 semne din programul troicii care ar omori oamenii de foame. Sa intelegem si noi, pulimea, care este faza

  SISI
  2015-07-08 09:14:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 41

  @SISI: tu esti un semn ca lumea ar putea muri de foame

  pixda
  2015-07-08 09:48:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 42

  @pixda:
  Vezi ca ai o litera aiurea in nick-ul care te reprezinta.

  Mircius
  2015-07-08 10:17:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 43

  @36 – nelu
  A folosi argumentul ortodoxiei cand te referi la guvernul Greciei, este fara sens si arata o proasta informare sau reavointa. Guvernul este format din extremisti de stanga si comunisti. Tzipla este un ateu ce a refuzat sa-si boteze copii, al carui Dumnezeu este Marx. Chiar in guvern, o parte din ministri sunt profesori de marxism, mandri de rudele lor maimutzele, din care se trag. Din pacate, daca actiunile guvernului arata ca “a-nebunit lupul”, rezultatul referendumului arata ca toata haita are probleme.
  Daca intro carciuma s-ar face un referendum printre drojdieri daca vor sa-si plateasca consumatia si datoriile, raspunsul ar fi “grecesc”. Ar intreba unii de ce li s-a dat bautura pe datorie si de ce mai sunt servite persoanele in stare de ebrietate. Da, este si vina carciumarului, care va trebui sa-si asume paguba, insa consumatorii ar fi dati afara din local in suturi, dupa ce li s-ar lua ceasurile de la mana, ghiulurile si maruntisul din buzunare.

 • 44

  @Mircius: tare gluma, ma mir cum de lasa astia prosti pe net

  pixda
  2015-07-08 11:53:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 45

  @pixda: vezi sa nu faci purici sau paduchi. Vorba aia: ban la ban si paduche la golan.

  SISI
  2015-07-08 11:55:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 46

  Le dati bani in continuare cadou nu imprumut . Le dati de nevoie si de frica asa cum faceti de 150 de ani dar mai ales din 1981 cand i-ati mai si bagat direct in sengen si ue. Stiati si stiti ca nu vor plati in veci ca nu au cum . Nu va mai c pe voi , nu ii imprumutati ii sponsorizati.

 • 47

  @Ciprian Domnişoru: Germaniei i s-a redus o datoria de la 200 % la 20 % din PIB. Nu cred ca Grecia a avut parte de asa ajutor. Stiu insa ca in 5 ani de reforme supevizate de europeni economia a scazut cu 25 % si somajul in rindul tinerilor a ajuns la 60 %. E multa ipocrizie in lume domnule Domnisoru.

  Ovidiu
  2015-07-08 13:59:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 48

  @Ciprian

  “natura lor este in mare parte punitiva si nu sunt evaluate realist”
  Pagubele materiale nu pot fi evaluate realist în sensul că ar fi mult mai mari. Pagubele umane nu sunt evaluate deloc, pentru că nu se poate.

  “s-a facut dupa ce Germania a indeplinit o serie de conditii de stabilitate si pace”
  Asta îmi amintește de bancul cu “declarăm război SUA și ne predăm imediat”. OK, Grecia a îndeplinit și mai multe condiții de stabilitate și pace – că nici măcar n-a atacat pe nimeni.

  “nu vad de ce mai trebuie sa piarda in continuare”
  Nu “trebuie” nimic, decât să judecăm lucrurile într-o grilă coerentă, oricare ar fi ea. Tot ce zic eu e că pretenția că cetățenii sunt cumva datori în numele statului nu-i o grilă capitalistă, ci dimpotrivă.

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!