RSS Feed

7 semne după care recunoști un comunist de dreapta

vezi toate articolele de
07 Jul 2015 la 10:20 48 comentarii 4100 vizualizari.

Referendumul din Grecia a scos iar pe metereze veteranii luptei de clasă cu asistații sociali, mămicuțele, bebelușii sau diverși alții care “nu vor să muncească”. De data asta, adversarul e mai facil și mult mai ușor de omogenizat statistic: grecul. Zorba Grecul (pe cel dansând, din genericul de la Telecinemateca, că altfel iată și o bucată pusă mai bine în context).

Se pretind “de dreapta”, dar la bani mărunți sunt în plină confuzie doctrinară. (Genul celor care țin pe spațiul public, ocupând o suprafață care pe “piața liberă” ar valora cel puțin două venituri minime garantate pe lună, dar dacă le cere primăria banii, urlă că “mai întâi” să le facă parcări din abundență și după aia mai vedem)

Iată cum îi recunoști:

1. Spun că grecii sunt putori. Eventual acceptă cu greu statisticile care arată că grecii au cele mai multe ore de muncă din Europa, dar spun că se duc la muncă să stea degeaba, că productivitatea e la pământ. Iată o veste: productivitatea e la greci de două ori mai mică decât la nemți, dar de patru ori mai mare ca la români. Românul statistic ar trebui să stea degeaba la serviciu 160 de ore din 168 ale săptămânii doar ca să “nu” producă la fel de mult ca un grec. Hai că se poate! Mai haios este că toți cei care câștigă sub aproximativ 1600 de euro pe lună în România (statistic – 80-90%), după propria grilă se pot cu mândrie declara mai putori ca Zorba.

2. Sunt fani doctrinari ai noțiunilor de risc, responsabilitate sau profesionalism. Totuși, nu admit că lăcomia și prostia celor care au dat cu împrumut unora despre care se știe că-s Zorba se plătesc. Li se pare de bun simț s-o plătească Zorba pe toată. Pe când invers, dacă Zorba face un contract prost pe baza căruia bancherul îi poate cere mai târziu dublu – triplu – cvadruplu înapoi… tot Zorba trebuie să plătească până la ultimul sfanț: ~păi de ce n-ai citit? prostia se plătește!~ (nu dau link, căutați-l cu goagăl!)

3. Nu prea vor să aibă de a face cu statul dar li se pare firesc ca cetățenii să fie cumva ținuți contractual de angajamentele pe care și le-a luat statul pe banii lor, prezenți sau viitori.

4. Au auzit ceva vag despre principiul răspunderii limitate pe baza căruia funcționează relațiile de creditare în capitalism (măcar din abrevierea SRL, deși SA-urile funcționează la fel). Sunt de acord cu el, îi înțeleg rațiunile și consecințele – că investitorul poate fi executat doar în limita capitalului investit. Totuși, ei nu înțeleg de ce s-ar aplica asta vreodată unor cetățeni care n-au fost nici măcar întrebați înainte dacă vor să li se bage mâna în buzunar sau nu.

5. Știu povestea islandezilor și le-a plăcut la vremea respectivă. Nu pentru că ar fi mare diferență între abordări, mai degrabă pentru că islandezii au haplogrupuri mai “aspiraționale” decât cele comune lor și grecilor. Acum tremură de teamă ca grecii să nu repete până la capăt figura islandeză și să le întoarcă astfel universul cu roțile în sus.

6. Au alergie la ruși, care vor să divizeze Europa. Sunt seduși de americani, care vor să divizeze Europa.

7. Vor taxe cât mai mici sau deloc, votează partide care le promit asta, dar sunt de părere că suveranitatea populară exprimată prin referendum se oprește atunci când este vorba ca taxele să fie supuse direct la vot.

P.S. O mențiune specială pentru colegul Ciprian Domnișoru, care nu se înscrie în categorie, dar care a reușit cumva să argumenteze că ștergerile de datorii în cazul Germaniei sunt “altceva”, pentru că au fost făcute pe vreme de război. Și că cele făcute pe timp de pace nu ar fi la fel de scuzabile. Aș zice că dimpotrivă, datoriile de război sunt în contul unor pagube pe care victima n-a avut nici o șansă să le evite. Pe când cele făcute pe timp de pace erau ușor de evitat dacă creditorii evaluau corect riscul și pur și simplu nu dădeau banii cu împrumut de la început.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!