RSS Feed

Cine va lipsi din Piața Victoriei. Patriotismul de firmă

vezi toate articolele de
05 Jun la 10:55 108 comentarii 2 vizualizari.

Sâmbătă sunt anunțate tot felul de proteste (PSD care protestează în fața propriului guvern), vor fi și contramanifestanți ”rezist”, niște extremă dreapta care își trage seva din ura anti-gay.

Singurii care își aveau data stabilită mult înainte și care dădeau un sens clar prin adunarea lor publică sunt comunitatea LGBT (și susținătorii) care anual își afirmă nevoia firească de drepturi egale.

PSD a ales o formă ridicolă de luptă cu ceea ce numesc ei abuzurile justiției. Abuzurile există. Însă nu-i privesc pe cei mai mulți din cei care vor fi în piață. Răfuiala elitelor în România a luat forme din cele mai diverse. Inclusiv lideri pesediști au colaborat cu SRI și cu alte instituții și pentru a câștiga lupte interne, și pentru lupte cu adversari politici. Au pierdut câteva bătălii pentru că Băsescu a acționat și mai lipsit de scrupule. Ceva trebuie făcut cu protocoale și alte aberații, sigur. Numai că PSD nu face, are parlament, are guvern și nu face. Tot ce înțelege să facă e show mediatic și afișarea organizării și a solidarității la un miting proputere. Este singura modalitate de a lăsa lucrurile cum sunt și de a acapara mecanisme de abuz gata puse la punct.

PSD nu știe exact cum să-și numească mitingul și pentru că nu are încă tupeul de a spune direct că se bat cu Bruxelles-ul. O spun indirect, prin președintele Dragnea, cum că vor să salveze săracii oameni de afaceri români copleșiți de capitalul străin. La ce hal de exploatare a practicat capitalul românesc, numai astfel de propagandă ieftină, în ițari și cu cădelnițe ortodoxe sau suținere neoprotestantă, mai putea să-l salveze.

Avem mari probleme cu abuzul de corporație, dar politic nu e atacată problema. Taxele sunt micșorate doar ca să aibă și capitalistul român ceea ce ăilalți au din oficiu prin optimizare fiscală. Dar da, măreața apărare a României de statutul de ”colonie” are, ca și în cazul justiției o singură nuanță: să mai avem și românii noștri patrioți bogați, nu doar străini. Cea mai mare taxare e cea exercitată asupra muncii, restul formelor de parazitism pe lângă mari bugete naționale și multinaționale o duc foarte bine, indiferent că-s ”rezist” sau PSD.

Și, da, dacă ați mai citit blogul ăsta știți că marii absenți sunt ca de obicei angajații, cei din privat mai ales sau bugetarii cu slabă reprzentare. Bugetarii au mai primit câte ceva, unii destul de mult, alții mai nimic, în orice caz PSD a obținut o susținere din partea unor categorii diverse – micul subcontractat, micul afacerist, bugetarul de lux sau nu, categorii liber-profesioniste (avocați, notari, judecători etc), mici ”arendași” din mediul rural care trăiesc din mulgerea sărăciei, pensionari strategici tineri și în vână din mediul polițienesc.

Angajatul în privat are o voce slabă, zice deocamdată merci că i se compensează diferențele de salariu real prin bonusuri. La prima încetinire serioasă a creșterii nici nu vreau să mă gândesc ce va fi în mediul privat. Acești angajați sunt câteva milioane serioase, salariile sunt în continuare mici, au început să fie mai mici decât la stat. Și un aparat greoi de partid începe să se consolideze în funcție de rente și sinecuri în deplină indiferență față de piața liberă a muncii.

Dragnea o arde cu patriotismul și o oarecare eliberare de Bruxelles, dar în cea mai cinică formă posibilă. Relația cu UE e clar că trebuie renegociată, dar Dragnea nu vrea decât  să pună de o competiție „cinstită” a exploatării. Să fie protejați de pușcărie și afaceriștii români, nu doar ăia de multinațională. Cei din urmă abuzează legal pentru că sunt puternici. Ca să-i combați îți trebuie politicieni serioși nu inși care cer aproape pe față legalizarea exploatării intensive exercitate de capitalistul român (exploatoare prin neplata taxleor adică slăbirea plasei sociale și prin dreptul la acaparare politică a puterii acolo unde a fost cedată marelui capital). Însă Dragnea spune cam așa: dacă ăia de la Petrom, bănci, Enel, Eon etc. ne fură pe față, am vrea și noi să avem aceleași ”drepturi”. Asta e tot, nu are nici măcar învelișul social de prin alte țări estice. Dragnea a inventat patriotismul mic și mijlociu de firmă. Citez din declarațiile lui de ieri:

O ţară care, din cauza unei propagande, se pune problema ca o structură neligitimă, obscură, subterană să paraziteze instituţiile statului, să influenţeze în mod ocult decizii importante, să permită abuzuri, intruziuni ilegale, să permită ca cetăţeni români, firme româneşti sa fie inchişi, zeci, sute, mii de destine să fie distruse, având în vedere niste interese care nu tot timpul sunt doar din interior.

Țara nu e măcinată de inegalități, dereglementare, capitalism de multinațională nestingherit de politicieni care se vând pe popcorn, țara nu are milioane de cetățeni care lucrează în UE și care n-au drepturi complete, normale ca angajați UE. Țara, după filozofia Dragnea, e măcinată pentru că nu pot firmele românești să țopăie și să tragă și ele partea leului. Se plâng de exemplu că plătesc mai multe taxe decât corporațiile. Așa e. Dar cele mai multe taxe în țara asta le plătesc angajații (și, da, ăia sunt banii lor, nu ai patronului care îi plătește!). Deci se iese în stradă pentru dreptul ca ciocoiul mic și mediu să mai ciupească și el ceva și să fie lăsat în pace de Kovesi așa cum sunt lăsate multinaționalele. Angajații din piața liberă vor fi cel mai puțin reprezentați în stradă. Dar așa e democratic, că doar nici în Parlament n-au susținători.

O ultimă observație despre un anumit tip de știre. Atenția se concentrează foarte mult pe salariile angajaților. Acest material, de exemplu, ne spune că a crescut numărul de salarii mari, cele peste 1000 de euro, alt material ne spune că a crescut numărul de angajați. Dar tot felul de concluzii greșite pot rezulta de aici. O dată că mutarea contribuțiilor și legi ceva mai dure cu patronii ar fi contribuit la o luminare a câmpului muncii adusă de PSD – au scos ceva la suprafață, mai curând mizeria plăților și au și taxat-o zdravăn. Apoi, că angajații ar fi singurii posesori de venituri serioase și că salariile alea de peste 1000 de euro te bagă în top 3-4% bogăție. Nimic mai fals.

Numai dacă mă uit la sistemul bugetar văd că acolo e de fapt grosul celor cu 1000 de euro, primari, SRI, procurori judecători. Primarii au venit ultimii la masa bogată, grație PSD. Salariații din IT ăia cu venituri mari nici măcar nu iau bani sub formă de salariu, au contracte de la firmă sau PFA la firmă mamă, mulți dintre ei. Situația este replicată în multe alte domenii unde subcontractarea este forma de angajare, pentru unii asta e lux și taxe mici, pentru alții cu venituri mici e ciumă și drepturi diminuate.

Dar bogăția e în altă parte. Multe averi ascunse, nedeclarate, mult trai din rente, chirii, imobiliare, averi exportate, optimizări fiscale mai a la roumaine etc. Acolo sunt adevărații 1%, nu în ultimii fraieri care mai plătesc taxe pe un salariu de peste 1000.

P.S. Codul vestimentar cu tricouri albe în Piața Victoriei mi-a amintit o clipă de codul vestimentar al unor grupări ultranaționaliste americane pro-Trump (vezi și atacul de la Charlottesville). Dar asta pentru că sunt eu paranoic, nu? Nu pentru că și propagandiștii media și PSD-ul însuși are acum o singură obsesie – să fim ca Trump, el ne salvează de oprimarea UE.

P.P.S. Sigur, e stupid protestul unui partid de la guvernare ”împotriva puterii”. Aș aminti însă că și de partea cealaltă, pe la Sibiu și Cluj, a fost plin de proteste care de fapt erau conduse chiar de puterile locale în timp ce unii poetași și activiști de carton se credeau spuma mării protestatare. Sunteți niște pesediști, defilați cu puterea împotriva puterii, dap.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

108 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!