RSS Feed

Băncile şi Tudose. Lazăr și starea neconsolidată. Ştiri pozitive despre guvern. E advertorializare, dragi tefelişti, nimic nou

vezi toate articolele de
30 Aug 2017 la 13:19 comenteaza acum 470 vizualizari.

Băncile şi Tudose. Dacă pe Tudose îl chinuiau băncile, lua o atitudine în cei o mie de ani de când e în parlament în PSD, în diverse guverne. Dar pe Tudose îl enervează doar aşa, personal. Sunt nervii unui ins care poate împrumuta oricând de la un prieten 10000 de euro. Nu e o critică serioasă la adresa băncilor, e o tachinere între două lumi, două variante ale puterii.

Stilul PSD de a bombăni în timp ce îşi vede de treabă fix nefăcând nimic e exasperant. Critica lor e de un primitivism fioros, iar de acest primitivism profită adversarii: şi ăia care ar trebui să fie vizaţi, marile companii, şi antipesediştii care sunt combustibil naiv pentru bănci, firme de asigurare, benzinari etc.

Oricum, scandalul cu cardul mi-a amintit de un material de după criză pe când se vorbea de comisioane abuzive. Scăpase un document intern al asociaţiei bancherilor care evalua clar şi cât era piaţa abuzivă, aproape un miliard de euro. S-a vorbit pracic pe faţă despre faptul că, pentru stabilitate, e bine să tolerăm comisioanele abuzive şi să le “legalizăm” sau să le scoatem fără să supărăm sistemul bancar. Epoca postcriză a fost de un cinism incredibil, unul care nu a fost deloc exploatat politic, toată elita a fost complice în salvarea profiturilor ilegitime.

Dacă de fiecare dată când mai zice un Tudose o prostiuţă sar alţi fraieri anticiumaroşie să mângâie băncile pe cap, atunci aş zice că ambele forme de aroganţă şi extragere de rente în forţă sunt la adăpost. Să cităm dintr-o ştire din 2012, pe când băncile erau panicate că le vor fi extrase abuzurile de pe card; între timp s-a rezolvat, şi partide şi Troică şi toată lumea le-a lăsat în afara ameninţării unei găuri de sute de milioane de euro:

Chiar dacă instanţa nu va putea obliga băncile să returneze comisioanele încasate ilegal tuturor clienţilor printr-o singură decizie, faptul că anumite clauze vor fi declarate abuzive pentru toate contractele va facilita procesul de recuperare a banilor.

Băncile au în derulare mii de procese cu clienţii care reclamă existenţa unor clauze abuzive în contracte. Fenomenul clienţilor nemulţumiţi a explodat în 2010, odată cu adoptarea cunoscutei Ordonanţe 50 – care a scos la iveală problemele din multe contracte de credit şi a creat un curent de opinie nevaforabil băncilor.

Atunci băncile au reuşit să obţină modificarea anumitor prevederi incluse iniţial în Ordonanţa 50, considerate ca având un impact financiar semnificativ asupra sistemului bancar. ARB recunoaşte acum că modificarea din 2010 a legislaţiei se datorează intervenţiilor BNR şi ale Fondului Monetar Internaţional (FMI).

(…)

ARB a solicitat printr-o scrisoare trimisă către BNR şi Ministerul Justiţiei pe 13 noiembrie 2012 sprijin pentru modificarea Legii de aplicare a Codului de procedură civilă, care facilitează eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, considerând că aplicarea acesteia ar putea genera pierderi de sute de milioane de euro anual băncilor.

Lazăr și starea neconsolidată

Judecătoarea Dana Gârbovan îl taxa pe procurorul Lazăr cum că a spus că DNA are divizie specială de control magistrați fără să știe nimeni ceva clar despre ea.

Mult mai tare e însă argumentul procurorului Lazăr, argument în numele căruia  nu vrea nici o modificare la justiție: democrație neconsolidată, ăsta ar fi motivul pentru care trebuie menţinută o stare de excepţie anticorupţie. Aici e buba, aici e gândirea şi strategia politică a procurorilor de tip Kovesi-Lazăr. Ei au fost obişnuiţi şi susţinuţi să-şi gândească activitatea ca pe o stare de excepţie într-o mare de corupţie. Poate de aia lupta cu corupţia nu dă rezultate decât în segmente previzibile în timp ce furtul tânăr,  frumos şi liber dăinuie.

Reacţia lui Lazăr e reacţia de prezervare a unei caste, a unei pături anticorupţie din ce în ce mai bogată şi plictisită. Sunt din ce în ce mai multe exemple de procurori care au înflorit material şi nu s-au remarcat neapărat prin vreun dosar curajos.

“Societatea civilă” isterizată de Tudorel Toader, care se plânge de “polonizarea” României, este cu atât mai penibilă în această situaţie când reacţuionează populist şi oportunist (vezi ProDemocraţia), după un întreg istoric de tăceri asupra unor atacuri reale asupra statului de drept.

Nu suportăm bogătani tip Voiculescu, ok, dar ce treaba are asta cu denunţarea unor practici nedemocratice mai vechi SRI-DNA, sau mai noi de tip “anchetăm guvernul pentru ordonanţe”. Să zică clar că nu mai vor abuz de partid, vor numai şi numai abuz instituţional, atâta timp cât instituţiile sunt cu noi şi ai noştri.

Amuzanta reacţie la amuzanta Doina Pană

Un val de reacţii a stârnit şi meditaţia doamnei Pană care ar da încurajări financiare de la guvern pentru presa care prezintă “ştiri pozitive”. Treaba stă cam aşa:

Tefelismul se revolta. Apoi tefelismul se întoarce la piar penibil, advertising de doi bani, asteriscuri etc.
Ştirile pozitive din privat, advertorializarea insuportabilă a presei sau a industriei comunicării în general, astea nu se discută niciodată la noi. Reflexul de a vedea doar stupiditatea statului e aşa plictisitor, plictisitor ca o ştire pozitivă.
Teoria mea e că, totuşi, Doina Pană a făcut ceva mult mai subtil, a anunţat practic noi forme de plată pentru destulele televiziuni guvernamentale private pe care le au deja: cine e cu noi poate lua şi mai mulţi bani în plus, asta era ideea.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!