RSS Feed

O afacere de 50 de milioane de euro uşor ascunsă sub preş

vezi toate articolele de
04 Feb 2010 la 20:58 15 comentarii 2718 vizualizari.

La un moment dat, pe la sfârşitul anului trecut, aveam nevoie să ştiu cum devine treaba cu taxele datorate pentru difuzarea de muzici într-un spaţiu public. Răspunsul, venit de la un om căruia problema îi era destul de familiară, a părut o glumă. „Hai să-ţi dau un exemplu extrem, îmi zice. Dacă îţi deschizi o cârciumă, în care cânţi tu, iar piesele sunt compoziţii proprii, eşti scutit de taxe doar dacă nu ai clienţi. Dacă ai o masă ocupată, eşti bun de plată. Evident, în cazul unui proces ai câştiga, dar până atunci se va găsi o organizaţie care se ocupă cu colectarea drepturilor de autor care să-ţi ceară nişte bani”.

Cam bizar, nu? Aşa am zis şi eu. Dar nu este prima dată când absurdul este statuat prin lege în România.  Şi, ca multe alte legi, aveam de-a face cu una suficient de interpretabilă încât cineva să scoată profit de pe urma ei. Iar acest cineva nu se pupă mai deloc cu aceia care muncesc pentru a crea, indiferent dacă vorbim despre muzică, film, dans sau altceva, la ei ajung doar nişte firimituri. CREDIDAM, UCMR-ADA, UPFR şi încă alte câteva asociaţii asemenea, dar mai mici, colectează cu un talent nebun nişte zeci de milioane de euro pe an, în numele artiştilor. Ce ajunge la aceştia din urmă? Păi, să-i lăsăm pe ei să spună:

Anul trecut am avut 20 de piese în heavy-rotation, din care 8 number one-uri la radiourile mari. Cu toate acestea sumele încasate de la UCMR-ADA au fost foarte mici… asta în situația în care ADA a colectat peste 25 de milioane de euro în 2008 iar la autorii care aduc banii în organizație s-au dus câteva zeci de mii de euro. Unde se duc sumele exorbitante declarate de această organizație dacă noi compozitorii de succes primim atât de puțin?

Radu Bolfea – Play&Win -co-autor pentru Inna, Morris, Andra, Play&Win, 3SE, Zero, Activ

Întotdeauna am optat pentru modernizarea sistemurilor de playlist și repartizări pentru a fi în pas cu vremurile în care trăim. Organismele de gestiune a drepturilor de autor trebuie să găsească o modalitate mai transparentă și mai performantă pentru acești bani. Nu sunt puțini: peste 50 de milioane de euro au fost colectați de UCMR-ADA, CREDIDAM și UPFR în 2008!

Marius Moga

Principala problemă pe care o au toți cei care dețin sau folosesc opere muzicale este corupția: autorii se plâng că UCMR-ADA are metode cel puțin ciudate de a împărți banii, interpreții se plâng că fondurile sunt blocate sau dispar la CREDIDAM. În plus, utilizatorii (radio, TV, cablu, cluburi etc.) se plâng că banii plătiți se duc pe apa Sâmbetei și nu ajung la artiști datorită organismelor de gestiune.

Florin Grozea, Hi-Q

Cea mai mare problemă a mea ca autor este modul în care se împart banii din Fondul Comun UCMR-ADA. Aceștia sunt foarte mulți dar playlistele după care se împart drepturile sunt alese ciudat, nedrept pentru autorii care aduc cei mai mulți bani în organism. În general am avut mereu senzația că îi deranjează că mă duc pe la sediu și pun întrebări.

Ciprian Blaga, compozitor

Sumele trimise autorilor din Romania sunt penibile, un calcul personal este din start imposibil. Organului ii lipseste transparenta!

Double L -compozitor, producator, Corina, Puya, Sisu, Cedry2k, Bitza

Toate declaraţiile de mai sus, alături de multe altele, sunt strânse pe un site special creat (le puteţi vedea aici). De ce mă interesează pe mine sau pe voi?  Pentru că mie nu îmi plac şemcheriile, iar toată treaba asta cu drepturile de autor îmi pute (consultaţi aici cât a produs din drepturi de autor fostul ministru Adrian Iorgulescu, un mare compozitor în viaţă, pe vremea când era şef la UCMR). Pentru că sunt bani pe care, într-un fel sau altul, îi plătim noi. Un bănuţ din preţul berii, altul din cel al tricoului cumpărat de la mall, o fărâmă din abonamentul la cablu… se strâng vreo 50 de milioane de euro pe an. Care ar trebui să ajungă la cei care îi merită, nu la nişte contabili descurcăreţi (asta ca să nu le spun paraziţi).

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn
jurnalist Realitatea-Caţavencu
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!