RSS Feed

Solidaritate cu angajații de la Daewoo-Mangalia. Protest în București la Ministerul Economiei

vezi toate articolele de
22 Mar la 10:27 113 comentarii 2 vizualizari.

FSLR (Federația Sindicatelor Libere din România) vor protesta azi în fața Ministerului Economiei. Motivul? Viitorul incert la Daewoo Mangalia, șantier deținut până recent de coreeni (51%, 49% de statul român). Le reproduc comunicatul în întregime și vă îndemn să fim solidari cu ei, poate chiar să dați o tură pe la Ministerul Economiei după 12.30.

Ce s-a întâmplat la Mangalia e un exemplu teribil de ”colaborare” între corupție multinațională și politic stupid și cinic autohton. Compania asta a fost drenată de resurse, iar partea română din Consiliu de Administrație a asistat pasiv la dezastru. De ani de zile, statul, prin reprezentanți ridică din umeri, politica de bază fiind ”nu ne băgăm noi peste afacerile de dimensiunile astea, noi doar ciugulim”.

Din 1700 de angajați, aproape jumătate își pierd joburile după o perioadă în care comenzile au stagnat. Știm doar că o companie olandeză va prelua pachet minoritar, dar statul trebuie să facă mutarea, să ia o hotărâre. Mai uitați-vă o dată la ministrul Andrușca și spuneți-mi dacă-l credeți în stare să-și cumpere pâine singur.

Sindicaliștii au ajuns în București, sunt epuizați de intimidări, zvonuri false și lipsă de comunicare. Ministerul trebuie să spună clar ce face cu

Comunicat

Neputința, neștiința, lipsa de viziune și slaba preocupare a actualului Guvern față de situația companiei Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) ne forțează să ieșim în stradă să ne strigăm nemulțumirea, frustrarea și îngrijorarea.

Protestăm!

Protestăm pentru că am fost mințiți și amăgiți în ultimii doi ani de către toate Guvernele care s-au perindat sporadic pe la Palatul Victoria. Protestăm pentru că bâlbâiala lor ne știrbește viitorul, pentru că lipsa competenței, lașitatea și micimea lor este suportată de noi, de copiii noștri și de locuitorii orașului Mangalia. Protestăm pentru că în ultimele 6 luni am tot avut răbdare, am sperat, am fost înțelegători și am așteptat ca Guvernul României să livreze o soluție corectă și sustenabilă la problemele cu care se confruntă compania Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI).

Am asistat plini de speranță la vizitele diverșilor prim–miniștri și președinți de stat în cadrul șantierului nostru crezând că vor avea tăria să se preocupe, într-o manieră corectă, de situația șantierului naval din Mangalia. Din păcate, timpul a demonstrat că rolul acestora nu a fost decât cel de observator, aceștia fiind mai degrabă doar în vizită în cadrul șantierului, nefiind capabili sau poate doritori să genereze o soluție la situația companiei DMHI din Mangalia.

Reprezentanții salariaților și–au exprimat constant și cu argumente îngrijorarea cu privire la situația financiară a companiei, acest lucru fiind mai mult decât evident. Datoriile de 1,2 miliarde de euro sau faptul că această companie a livrat un număr record de nave în 2016 în timp ce pierderile creșteau nu au constituit elemente de îngrijorare nici pentru mediul politic nici pentru instituțiile de forță din această țară. Nu am observat nicio preocupare pentru reducerea pierderilor înregistrate de statul român generate de transferul profiturilor în alte state, transfer realizat cu implicarea și susținerea reprezentanților statului român în consiliul de administrație.

Docurile goale, lipsa comenzilor și a frontului de lucru pentru salariați, recurgerea la șomaj tehnic și la concedii fără plată reprezintă elemente de profundă îngrijorare, atât pentru salariații companiei cât și pentru locuitorii orașului Mangalia, oraș care este afectat într-o manieră majoră de situația șantierului naval. Starea de incertitudine, de confuzie cu privire la viitorul companiei a generat un exod masiv al forței de muncă superior calificată, fapt ce va determina, pentru orice nou investitor, dificultăți majore în a îndeplini chiar și un plan de afaceri mai puțin optimist.

Ceea ce se întâmplă cu șantierul naval din Mangalia nu este ceva nou pentru România. Capacități importante de producție, unele cu caracter strategic, au fost abandonate și lăsate de izbeliște sau sabotate în ultimii 27 de ani. Facem un apel către cei care #rezistă, către cei care consideră că s-au săturat să fie batjocoriți și neglijați de statul român, către cei care s-au săturat de corupția endemică din această țară și de nepăsarea generalizată, să vină alături de Federația Sindicatelor Libere din România și de Sindicatul Liber Navalistul să protesteze joi, 22 martie 2018, în fata Ministerului Economiei, în intervalul orar 12,30 – 14,30.

Solicitări

1. Adoptarea unei decizii cu privire la exercitare/neexercitarea dreptului de preferință al Guvernului României cu privire la achiziția pachetului de acțiuni deținut de DSME.

2. Avansarea unui calendar concret, cu termene precise, cu privire la procesul transferului de acțiuni, indiferent de caracteristicile acestuia sau de părțile acestui proces.

3. Informarea corectă, clară și concretă a salariaților cu privire la intențiile Guvernului României referitoare la situația șantierului naval din Mangalia.

4. Integrarea interesului salariaților în procesul de modificare a acționariatului, cel puțin prin garantarea menținerii tuturor locurilor de muncă existente în acest moment în cadrul companiei.

5. Avansarea unui plan managerial coerent, care să vizeze redresarea financiară a companiei, concomitent cu creșterea veniturilor salariaților companiei, aceștia având, în acest moment, cele mai mici salarii de la nivelul industriei navale românești.

Context (sursa: AgerPres)

Potrivit agenţiei Yonhap, concernul sud-coreean Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. a anunţat, în luna ianuarie a acestui an, că poartă negocieri cu partea română pentru vânzarea şantierului naval Mangalia.

Compania 2 Mai S.A. Mangalia deţinută de statul român a informat, la data de 5 ianuarie 2018, grupul Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. de intenţia sa de a-şi exercita dreptul de preemţiune pentru acţiunile pe care grupul sud-coreean le deţine la şantierul naval Mangalia. Acest şantier este un joint venture între Daewoo Shipbuilding şi societatea 2 Mai Mangalia, care deţin fiecare 51% respectiv 49% din acţiunile şantierului naval.

Cel mai mare producător de nave din lume în funcţie de carnetul de comenzi, Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME) a înregistrat, în 2016, pierderi nete de 2.700 miliarde woni iar datoria sa este de 27 de ori mai mare decât capitalul său.

Daewoo-Mangalia Heavy Industries SA a fost constituită în ianuarie 1997 ca o societate mixtă româno-coreeană, cu un capital social de 103,92 milioane dolari, din care 53 milioane (51% din acţiuni) aparţinând Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. Ltd. şi 50,92 milioane dolari (49% din acţiuni) aparţinând societăţii Şantierul Naval 2 Mai Mangalia.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

113 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!