RSS Feed

Un Plan B. Resetarea programului de guvernare – dinspre terapie șoc spre gradualism?

vezi toate articolele de
19 Oct 2017 la 18:49 32 comentarii 764 vizualizari.

În calitate de coautor la Programul de Guvernare inițial (cel din decembrie 2016) îmi exprim un punct de vedere asupra pachetului de măsuri anunțat pentru anul 2018. Datoria fiecăruia dintre cei 3 care am lucrat la program și îl cunoaștem “din scoarță în scoarță” este să venim cu soluții alternative de implementare eficientă a măsurilor din program.

Poate fi imaginat un plan B, o variantă gradualistă atît din punctul de vedere al viziunii macroeconomice cât și al impactului bugetar și social. Pentru ca demersul să fie pragmatic o să pun într-un tabel cu două coloane – în stânga pachetul propus inițial/ pachet ce a dat naștere la atâtea dezbateri – să-l numim strategie de tip terapie șoc iar în dreapta propunerea alternativă – să o numim strategie de tip gradual.

Trebuie să înțelegem de la început că un Program de Guvernare – mai ales partea de macro, fiscalitate, buget – trebuie să fie într-o continuă dinamică. Iar această dinamică este neliniară, incertitudinea căpătând mai multă relevanță în modelarea strategiei macro din România (și este valabil în toate țările emergente!) acolo unde coeficienții de senzitivitate ce exprimă corelațiile dintre indicatorii macroeconomici sunt greu de estimat consistent având în vedere perioada scurtă de timp în care se pot folosi datele statistice (practic din anul 2000 încoace). Trebuie înțeles de către orice începător în domeniul macroeconomic că un Program de Guvernare este o sumă de intenții (nu trebuie văzut ca ceva sculptat în piatra precum Legile lui Moise).

În plus, orice cunoscător al Analizei Politicilor Publice știe că designul de politici macroeconomice presupune o continuă dinamică, o continuă adaptare. Secvențialitatea trebuie continuu ajustată, măsurile pot fi puse în operă în forme alternative, ipotezele macroeconomice se schimbă de la un an la altul, există fluctuații în jurul tendinței. Inteligența constă în a minimiza volatilitatea în jurul tendinței și a păstra osatura promisiunilor principale din Programul de Guvernare.

Așadar să lucrăm pe principalul pachet ce ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018 și care nu poate fi aplicat decât integral (reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, trecerea contribuțiilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului, reducerea contributiilor de la 39,25% la 35%, aplicarea Legii Salarizării Unitare și implementarea TVA split obligatoriu) și să analizăm alternativa.

Pachet fiscal bugetar de la 1 ianuarie 2018 Pachet fiscal bugetar alternativ propus pentru implementare de la 1 ianuarie 2018
 • Impozit pe gospodarie /Impozit pe Venitul Global
 • Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru toti
 • Trecerea contribuțiilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului
 • Reducerea contributiilor de la 39,25% la 35% Aplicarea Legii Salarizării Unitare
 • Implementarea TVA split obligatoriu pentru toate firmele
 • Cresterea salariului minim la 2000 lei (include transferul contributiilor de la angajator la angajat)

! A dispărut de aici una dintre principalele măsuri introduse în Program – Impozit pe venit zero pentru salarii mai mici de 2000 lei.

 • Renunțarea la impozitul pe gospodărie / Impozitul pe Venitul Global până la interconectarea completă a bazelor de date
 • Reducerea impozitului pe venit la 0 pentru salarii mai mici de 2000 lei și de la 16% la 10% doar pentru salariile cuprinse între 2000 și 5000 lei (prin creșterea deducerilor de bază la 2000 lei si plafonarea acordării acestor deduceri la salarii de maximum 5000 lei adică un sistem degresiv de aplicare asa cum există în prezent)
 • Sistemul de contributii ramâne așa cum este acum angajator/angajat
 • Modificarea Legii Salarizării Unitare  - aplicarea măsurilor de creștere a salariilor tuturor bugetarilor cu 5% de la 1 ianuarie 2018 iar pentru medici si profesori cresteri de 20% si respectiv 15% la 1 martie 2018 (plus revizuirea sistemului de sporuri din LSU în interiorul sistemului de educație și sănătate astfel încât veniturile nete să nu scadă)
 • Split TVA aplicat obligatoriu pentru firmele cu cont în Trezorerie și doar tranzacțiilor pe care aceste firme le fac cu statul; obligatoriu pentru firmele indisciplinate fiscal (cu întârzieri medii cumulate în anul anterior mai mari de 3 luni) și optional pentru firmele private care să beneficieze de un pachet de facilități (rambursarea TVA în 3 zile prezumându-se logic ca o firmă ce optează ptr split TVA nu mai tb verificată, neaplicarea mecanismului pentru facturile emise înainte de 1 ianuarie 2018 dar și anumite reduceri la plata impozitului pe profit)
 • Măsuri țintite pentru reducerea evaziunii fiscale și a fraudei la TVA prin implementarea sistemului caselor fiscale cu jurnal electronic interconectate cu sistemul ANAF, revizuirea sistemului de rambursări de TVA dupa sistemul Poloniei, modificarea Legii Insolvenței, creșterea sancțiunilor pentru munca la negru
 • Creșterea salariului minim la 1600 lei (nu include transferul contributiilor de la angajator la angajat)

Avantajele și dezavantajele pachetului propus inițial se cunosc /s-au tot dezbătut și nu are rost să le reiau.

Avantajele pachetului alternativ sunt: un pachet gradual in acord cu conditiile economice si societale actuale; respectarea promisiunii de reducere a impozitului pe venit (la zero până la 2000 lei și de la 16% la 10% pentru salarii cuprinse între 2000 și 5000 lei) pentru 80% dintre salariați dar cu un impact bugetar la jumătate față de pachetul propus inițial – impozit pe gospodărie+trecerea contributiilor de la angajator la angajat+reducerea contributiilor dela 39,25% la 35%; cresterea salariilor nete aferente celor cu venituri reduse și clasei de mijloc; reducerea inechităților de salarii; costuri de administrare și de implementare ale pachetului alternativ zero; o marjă bugetară mai mare pentru creșterea investițiilor publice și absorbția de fonduri europene; comunicarea politică mult mai facilă a măsurilor cuprinse în programul alternativ.

Nu-mi rămâne decât să sper că așa cum am reușit – cu argumente puternice – să conving asupra schimbării modului de aplicare a TVA split obligatoriu doar tintit pentru anumite categorii de firme, așa cum am stopat aplicarea unor idei precum taxa de solidaritate exclusiv pe veniturile din muncă (un non  sens) sau a impozitului pe gospodărie s.a. așa voi reuși să atrag interesul și pentru posibila aplicare a planului B.

Un plan B care este mult mai fezabil pentru condițiile macroeconomice actuale ale României, un pachet ce păstrează principala prevedere care putea reduce polarizarea puternică a veniturilor / salariilor și precaritatea din societatea românească – Zero impozit pe venit pentru salarii mai mici de 2000 lei. Mai ales în condițiile în care România ocupă primul loc în UE și la ponderea contractelor de muncă cu remunerații sub pragul sărăciei și excluziunii sociale (in work-at-poverty) – 16% dintre angajații cu contract de muncă full time și 60% dintre angajații cu contract de muncă part time rămân săraci în ciuda faptului că merg la muncă.

Programul de guvernare trebuie să rămână în viziunea social democrată şi nu să alunece către paradigma neoliberală. Ieşirea din statutul de economie low cost – principala viziune propusă românilor în decembrie 2016 nu se poate face decât prin aplicarea de măsuri pentru reducerea poverii fiscale pe veniturile mici – concluzie care de altfel este prezentă în toate rapoartele anuale ale Comisiei Europene – EMU public finances.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

32 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!