RSS Feed
RSS Postari pagina personala

Dorin
Tudoran

Anacolut cu premeditare

24 Jan 2016 la 10:47 | comenteaza acum

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (“Curtea de la Strasbourg”, cum mai este numită CEDO) consideră că următorii scriitori români și cetățeni ai Uniunii Europene au fost condamnați pe nedrept, ei fiind cu totul străini de faptele care le-au fost imputate:

Gheorghe (“Gigi”) Becali – 4 ani pentru oximoron și sinecdocă frauduloase;

Mihai (“Meme”) Stoica – 4 ani pentru eponim și litotă în acte publice;

Cristian (”Cristi”) Borcea – 4 ani pentru anamneză și catharsis neprotejat; [ citeşte mai departe ]

Charlie & Sean, Pancho & Lefty sau o poveste cu (un) cântec

21 Jan 2016 la 21:07 | 135 comentarii

Charlie Rose încearcă, în zadar, să afle de la Sean Penn ce a fost în capul acestuia din urmă când a hotărât să-l întâlnească pe evadatul narcotraficant “El Chapo”.

Sean Penn încearcă, degeaba, să afle de la Charlie Rose de ce nu a fost el, cunoscutul realizator de interviuri, interesat să-l întâlnească pe legendarul “El Chapo”.

Charlie nu se lasă convins de explicațiile oferite de Sean și îl hăituiește cu ”follow-up questions”, în speranța că poate scoate ceva de la actor. [ citeşte mai departe ]

Câte zile de pușcărie ar trebui să primească Mircea Cărtărescu?

24 Nov 2015 la 17:01 | comenteaza acum

Dintre persoanele aflate în pușcărie, cine se poate apuca de scris cărți?

“Orice persoană privată de libertate, coordonată de un educator, poate solicita şi obţine suport pentru a scrie cărţi sau lucrări ştiinţifiice pe perioada de încarcerare, indiferent de regimul de executare a pedepsei privative de libertate.” (Răspuns al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru ziarul Gândul)

Aha, am înțeles. Și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a ți se aproba scrierea unei cărți în pușcărie? [ citeşte mai departe ]

Islam după islam (a doua reluare)

21 Nov 2015 la 09:27 | un comentariu

Nu mă număr printre cei care au certitudinea că știu ce și cum se (mai) poate face, dar mă îndoiesc că răspunsul cel mai potrivit ar fi “Ori noi pe ei, ori ei pe noi”. Chiar dacă  acesta este mesajul unora dintre cei pe care îi numim “ei”. Căci eu sunt eu, și asta vreau să rămân.

Nu mă număr printre cei care au certitudinea că multora dintre ceilalți li se trage doar de la o “criză de identitate”, dar îmi este limpede că nici noi nu ne administrăm, întotdeauna, identitatea în chip responsabil. [ citeşte mai departe ]

Un oximoron ambulant: trogloditul tobă de carte

19 Nov 2015 la 06:12 | comenteaza acum

De câte ori am vrut să scriu până la capăt despre acest papagal cu tupeu de rinocer, m-am poticnit la mijlocul frazei, amintindu-mi de strălucitul meu profesor de istorie Valeriu Papahagi.

De cât ori am vrut să duc la capăt fraza abandonată cândva, m-a oprit amintirea prietenului de tinerețe al familiei mele, eminentul doctor Teja Papahagi, de la Domnești – Argeș.

De câte ori am vrut să-i spun, ”Caliban, mai uită și tu de cărțile citite, fiindcă ai devenit o contradicție în termeni”, m-a oprit zâmbetul regretatului Marian Papahagi. [ citeşte mai departe ]

Marele Licurici vs. fluierașul de cireș

10 Nov 2015 la 10:29 | comenteaza acum

A fost o vreme când Sebastian Lăzăroiu nu putea să sforăie decât dacă dormea Traian Băsescu. Astăzi, situația este exact “pe invers”: ca să sforăie, Traian Băsescu așteaptă să ațipească Sebastian Lăzăroiu.

În august, 2012, adresându-se lui Crin Antonescu, fostul consilier prezidențial Lăzăroiu ne lăsa pe toți să aflăm motivul pentru care Washingtonul îl trimisese la București pe subsecretarul de stat Philip Gordon:

Crin, de ce nu spui public ce mesaj ţi-a dat Gordon. Vrei să rezum eu? ‘Fuck off, kid! [ citeşte mai departe ]

Tragedia, politica și biserica

05 Nov 2015 la 08:28 | 130 comentarii

Tragedia de la Colectiv nu are nimic din tragedia greacă. Victimele nu sunt ale vreunui hybris, hamartia ori ale unei tragic flaw.

Niciunul din cei căzuți la Colectiv nu a fost pedepsit pentru că a sfidat zeii.

Niciunul nu a fost pedepsit de zei, asemeni lui Oedip, pentru că ar fi vrut să-și refuze destinul.

Hamartia niciunuia dintre ei nu a fost, ca în cazul lui Hamlet, indecizia.

Niciunul dintre ei nu și-a vândut, asemeni lui Faust, sufletul diavolului, pentru a atinge o performanță dincolo de puterile unui muritor. [ citeşte mai departe ]

Miorița sau “Dacă aș fi președinte”

28 Oct 2015 la 10:30 | 7 comentarii

De când nu mai este președinte, Traian Băsescu mărturisește — aproape zilnic și întotdeauna mediatic — ce ar face, dacă ar fi azi președinte.

A uitat că a fost președinte, timp de zece ani, și a lăsat în urmă-i amintiri de neuitat. De la statul de drept preferențial la ghidul Cum să sugi la țâța marelui licurici.

Noroc cu Elena Udrea, care nu și-a pierdut reflexul dobândit când cu bilețelul roz al lui Tăriceanu:  a primit sacii cu bani, dar i-a dat partidului. [ citeşte mai departe ]

Revoluția, “loviluția”, osul de Brătieni și „incadescenta actualitate”

24 Oct 2015 la 06:03 | comenteaza acum

Desen & Copyright @ DION

În urmă cu câteva zile, ajungeam la Londra, după după trei săptămâni petrecute în România. Cu o zi înaintea plecării din București, am încercat să temperez entuziasmul unui prieten mai tânăr, încântat de posibilitatea “deschiderii dosarului revoluției”. [ citeşte mai departe ]

O maneá, două manele

16 Sep 2015 la 08:57 | 108 comentarii

Ni se semnalează că Mircea Eliade est foutu, e terminat ca istoric al religiilor, nu mai dă nimeni două parale pe studiile sale.

Primul convorbitor:

“Vă surprinde faptul că românii nu sînt la curent cu, sau nu vor să audă, sau nu sînt pregătiți să audă faptul că Eliade nu mai e apreciat nicăieri în afara României, că e văzut doar ca un comparatist erudit, cu metode depășite și discreditate, a cărui stea a apus și care nu își mai are locul în dispozitivul cultural de astăzi?

Al doilea convorbitor: [ citeşte mai departe ]

Dorin Tudoran (născut la 30 iunie, 1945, Timișoara), scriitor, ziarist și analist politic.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!