RSS Feed

Despre români, greci și o biserică

vezi toate articolele de
04 Mar 2014 la 01:52 comenteaza acum 369 vizualizari.

Se spune că românii sunt departe de a fi uniți atunci când părăsesc România. Si nici prea români se spune nu se mai simt uneori. Dar, ca regulă generală, orice generalizare nu poate fi decât greșită.

Articolul ăsta sigur nu e vreo pledoarie patetico-lacrimogenă  despre românism, fala de a fi român și gloriosul trecut… de la Decebalus per Scorilo încoace. Întotdeauna mi-a plăcut să ma consider un cutărescu suficient de liber de idei de tipul “dacă există un buric al pământului el în România se află”, încât să am șanse de a mă simți bine oriunde aș ajunge să trăiesc.

Sunt însă nenumărați copiii de români care, născuți sau crescuți în țări străine, ajung să vorbească limba maternă, în cel mai fericit caz, stricat. În ceea ce mă privește, m-am întrebat de multe ori ce i-ar putea determina pe niște părinți să le refuze propriilor copii șansa de a vorbi încă o limbă, indiferent dacă aceasta este chineza, thailandeza, lituaniana, ori româna. Și indiferent de resentimentele pe care aceiași parinți le-ar avea pentru țara de unde vin.

Așa că am fost sincer impresionat să văd că o mână de oameni au făcut cumva și au strâns  cam 180 000 euro pentru a cumpăra o biserică pe care au numit-o românească.  S-a întâmplat acum câteva zile la Jönköping, în sudul Suediei.  Încă și mai interesant mi se pare că doar o parte din cei care au dat bani sunt din România. Donații mai mult decât substanțiale au fost făcute de români din Banatul sârbesc (care trăiesc în Suedia de 40 de ani, dar vorbesc bănățenește de parcă ar fi sosit ieri) și de familii de greci… care, da, vin și ei tot la biserica asta. Este prima biserică românească de zid din Scandinavia. Nicio instituție română trăitoare din impozite nu a avut vreo contribuție financiară la cumpărarea ei.

Iar partea cea mai amuzantă a poveștii este aceea că zvonurile răutăcioase (dar adesea informate) spun că, aflată undeva la ieșirea din oraș, fix în mijlocul unui viitor cartier rezidențial, clădirea cu pricina a întâlnit primii români cu ceva mai multă vreme în urmă când, într-o noapte, a rămas fără toate pervazurile metalice… Dar asta nu mai are nicio importanță azi.

Motivele care au făcut acum pe cei care au donat sume cu multe zerouri să ia hotărârea asta (unii au angajat chiar și credite la bancă pentru a strânge suma necesară) nu sunt decât treaba acestora. Cum fiecare e liber să își folosească banii asa cum crede că e mai de folos, sigur nu voi fi eu acela care le va pune întrebări.

Eu zic doar că, pe lângă rolul firesc religios, parohiile românești din străinătate au rămas unele din foarte puținele locuri în care cei care nu cred că schimbarea domiciliului sau pașaportului i-a făcut mai blonzi, mai tenori ori toreadori se pot întâlni măcar o dată pe săptamână pentru a schimba vorbe românești cu posesori ai de istorii de viață asemănătoare.

Iar, după capul meu, lucrul ăsta e pozitiv cam din orice parte l-ai privi.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentariile sunt inchise.

RSS Postari
Cred că sunt cel mai plimbăreţ dintre toţi prietenii mei. În 20 de ani am bătut cu piciorul şi cu rucsacul în spinare câteva zeci de ţări. Că s-au numit burse, delegaţii, schimburi ori vacanţe, e clar ca au fost călătorii din care m-am îmbogăţit doar în capul meu. Şi despre care vorbesc ori de câte ori sunt întrebat ... sau nu.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!