RSS Feed

Gaudeamus 2017. Ce cărți ar fi de răsfoit, cumpărat?

vezi toate articolele de
23 Nov 2017 la 13:19 124 comentarii 2 vizualizari.

Luni am cotrobăit pe lista de evenimente pe siteurile editurilor. N-am găsit prea multe chestii interesante. Le-am strâns în două recomandări video pentru TV, FICȚIUNE şi NONFICȚIUNE. Nu sunt neapărat ”cele mai bune” pentru că pe cele mai multe, evident, nici  n-am apucat să le iau din raft. Sunt mai mult curiozități personale, fie pentru că autorii sunt buni și îi aștept de ceva timp, fie pentru că sunt simple ”mode”. Și am pus și câteva reeditări ca să nu ne plictisim prea tare.

Am mai văzut ce au recomandat Ernu, Iovănel, Viski și am adăugat pe lista de răsfoire, poate chiar de citit. Și cam așa arată lista de scotocit. Mă voi duce azi la locul faptei și probabil voi găsi chestii care nu sar din prima în ochi.

Ficțiune

ELENA FERANTE – FIICA ASCUNSĂ, PANDORA M. O traducere nouă din Ferrante, acum, după ce tetralogia a apărut integral. Eu zic că e un eveniment, Ferrante a prins și în România neașteptat.

RICHARD FORD – ROCK SPRINGS, EDITURA BLACK BUTTON. Asta e de încurajare pentru editura asta nouă care a cules și a pus pe piață și niște David Foster Wallace, Junot Diaz și altele interesante. Apreciez eforturile astea.

MIRCEA ŢUGLEA – GRAZIA, EDITURA POLIROM. Mircea Țuglea, ultimul roman.

DINU GUŢU – INTERVENŢIA, EDITURA POLIRO. Guțu și-a făcut mâna cu un doctorat despre ”ultrași”. Dar o fi constatat că cea mai bună unealtă de sondare a realității rămâne romanul. Abia aștept să-l citesc. Înțeleg că e acoperită și tematica fondurilor europene și UE e invitata de onoare a târgului. Poate le spune Dinu cum stă treaba:).

FLORIN CHIRCULESCU – GREVA PĂCĂTOŞILOR, EDITURA NEMIRA. Chirculescu nu mai semnează cu Sebastian A. Corn. Iar ”Greva păcătoșilor” pare, din câte am înțeles din prezentări, o frescă ambițioasă a realism-conspiraționismului contemporan. N-aș pierde, mai ales că scriitorul m-a mai intrigat plăcut cu niște romane.

Voi inspecta și noile titluri de la Paralela 45, unde s-a mutat și ”Cartea Românească”, să văd ce scriitori români mai apar cu noutăți.

Iovănel mai pune pe listă și alte chestii interensante la capitolul ”așteptări”: Bogdan Răileanu (Tot spațiul dintre gândurile mele), Testamentul lui Abraham, Igor Bergler (un thriller cică ceva mai sus decât danbrownismul universal, nu știu dacă mă încumet) și traducerea ”Altă țară” a lui James Baldwin.

Ernu recomandă şi Elena Vlădăreanu - Bani. Muncă. Timp liber, Editura Nemira, 2017.

Nonficţiune

FILMUL TRANZIŢIEI (antolog.) – ANDREI GORZO, GABRIELA FILIPPI, EDITURA TACT. O carte de citit. Am şi eu un text în ea, dar mai sunt şi alte motive: texte deştepte, temă interesantă: filmele anilor 90, toată ciorba aia nebună, isterică, postcomunistă, este analizată.

Teatru politic. 2009-2017. Volum coordonat de Mihaela Michailov şi David Schwartz, Editura Tact 2017. Sunt textele unor piese de teatru independent care au revoluţionat scena în ultimii ani. Cu două texte lămuritoare de la coordonatori. Merită s-o ai în bibliotecă.

Ceva neaşteptat veţi găsi într-o antologie, Tatiana Niculescu, Iubirea din oglindă. Despre sex și identitate, am văzut la Vlad Viski. Texte multe proaste sau căldicele într-o cărţulie care se vrea curajoasă, ne avertizează Vlad. Dar avem un moment bun cu o întrebare care poate rupe coaliţiile pentru diverse familii, Noica a fost gay?

Lăsând la o parte hărțuirile sexuale la care a fost supus de-a lungul vieții Gabriel Liiceanu, venite din partea unor homosexuali și ignorând obsesia elitistă față de marile personalități gay ale lumii, gen Ceaikovski, Tolstoi, Leonardo da Vinci (nume care apar atât de des în carte încât te saturi de ei), piesa de rezistență a cărții rămâne outing-ul lui Constantin Noica. Atât George Bălan, cât și Gabriel Liiceanu sugerează că Noica ar fi fost homosexual, lucru nicidecum de trecut cu vederea pentru un volum care nu reușește să ne ducă dincolo de zona discursului călduț-conservator și care e plin de clișee.

PIERRE BOURDIEU – DOMINAŢIA MASCULINĂ, EDITURA ART. O reeditare (după o ediţie de la editura Meridiane, acum vreo 15 ani), dar tot eveniment e. Am credinţa supremă că, dacă telectualul român mediu ar citi măcar o carte de Bourdieu, lumea ar fi mai bună.

Teatru politic. 2009-2017. Volum coordonat de Mihaela Michailov şi David Schwartz, Editura Tact 2017. Sunt textele unor piese de teatru independent care au revoluţionat scena în ultimii ani. Cu două texte lămuritoare de la coordonatori. Merită s-o ai în bibliotecă.

Am băgat în listă şi doi profi de-ai mei de la facultatea de Litere: o reeditare după Iluziile literaturii, Eugen Negrici. Şi volumul al doilea dintr-o istorie a literaturii, “Scurtă istorie”, Mihai Zamfir.

Tot o reeditare, apare şi în ediţia de opere de la Editura Trei, dar mi se pare o idee bună editarea separată (la Humanitas) a unui studiu pe care l-am recitit de curând şi mi se pare dintre cele mai provocatoare de la Freud: Totem şi Tabu.

Ce alte recomandări interesante am mai găsit la suscitaţii Ernu şi Iovănel:

O propunere de corpo-etică feministă – Ovidiu Anemţoiacei, Editura Tracus Arte, 2017
Împotriva memoriei – Claudiu Turcuş , Editura Ikon 2017
Alexandru Matei, Roland Barthes, mitologii românești (Editura Art)

Radu Cosaşu, Fotbal plus ai mei și ai noștri (Editura Polirom)

Surprize mai pot apărea. Chiar acum a venit un mesaj cum că va fi la târg sâmbătă Catherine Millet (celebră pentru “Viaţa sexuală a Catherinei M.”, dar şi critic de artă cu o carieră îndelungată) la editura Vellant.
Vor fi evenimente politice cu Dan Voiculescu, Adrian Năstase, pentru cine are chef de huiduieli sau-şi aplauze.
Aştept sugestii cu titluri bune care au scăpat. Apreciez şi titluri amuzant de proaste.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

124 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!