RSS Feed

Teoria lui Gervais

vezi toate articolele de
19 Nov 2011 la 17:19 42 comentarii 1321 vizualizari.

In finalul ceremoniei Golden Globe de anul trecut, Riky Gervais, după ce măturase pe jos cu întreaga audiență timp de cîteva ore, nu se poate abține să nu dea o lovitură si publicului. Ii mulțumeste lui Dumnezeu pentru că l-a făcut ateu!

Pînă atunci, umilirea vedetelor din sală păruse un lucru acceptabil. In fond, după cum declara chiar măturătorul, datoria sa nu era să-i flateze pe cei prezenți, ci să facă publicul să rîdă. Dar înțepătura finală, desi îndreptată în sus, a fost mult mai puternic resimțită de către public.

Intr-adevăr, un studiu publicat cu cinci ani în urmă arăta că, pentru americani, ateii sînt cea mai puțin acceptată minoritate, fie lingvistică, fie religioasă, fie sexuală.

Un articol recent, apărut în Journal of Personality and Social Psychology, aduce noi cifre în demonstrația tezei că ateii sînt cei mai puțin plăcuți oameni. Iar principalul motiv este că aceștia nu inspiră încredere.

Cum orice societate se bazează pe încredere, nu e de mirare că aceasta este calitatea pe care o căutăm aproape întotdeuna în aproapele nostru. Iar religiozitatea pare cel mai bun indicator atunci cînd ne avîntăm pe tărîmuri etice. Teoriile spun că, practic, se face apel la un fel de ‘outsourcing’ mental. Judecățile morale si pedepsele corespunzătorare sînt transferate către un agent supranatural. Aprecierile în profunzime, directe si subiective sînt înlocuite cu o catalogare mult mai simplă.

Studiul cuprinde o suită de exemple interesante. Sînt prezentate, în total, șase experimente separate, care arată că ateii sînt percepuți ca fiind cei mai nedemni de încredere atunci cînd sînt comparați cu alte minorități: crestini, musulmani, evrei, feministi, homosexuali sau violatori.

Autorul artiolului este Gervais. Will Gervais.

Intr-unul dintre experimente, unui grup de peste o sută de persoane îi este prezentat un scenariu în care un individ păstrează banii dintr-un portofel găsit sau părăseste locul după ce a lovit un autoturism într-o parcare. Sarcina subiecților este să aprecieze profilul contravenientului. Ei au de ales între profesor și profesor+încă ceva. La încă ceva posibilitățile sînt: creștin, musulman, violator sau ateu.

Rezultatul înregistrat ar spinteca orice tabloid – profesorul ateu este considerat ca fiind vinovatul cel mai probabil; chiar înaintea violatorului!

Cum închinatul electoral este un obicei general nu doar pe malurile Dîmboviței, ci si pe ale Potomacului, să menționăm un alt rezultat interesant – unul care ne îndeamnă să înțelegem vehemența unor personaje din seria lui Richard Dawkins sau Christopher Hitchens, dincolo de stridențele lor. Un sondaj de opinie arată că mai puțin de jumătate dintre americani ar vota candiatul propriului partid, oricît de calificat ar fi acesta, în cazul în care el ar fi ateu. Dintre toate tipurile de minorități studiate, el ar fi singurul care nu ar putea cîstiga un vor majoritar.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
Cercetător la Catedra de Chimie Biologică şi Farmacologie Moleculară a Şcolii Medicale Harvard. A obţinut licenţa în geofizică, în 1993, şi cea în matematică, doi ani mai tîrziu, ambele în cadrul Universităţii Bucureşti. A lucrat la un institut de matematică al Academiei Române, apoi la altul de ecologie marina.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!