RSS Feed

1 Decembrie, grecii, irakianul şi… uşoara alergie la români

vezi toate articolele de
02 Dec 2012 la 22:02 9 comentarii 2620 vizualizari.

Povestea asta se petrece la Jönköping. Care Jönköping este un oraş aş spune important din partea de sud a Suediei, undeva cam pe la mijlocul distanţei dintre Malmö şi Stockholm.

Comparativ cu alte oraşe suedeze, la Jönköping se vorbeşte destul de mult limba română. Sigur că ăsta e doar parţial meritul celor din România. Majoritatea românofonilor din zonă sunt, de fapt, din Banatul sârbesc, au sosit in Suedia acum 40 de ani şi vorbesc astăzi româneşte de parcă ieri ar fi coborît din avion. Tot ei organizează şi foarte multe petreceri româneşti la clubul pe care îl gestionează şi care există mulţumită sponsorizărilor venite de la nişte companii… sârbeşti din regiune.

Pare pe de-a-ndoaselea? Staţi să vedeţi mai departe!

Acum ceva vreme se făcea că se apropie 1 Decembrie. Aşa că preotul de la parohia din oraş (de altfel, cea mai veche parohie românească din Europa de Nord şi care şi ea a împlinit ieri 40 de ani), şi-a pus în cap să organizeze ceva ca să le dea suedezilor o temă de discuţie… alta decât prostituatele sau cerşetorii români de la Göteborg sau Malmö. Sună foarte idealist, nu-i aşa?

Să ceri bani autorităţilor române e o cauză pe care o pierzi, de obicei, cu 10 minute inainte de a te gândi la ea. Aşa că de unde să îi iei? Câţiva din buzunarul tău, câţiva din buzunarele prietenilor, mai ceri un ajutor de la municipalitate, mai muncesc nişte prieteni fără să vrea plată… totul e să te descurci cumva. Uite-aşa mai cumperi un steag, nişte hărţi, aranjezi cazarea artiştilor şi alte asemenea.

Iar partea cea mai interesantă a fost aceea că evenimentul a ajuns să aibă principali organizatori, pe lângă preotul despre care vorbeam, doi greci căsătoriţi cu românce şi, mai ales, un irakian care şi-a făcut acum 30 de ani doctoratul la Bucureşti. Acesta e acum în comisia de cultură a regiunii şi spune că limba română e cea mai dulce fiindcă are sentimente. Soţia lui este şi ea tot româncă.

Sper că, într-o zi, cineva mult mai deştept decât mine va scrie un studiu serios despre rolul determinant al femeii românce în promovarea imaginii României. Sigur sunt multe de spus acolo.

Cum a ieşit ziua României la Jönköping? Chiar bine.

Câtă lume a fost? Eh, dacă mai veneau câteva sute nu ar mai fi avut loc în sală, iar dacă lipseau câteva zeci ar fi fost cam gol.

Care a fost percepţia? Celor care au venit li s-a trezit cu adevărat curiozitatea.

Ceilalţi, printre ei chiar şi profesori de la universitate, au fost foarte încântaţi de invitaţia la o zi naţională. Atât că numele României a avut un efect de ginseng asupra memoriei lor, fiindcă le-a adus pe loc aminte de alte angajamente pe care le aveau în aceeaşi zi.

Altfel spus, la fel ca în amor, prea multe nu se pot totuşi face de la distanţă în dresul de imagine… nici măcar atunci când la asta lucrează mulţi alţii în afara românilor şi când chiar nu e vorba de vreun ban de la buget.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Cred că sunt cel mai plimbăreţ dintre toţi prietenii mei. În 20 de ani am bătut cu piciorul şi cu rucsacul în spinare câteva zeci de ţări. Că s-au numit burse, delegaţii, schimburi ori vacanţe, e clar ca au fost călătorii din care m-am îmbogăţit doar în capul meu. Şi despre care vorbesc ori de câte ori sunt întrebat ... sau nu.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!