RSS Feed

Coanele Suedia şi România faţă cu Eurovisionul

vezi toate articolele de
27 May 2012 la 23:55 20 comentarii 1430 vizualizari.

Tare impresionată pare că a rămas Europa ascultând Loreen: Euphoria, piesă ce s-a arătat mai tare şi decât sârbii (care au sunat bine de tot) şi decât băbuţele rusoaice (care, în treacăt fie spus, mie mi s-au părut delicios de “proaspete” într-un festival pe alocuri uşor “coclit”).

Şi tare mâhnită a fost România că Mandinga nu a intrat barem în şirul primilor cinci, deşi trupa a făcut un show bun iar piesa era, chiar dacă uşor banală şi orchestrată la minimul sindical, şlăgăroasă… deci comercială. Sigur, Costi Ioniţă este, cel puţin în materie de Eurovision, probabil cel mai serios (şi mai discret) producător de la noi… dar haideţi să vedem puţin cam ce înseamnă festivalul ăsta pentru suedezi versus români.

In Suedia, Eurovisionul (sau Melodifestivalen) este o reală isterie naţională.

Regulile de intrare în finală sunt complexe (există o competiţie clasică dar şi una pe web), iar finala naţională este precedată de 4 semifinale care se ţin in diferite oraşe, de fiecare dată în faţa a mii de spectatori plătitori. Totul se dă în direct pe canalul 1 al televiziunii şi realmente toată lumea vorbeşte despre concurenţi şi şansele lor.

In 2012 s-au înscris în preselecţia naţională suedeză aproape 3500 de piese.

Toate melodiile care ajung în finala naţională sunt zdravăn (aş spune chiar “crunt”) promovate la radio. Se fac chiar clasamente care vorbesc despre cât de cerută a fost fiecare piesă de ascultători. Jurizarea finalei naţionale se face nu doar naţional, iar căştigătoarea selecţiei suedeze este difuzată în mega heavy rotation pe cele două posturi naţionale private, dar si pe unele canale publice.

Cât despre Loreen (de fapt, Lorine Zineb Noka Talhaoui), ea este o suedeză născută la Stockholm din părinţi marocani şi, chiar înainte de Eurovision, era deja cunoscută din niscaiva show-uri tv.

Adăugăm la asta că muzica este principala marfă de export a unei ţări cu o economie bazată în principal pe export şi începem să avem o imagine asupra a ceea ce înseamnă festivalul ăsta pentru Suedia şi cum se face că piesele care merg mai departe sună al naibii de bine.  …Sigur, mai sunt şi rare accidente, precum Erik Saade, câştigatorul de anul trecut, care s-a calificat cu o piesă, după capul meu, uşor jenantă.

Altfel spus, în Suedia pe lângă faptul că se munceşte mult, se bagă şi se câştigă sume uriaşe în şi din Eurovision.

Aproape totul despre “industria” Eurovisionului suedez, aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Melodifestivalen_2012

În colţul celălalt, România nu a fost sigură până foarte aproape de data selecţiei naţionale că va participa anul acesta la Eurovision. Şi asta pentru ca bani nu prea erau iar audienţa din 2011 a finalei naţionale (programată, în disperare de cauză, în noaptea de Revelion) a fost cam mediocră. Într-un final, show-ul de selecţie s-a ţinut într-un studio, fără public şi fără nici un fel de investiţii peste minimul necesar.

În concurs au fost 63 de înscrieri valide. A câştigat Mandinga, o trupă deosebit de respectabilă şi care chiar a făcut probabil cel mai bun spectacol posibil în condiţiile date.

Surprinzător pentru unii, România s-a văzut bine la Baku şi până şi prezentatorii televiziunii suedeze au spus atunci când a intrat Mandinga că grupul este un mare favorit.

Sigur că am dovedit în nenumărate rânduri că suntem buni specialişti în a face lucruri mari cu bani puţini sau chiar fără, dar acestea sunt totusi excepţii. Cât de mari ne puteau fi, în condiţiile date, aşteptările realiste?

Ca să nu mai spun că, atunci când nu e joc o piesă cu adevărat remarcabilă, oricum toată lumea ştie (dar se miră în fiecare an) că votul la Eurovision se face pe criterii geografice şi politice.

La capitolul asta, nişte prieteni români din Banatul sârbesc mi-au spus azi amuzaţi apropo de rezultatul Serbiei “Eh, am luat voturi de la cei cu care acum ceva ani ne-am bătut!”. Absolut adorabil şi adevarat!

P.S. Recunosc cinstit că mi-a plăcut enorm organizarea pusă la cale de azeri, prezentatorii, textele lor şi filmările spectaculoase.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Cred că sunt cel mai plimbăreţ dintre toţi prietenii mei. În 20 de ani am bătut cu piciorul şi cu rucsacul în spinare câteva zeci de ţări. Că s-au numit burse, delegaţii, schimburi ori vacanţe, e clar ca au fost călătorii din care m-am îmbogăţit doar în capul meu. Şi despre care vorbesc ori de câte ori sunt întrebat ... sau nu.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!