RSS Feed

glasul străin din elixirele diavolului

vezi toate articolele de
07 Oct 2010 la 00:41 126 comentarii 1961 vizualizari.

Cărţile sunt pretexte pentru reverie, pentru căutare. Uneori se dovedesc înfundături, care te ţin multă vreme blocat, alteori sunt porţi active către lumi îndepărtate. În niciun caz obiecte de disecţie, nici măşti de erudiţie. cel puţin nu pentru mine şi nu aşa cum le înţeleg acum, la ora asta din noapte, când ceva ce mă împinge să-mi transcriu impresiile la cald depre paginile electrizante din “Elixirele diavolului”.

Personajul din povestirea lui E.T.A. Hoffmann nu se poate abţine să nu bea din sticluţa înmiresmată cu care Diavolul l-a ispitit în trecut pe sfântul Anton. Este momentul în care începe să se transforme, să devină altul. Este ca şi posedat, se trezeşte că un glas străin dinăuntrul lui începe să vorbească în situaţiile cele mai diverse şi spune lucrurile cele mai neaşteptate, pe care el însuşi nu le ştia.

Glasul îl ia prin surprindere pentru că răspunsurile pe care le dă îl scot basma curată din toate situaţiile şi au un efect evident asupra celorlalţi. Glasul străin îi deschide drumuri, îi face uşoară ascensiunea şi lui nu-i mai vine să se împotrivească. Simte că-l face mai puternic şi îi acceptă jocul, chiar dacă preţul este de-a dreptul diabolic – când posesorul glasului vrea să-l avertizeze pe un călător că se află pe marginea unei prăpastii, glasul lui ţipă atât de puternic încât îl împinge efectiv pe celălalt în hău!

Regăsesc glasul străin în viaţa mea şi a celor din jurul meu: altcineva vorbeşte adeseori prin tine, te trezeşti că spui chestii peste chestii, unele cu autoritate nebănuită, că eşti din ce în ce mai în-temă şi mai sigur pe tine… dar în singurătate, în sinea ta, nu înţelegi care e legătura lor cu tine, de ce te interesează pe tine chestiunea respectivă, care pare o dâră de fum dintr-un şir întreg de rotocoale de fum fără cap şi fără coadă, chestiuni banale şi nesigure, care pot fi interpretate şi apărate din multiple unghiuri, iar tu ţii cu dinţii de unul singur, a cărui îndreptăţire nu o stăpâneşti, dar nu poţi da înapoi şi nici să taci nu-ţi vine, că te anihilezi şi te laşi pe drumuri.

Şi atunci… soluţia salvatoare apare: laşi glasul străin să vorbească în locul tău, ba mai mult: devii tu însuţi el însuşi, te identifici cu masca ta publică şi întâmplătoare. Ce şanse mai are cel aruncat în prăpastie să se întoarcă??

Situaţia se complică rău în cazul călugărului ispitit din povestea lui Hoffmann. Glasul străin devine altceva, deviază grav în patologic şi infernal, în euri diferite şi agresive, în vedenii groteşti şi gesturi criminale (este o poveste care devine tot mai greu de urmărit, motiv pentru care m-am şi apucat de scris:).

În cazul nostru, însă, al muritorilor obişnuiţi, fără mare preţ şi durere de cap pentru domnul ucigă-l-toaca, lucrurile stau mai simplu şi mai puţin spectaculos. Necuratul nu mai umblă cu sticle negre şi grele în buzunare ca pe vreme sfântului Anton. Acum nu iroseşte mai mult de-o picătură de elixir şi totuşi e suficient să devenim cu toţii zei, să ştim de toate şi să-i stăpânim pe toţi.

Văd asta mereu în jurul meu şi în mine. Suntem sub domnia unui omuleţ şchiop, agitat, transpirat, care vorbeşte impunător din adâncul nostru şi care pozează în Hercule. Ne ţine întinşi ca un arc, nu cumva să lăsăm la vedere vreo slăbiciune, să fim sfâşiaţi de colţii celuilalt omuleţ-şchiop, sub tirania căruia se află interlocutorul nostru.

Cum viaţa mea recentă se desfăşoară mai mult în lumea cărţilor decât a realităţii imediate – şi savurez această stare de ”evazionism” euforic, voi continua cu voia voastră să dau curs aici însemnărilor febrile despre cărţi. M-a inspirat şi îndemnul lui Costi Rogozanu că voxpublica este “luxul oamenilor liberi”.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

126 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!