RSS Feed

Ion Lucian

vezi toate articolele de
01 Apr 2012 la 06:47 13 comentarii 874 vizualizari.

Sigur că îl ştiam foarte bine de pe scenă, dar l-am întâlnit doar în vara lui 2004. Pe atunci lucram la Delta RFI şi tocmai mă ocupam de un stand pe care radioul îl instalase in Piaţa Universităţii.

M-am emoţionat puternic în momentul în care am aflat că mă căuta pentru că îmi asculta programul matinal. Am continuat să ne vedem când şi când ca să mai stăm la taclale şi chiar am avut marea onoare de a fi invitat la Pescarul atunci când şi-a serbat cei 80 de ani.

Sigur că nu pot spune că l-am cunoscut vreodată cu adevărat. Lucrul ăsta nu se poate face în maxim 10 întâlniri şi câteva telefoane. Dar am avut suficient timp să aflu câte ceva despre o viaţă care, pentru a fi bine descrisă, ar trebui ca extraordinar să poată suporta un superlativ absolut.

Imi amintesc chiar că am început cu Ion Lucian un proiect pe care, din păcate, nu l-am continuat niciodată. Acela al unor interviuri cu mari actori. Ele trebuiau să dureze cel puţin 60 de minute şi să fie publicate undeva unde să poată fi ascultate si copiate oricând de oricine ar putea dori aşa ceva. Am terminat doar primul episod. Este aici.

Cele două – trei ore pe care le-am petrecut împreună cu Ion Lucian şi soţia sa Paula Lucian Sorescu  în apartamentul de pe Magheru în ziua înregistrării mi-au plăcut atat de mult încât, opt ani mai târziu, încă mi le amintesc perfect…

Mi-a spus atunci că, la vârsta sa, era mult mai activ decât fusese vreodată… şi nu pentru că şi-ar fi dorit asta. Am aflat cât de hotărît se lupta pentru ca Teatrul Excelsior să aibă din nou o sală a sa, câte teatre crease în ultimii 60 de ani, cum ajunsese actor fără să aibă cu adevărat intenţia asta, care este povestea reală a Cocoşelului Neascultător şi de câte ori fusese invitat să plece din ţară şi refuzase… L-am văzut atunci râzând la felurite amintiri,  i-am văzut lacrimile când îmi povestea despre cea mai mare dovadă de iubire pe care publicul i-a arătat-o vreodată (se întâmpla la cutremurul din ‘77) şi am aflat şi că e probabil singurul român care, simţindu-se jignit, a refuzat pensia de mizerie pe care i-o oferea statul, declarând că va juca până va muri pe scenă…

…Ultima întalnire cu Ion Lucian am avut-o prin 2009, după ce, timp de trei ani, doar ne auzisem de câteva ori la telefon. M-a invitat la biroul lui din spatele A.S.E. şi mi s-a plâns că boala îl lovise acolo unde îl durea mai tare… făcându-l să sufere la aproape orice mişcare pe care o făcea.

Mi-a mai spus atunci şi că, în ciuda uriaşelor sale eforturi, a încăpăţânării sale şi a finanţării  totale pe care o obţinuse, nu era sigur că va apuca să îşi vadă vreodată echipa jucând în propria ei sală. Interesele în zonă erau mari şi totul ţinea adesea de o semnătură pe care un primar sau altul vroia ori nu să o dea.

I-a mai luat doi ani, dar a reuşit şi asta. Din 2011, ultimul teatru pe care l-a creat are, din nou, propriul sediu.

Dumnezeu să-l odihnească pe Ion Lucian.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Cred că sunt cel mai plimbăreţ dintre toţi prietenii mei. În 20 de ani am bătut cu piciorul şi cu rucsacul în spinare câteva zeci de ţări. Că s-au numit burse, delegaţii, schimburi ori vacanţe, e clar ca au fost călătorii din care m-am îmbogăţit doar în capul meu. Şi despre care vorbesc ori de câte ori sunt întrebat ... sau nu.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!