RSS Feed

La mulţi ani, Rapiduleţule!

vezi toate articolele de
25 Jun 2013 la 15:17 14 comentarii 2257 vizualizari.

Cândva cea mai iubită echipă din România, Rapidul pare azi că a plecat să moară puţin. Mereu cu suporterii pe post de locomotivă, clubul a depăşit perioade de încercări, în care partizanatul sistemului nu dădea foarte multe şanse unor rebeli. A rezistat când echipele interbelice erau “măturate” mai mult sau mai puţin direct, a adus zeci de mii de oameni la stadion în Divizia B, când armata şi miliţia strângeau cu japca cei mai buni jucători din ţară. N-a fost să fie victima unei morţi eroice, dar acum e ameninţat de o moarte urâtă, tocmai când împlineşte 90 de ani.

„N-am profesat gazetărie sportivă tocmai pentru că nu pot fi imparţial. Cum ar putea să scrie cronică sportivă un individ după care toate golurile înscrise în poarta Rapidului sunt marcate din clară poziţie de ofsaid?!” – Radu Enescu (eseist)

Să ţii cu Rapidul nu e tocmai o fericire perpetuă. Nu degeaba unul dintre cântecele galeriei spune „Ăsta-i Rapidul din Giuleşti/ Iubeşte-l şi-ai să-nebuneşti”. Termenul de microbist pare anume inventat pentru a descrie suporterii Rapidului, loviţi iremediabil de o boală fără explicaţie şi, prin urmare, fără leac. Îndrăgostit mai mult de cărţi decât de televizor, am început să urmăresc meciurile de fotbal târziu şi sporadic. Lucrurile s-au schimbat abia când aveam deja 11 ani. În ultima etapă a sezonului fotbalistic 2007/2008, Rapidul juca la Craiova, având nevoie de o victorie pentru a câştiga campionatul. Meciul s-a terminat egal, iar titlul a fost luat de Steaua. Aparent, nimic ieşit din comun nu se petrecuse, dar adevărul e că microbul Rapidului se strecurase pe neştiute şi mi se lipise ca o căpuşă pe suflet. Rapidismul dospeşte repede, iar eu, deşi nu pot să mă laud că aş fi un rapidist cu vechime, am apucat să gust din plin pendulările iuţi între extas şi agonie pe care le oferă jocurile de pe stadionul de lângă Podul Grant.

Câteva date despre Rapid:

- Prima echipă din România calificată în finala unei competiţii europene inter-cluburi (1940 – Cupa Europei Centrale / Mitropa Cup)
- Singura echipă românească dublă câștigătoare a unei competiţii europene intercluburi (1964 și 1966 – Cupa Balcanică)
- Prima şi singura echipă din România care a participat în toate competiţiile europene intercluburi: Cupa Europei Centrale, Cupa/Liga Campionilor Europeni, Cupa Cupelor, Cupa UEFA/Europa League, Cupa Balcanică, Cupa UEFA Intertoto
- Prima şi singura echipă care a cucerit Cupa României de şase ori consecutiv (1937-1942)
- Echipa cu cele mai multe meciuri oficiale, 2284, disputate în sistemul divizionar din România (primele două eşaloane valorice / 1923-2013)
- Echipa care deține recordurile de asistență „all time” ale unor meciuri oficiale din primele două eșaloane valorice:
• 100.000 de spectatori / Rapid – Steaua (Divizia A, 16.03.1985)
• 55.000 de spectatori / Progresul – Rapid (Divizia B, 08.06.1980)

Informaţii şi imagini: Cristian Costache

Cea mai frumoasă echipă de fotbal din România împlineşte azi 90 de ani. Rapidiştii aşteaptă o revenire în forţă, acompaniaţi, cu siguranţă, şi de alţi microbişti, dintre cei neafectaţi de soiul acela de ură paralelă cu sportul. „Rătacit prin viață ca o corabie bolnavă de uscat, Rapidul Grantului a trăit cu patos! (…) Giuleștiul contemporan și-a pierdut din farmec, și-a rătăcit definiția, dar și-a păstrat frumoșii nebuni alături pe veșnicie.” La mulți ani, Rapidulețule!

florinpuscas.ro

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

14 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn
Fost geograf devenit jurnalist, blogger, soţ şi tată
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!