RSS Feed

La taifas cu Moş Neagu Djuvara

vezi toate articolele de
12 Nov 2009 la 12:28 13 comentarii 989 vizualizari.

Am avut privilegiul să-l ascult aseară pe Moş Neagu. Îndrăznesc să-i spun astfel pentru că e felul în care decide să se dăruiască cititorilor într-o carte pe care-ar fi vrut-o testament, dar pe care, la rugăminţile editorilor de la Humanitas, s-a lăsat convins să o publice fără să se despartă de noi – ‘Amintiri şi poveşti mai deocheate’.

‘Ştiţi, spunea aseară dând autografe unor tinere, acum nu ne mai adresăm oamenilor cu ‘dumneata’. Pare o impoliteţe, deşi trecem rapid de la ‘dumneavoastră’ la ‘tu”. Această remarcă m-a făcut să mă gândesc că modul în care ne adresăm oamenilor ar trebui să exprime în primul rând ceva despre ei, apoi despre noi înşine, deşi, de cele mai multe, ori e invers. Faptul că venerabilul Neagu Djuvara alege să ni se înfăţişeze ca Moş Neagu într-o carte care descoperă amintiri din copilăria sa şi fapte mai deocheate ale istoriei exprimă cumva chiar felul în care cere să fie privit acum de către public: cu îngăduinţă. Această curtoazie din partea unui om care a făcut şi a traversat istoria este irezistibilă.

Aşa a şi ales să se apropie apropie de noi Neagu Djuvara. A fost imediat iubit de către tineri şi admirat de multe categorii de public. N-a scris cărţi ca să ne dea lecţii, ci ca să ne curteze. În volumele sale, evenimentele istorice sunt relatate cu strădania de a ne face să ne simţim bine în pielea noastră de români. Istoria livrată de manualele lui Ceauşescu a ridicat faptele şi figurile pe un soclu menit să ne intimideze, nu să ne apropie de sensul lor şi, astfel, de rostul nostru. Dar, Neagu Djuvara ne-a vorbit despre istoria noastră chiar aşa, ca un moş, în stilul pişicher în care ne-a povestit, de pildă, isprăvile sale de băieţandru. Şi ne-a cucerit.

Se poate să fie o perspectivă subiectivă a istoriei. Autorul şi-o asumă şi are capacitatea de a se ironiza citând inşi care l-au catalogat drept ‘venerabil amator de istorie’.  Amatorismul invocat e, în fond, o îndrăzneală, iar pentru noi, cititorii, privilegiul de a înţelege istoria nu doar în eroice fapte de manual, ci în firescul ei, cu erorile majore şi defectele acestei naţii.

Aseară, în cadrul întâlnirilor Asociaţiei Erudio, am avut privilegiul să-l ascultăm ‘pălăvrăgind’ pe Moş Neagu. Mă uitam în sală şi mă gândeam cât de uşor poţi strânge laolaltă oameni frumoşi dacă ştii cum să le vorbeşi. Şi pentru câteva ore aceşti oameni, frământaţi de rostul lor într-o ţară cu istorie glorioasă şi prezent incert, s-au simţit… un pic mai bine în pielea lor.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Absolventă a Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi masterand în Lingvistică, mi-am început activitatea în presă în biroul BBC România
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!