RSS Feed

Oboseala, acest virus care ne invadeaza!

vezi toate articolele de
13 Oct 2009 la 07:51 comenteaza acum 1055 vizualizari.

Stiti senzatia aceea… ca te prabusesti de oboseala, ca te dor toate partile corpului, ca nu poti nici sa gindesti, ca desi dormi suficient nu te odihnesti niciodata de ajuns, cu alte cuvinte, ca suferi de oboseala?

Ei bine, aceasta boala exista. Este numita sindromul oboselii cronice si este diagnosticata in prezent la peste 17 milioane de persoane. E adevarat ca, oarecum pe buna dreptate, multa lume era circumspecta in ceea ce priveste obiectivitatea unei astfel de maladii.

Iata insa ca un studiu recent arunca o noua lumina asupra intregii dezbateri. Este vorba de un virus (cu un un nume foarte sci-fi: XMRV) care este asociat cu susnumitul sindrom. XMRV era deja cunoscut de ceva vreme, prezenta sa fiind deja asociata cu cancerul de prostata. Interesant, este vorba de un retrovirus – asemanator virusului HIV – adica un virus care isi insereaza genomul in genomul celulelor infectate!

Studiul arata ca XMRV este prezent in proportie de 67% la cei diagnosticati cu sindromul oboselii cronice, in timp ce in restul populatiei, cifra se ridica la  abia 3.7%. Mai mult, dupa trimiterea spre publicare a articolului, cercetarile au fost continuate pe un esantion mai larg, iar procentul pacientilor infectati pare sa fie chiar mai mare: 98%! Pina acum au fost testati doar 300 de indivizi, insa daca aceste date pot fi extrapolate la intreaga populatie, ar insemna ca sute de milioane de persoane sunt infectate de acest virus.

Desi nu se poate inca stabili cu certitudine o legatura cauzala, asocierea este intriganta! Dupa multe discutii referitoare la existenta acestei boli, avem in final un suspect.

Si in curind, daca nu o cura, cel putin o scuza!

P.S. Pentru amatorii de detalii, articolul o sa apara in curind in Science: Detection of an Infectious Retrovirus, XMRV, in Blood Cells of Patients with Chronic Fatigue Syndrome. Science. 2009.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
Cercetător la Catedra de Chimie Biologică şi Farmacologie Moleculară a Şcolii Medicale Harvard. A obţinut licenţa în geofizică, în 1993, şi cea în matematică, doi ani mai tîrziu, ambele în cadrul Universităţii Bucureşti. A lucrat la un institut de matematică al Academiei Române, apoi la altul de ecologie marina.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!