RSS Feed

Totuși, câte autobuze, troleibuze, tramvaie cu aer condiționat avem în București? Răspunsuri de la RATB

vezi toate articolele de
17 Aug la 18:07 2 comentarii 2 vizualizari.

Am făcut o cerere la RATB, și din interes jurnalistic, și personal. Deja intrasem în loteria coșmarului, nu mai nimeream mijloace de transport în comun cu aer condiționat. Dar se întâmpla pentru că am eu prea mult ghinion. Avem de fapt, îmi spune conducerea RATB, cam așa:

513 autobuze Mercedes Citaro echipate cu instalaţii de aer condiţionat (la un parc circulant actual de 770 autobuze),

14 troleibuze dotate cu sisteme de climatizare (la un parc circulant actual de 173 troleibuze). Sunt 100 în program de dotare, vor urma 10 în perioada următoare.

3 tramvaie pe care au fost montate astfel de echipamente (la un parc circulant actual de circa 266 de tramvaie)

Vine și mai mult aer condiționat din octombrie:

”RATB are deja în derulare mai multe programe de dotare cu instalaţii de climatizare a flotei existente. Astfel, în ceea ce priveşte parcul de autobuze, în prezent, există un contract de execuţie pentru montarea sistemelor de aer condiţionat pe încă 150 de vehicule fără astfel de dotări. Dintre acestea, au fost deja echipate 25 de autobuze, aflate în traseu încă din cursul lunii iulie 2018.

La cele menţionate mai sus, se vor adăuga cele 400 de autobuze achiziţionate de Primăria Capitalei, care vor avea aer condiţionat din construcţie şi vor întregi flota RATB treptat, începând cu luna octombrie 2018.”

O altă apăsare personală, dar de care mi s-au plâns și alți tovarăși călători, ținea de distribuția aerului condiționat în capitală. Din nou s-a dovedit că noi ăștia care circulăm prea mult pe la periferie suntem și paranoici, nu e mai mult aer condiționat în centru sau în cartierele bune, ne asigură RATB: Autobuzele prevăzute cu aer condiţionat sunt distribuite să circule, în mod echitabil, pe toate liniile de transport.”. S-o fi întâmplând altceva, când se apropie de capătul de linie sau când pornește o fi autobuzul mai cald și ajunge numai bun, rece, când se apropie de centru.

Alte plângeri frecvente sunt în legătură cu unii șoferi care ar face economie nejustificat. I-am întrebat dacă au avut astfel de reclamații și dacă au dat vreo sancțiune:

”În luna iunie a anului 2018 a fost înregistrat un număr de 14 sesizări privind nefuncţionarea sistemelor de aer condiţionat în vehicule. Aceste reclamaţii s-au dovedit a fi justificate, întrucât s-a constatat defectarea în traseu a unora dintre aceste instalaţii, însă situaţiile respective au fost remediate operativ.”

Deci nu au fost sancțiuni, iar defecțiunile pe drum sunt omenești. Care sunt protocoalele, cum sunt verificați șoferii? Iată cum:

Ce reguli sunt pentru punerea in functiune a aerului conditionat? Cum va verificati soferii? Sunt ore dupa care nu au voie sa-l actioneze? Cine le da orarul pentru aplicarea „climei”?

Răspuns: Sistemele de climatizare sunt funcţionale la ieşirea vehiculelor din autobaze, permanent fiind efectuate sondaje în traseu pentru verificarea funcţionării acestora. Conducătorii de autobuze sunt instruiţi să ia măsuri de asigurare a unui climat corespunzător în salonul de călători. Precizăm că sistemul de climatizare cu aer condiţionat la autobuze în salonul călătorilor funcţionează în regim automatizat concomitent cu sistemul de la cabina conducătorului auto. Instalaţiile sunt de tip climatronic cu funcţionare în regim automatizat, comandate de senzorii de temperatură din salon la o temperatură de confort presetată pentru pasageri.

De asemenea, este necesar ca geamurile sa fie inchise in timpul functionarii sistemelor de aer conditionat. Randamentul acestor instalaţii depinde în mod direct de tipul traseului parcurs de mijlocul de transport în comun, respectiv de lungimea staţiilor şi de timpul în care uşile salonului destinat călătorilor stau deschise în fiecare staţie. Astfel, dacă un anumit traseu are distanţa dintre staţii foarte scurtă, iar timpul în care uşile sunt deschise în staţie este mai lung, instalaţia asigură cu greutate confortul aşteptat de călători.

Personale. Menționez că folosesc toate mijloacele de transport la suprafață. În cazul tramvaielor și troleelor măcar ești pregătit să suferi. În cazul autobuzelor, probabilitatea să mergi fără aer condiționat îmi pare mult mai mare decât cea menționată de conducerea RATB, 513 din 770 dotate cu aer – iar posibilele ”accidente” verificate prin sondaj se lasă după cum vedeți fără sancțiuni. Voi susține mereu investițiile în transportul public, respectul față de clienții RATB e însă foarte jos. Sau, repet, poate sunt eu ghinionist și nu nimeresc traseul care trebuie.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments
 • 1

  “Ceva-ceva” ai simtit tu… Da, cele mai multe autobuze au aerul conditionat inchis, fiindca RATB functioneaza in paradigma socialista: joburi asigurate, banii de la stat, clientii nu conteaza.
  Se mai spune si ca cu AC oprit ramane mai multa motorina “bonus” pentru soferi.

 • 2

  Va rog sa veniti pe linia tramvaiului 41, este ceva INFIORATOR-tramvaiele sunt foarte vechi si murdare, ruginite, mirosul greu de mizerie+urina+fiare vechi+plastic in degradare te duc intr-o lume a romanelor rusesti>>>nici vorba de aer conditionat.
  ……si oamenii circula precum pietrele-n sac, este foarte aglomerat/nu mai incapem, o sa ajungem precum columbienii sau chinezii-unii in carca altora.
  Ceea ce este si mai sinistru, chiar si oamenii par ‘invechiti’ din cauza urateniei mijloacelor de transport care nici la casat nu ar mai fi acceptate in multe tari, dar la noi ’sunt functionale’.
  Paradoxul acesta il traiesc zilnic, drept pentru care am ajuns sa studiez oamenii si mai atent si spre bucuria mea am constatat ca sunt spalati, frumos imbracati, subtil si elegant parfumati si, de-a dreptul incantator, peste 80% sunt foarte civilizati……….DAR, cum iesim din aceasta situatie sau mai degraba cum o rezolvam?…..
  …………..ne platim toate taxele si impozitele dar nu avem mijloace de transport in comun, strazi, blocuri, trotuare in limite NORMALE…………….

  Luminita
  2018-09-04 16:03:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!