RSS Feed

Ucigașul femeilor

vezi toate articolele de
30 Sep 2017 la 22:17 16 comentarii 2071 vizualizari.

Clare și dure. Așa sunt cifrele care reies din zecile de rapoarte asupra afecțiunilor oncologice feminine în România. Anual 15.000 de femei sunt diagnosticate cu un cancer care le lovește din plin în zonele cele mai delicate din universul feminin: sâni, ovare, col uterin. În fiecare an se înregistrează 6.200 decese având drept cauză una din aceste forme de cancer. Câștigător la puncte s-a detașat la mare distanță cancerul de sân. Acolo unde-și pun femeile mâna când sunt triste și simt sufletul cum vibrează. Acolo unde-și pun copilul când vor să-i dea tot ce au ele mai bun. Acolo unde își împreunează mâinile când se roagă. De acolo le ucide cancerul… lent, fără sfială, mișelește.

Situația e la fel în toată Europa, ba chiar avem și-un paradox: ale lor se îmbolnăvesc de două ori mai mult, dar ale noastre mor de două ori mai repede. Pentru că România se află între ultimele trei membre UE care nu au un program național de screening pentru cancerul de sân. Iar mamografiile digitale pentru multe dintre ele sunt scumpe și inaccesibile.

Diagnosticarea în faza incipientă este posibilă, dar pentru asta întreaga suflare feminină trebuie să fie de acord cu două acțiuni concrete: autoexaminarea și controlul medical periodic.

Și dacă vrem să rămânem printre ai noștri, ar fi bine să fim conștiente de cel mai cumplit secret al mileniului: vremurile acestea nu sunt pentru femei. Îmi pare că toți demonii de sub pământ și din văzduh s-au aliat împotriva noastră. Ca și cum… cea mai de temut drăcoaică uneltește să ne decimeze, să ne reducă și să profite de procrastinarea proverbială a femeilor. Supraviețuitoarele cancerului de sân sunt solidare și dacă ar putea, s-ar uni toate într-o singură voce și ar da un decret global pentru controlul mamar. Ele știu cum arată haosul, iadul și focurile Gheenei. Abia după ce se reîntorc printre noi, cu trupul schilodit dar cu sufletul înmiit, multe din ele spun că au înțeles adevărul absolut din spatele apariției cancerului: este rezultatul unui hazard. Pentru că doar 8-10% din cancerele mamare sunt ereditare, asociate cu mutațiile unor gene: BRCA1 și BRCA2. Nimeni nu pare să știe de ce facem cancer, așa cum nimeni nu îndrăznește să emită judecăți de valoare despre incidența mică a cancerului de sân la femeile asiatice. Așa că nu ne rămâne decât să dăm vina pe mâncare. Când factorul mâncare nu are impactul scontat, adăugăm poluarea și apoi băgăm un upercut de dreapta cu stresul, și-am găsit triggerul.

Și pentru că autoritățile n-au reușit să stopeze exodul medicilor am ajuns astăzi să avem cel mai mic număr de doctori la mia de locuitori. Și cu lovitura asta, cancerul a dat KO unui sistem medical deficitar creat pe unul dintre cele mai mari paradoxuri românești: una dintre cele mai bune școli de medicină cu cel mai slab sistem logistic din spitale, profesori histrioni care marchează destine dar fără un sistem de sănătate care să le ofere medicilor condiții optime pentru a-și face meseria, o societate care a arătat nu o dată lipsă de considerație și respect pentru profesia de medic punând sistematic umărul la demotivarea și descurajarea cadrelor medicale, dar șlefuind pe șest drumul vracilor, tămăduitorilor și vindecătorilor autohtoni. Și din marele ring al vieții gongul bate luându-ne puncte cu nemiluita, iar noi femeile, împinse cu brutalitate în corzi, vom aștepta împietrite să ne auzim numele strigat cu ecou de marele crainic al hazardului.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

16 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai recente

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!