RSS Feed

Cazul curvapesede. Etapa Mircea Toma

vezi toate articolele de
27 Apr la 13:25 101 comentarii 2 vizualizari.

Mulți dintre ăia care urlau că să se închidă Antena 3 și RTV au avut ieri o răbufnire în favoarea libertății presei: să nu fie amendat Times New Roman care a scris un articol în glumă despre partenera lui Liviu Dragnea și pesediștii de la congres. CNCD i-a amendat cu vreo 3000 de euro, asta era drama – se vor întâlni în tribunal.

(Înainte de toate să spun că sunt profund nemulțumit de CNCD numai dacă mă uit câte jigniri publice grave, rasiste și sexiste, îi scapă. Dar să spunem că acest articol absolut idiot nu e singurul, TNR a făcut festival de rasism și obrazul fin civic n-a avut vreo zvâcnire până acum. Aș fi preferat ca astfel de chestiuni să se rezolve în instanță, nu prin comportamentul discreționar al unui consiliu care se remarcă prin absență de obicei.)

Dintre apările publicației se distinge una: Mircea Toma sare în apărarea presei cu un  articol de un ridicol istoric. Citez un pasaj:

Numărul considerabil de practicanți ai acestei activități (mulți dintre cei 4000 din sală) ne obligă să redefinim actul de “a i-o suge”, sinonimele posibile fiind “lingușeala” sau “pupatul în fund”. Această nouă accepțiune obligă la reinterpretarea mesajului, acesta fiind unul de critică socială, nu de ofensă sexuală. Similar, nici celălalt cuvânt cu potențial ofensator – “curvă” -, nu poate fi scos din contextul politic al evenimentului. Expresia “politica e o curvă” – nu mai nedumerește pe nimeni; asocierea termenului de “curvă” unui politician nu trimite pe nimeni cu gândul la o persoană care își comercializează sexul. (sursa)

De ce atâta efort semantic? Pentru că ar apăra libertatea presei și libertatea figurii de stil. Poate să-și caute singur dl Toma și alte pasaje rasiste, alte sexisme pe cât de dure pe atît de ieftine distribuite generos de TNR. Nu e ceva nou. Sunt mulți care fac bani din acest gen de violență umoristică geek, aparent deșteaptă, de fapt o mască ieftină pentru tot felul de limbaje ale urii.

Îi faci un deserviciu presei când aperi dreptul la pamflet grosier. Principala problemă a presei din România e consensul. Și în felul în care ștergem pe jos cu figurile feminine din politică chiar a fost consens profund. La fel cum consens e ca toată lumea bună quality să facă documentare despre săracii leneși, puturoși, asistați social, deși toată lumea le spune că datele ne indică fix inversul, fonduri mici de asistență și muncă la greu pentru supraviețuire.

Sigur, nu mă miră, și alt-rightiștii în SUA urlă pentru dreptul de aspune că femeile n-au creier sau că oamenii de culoare sunt nu știu cum. Poate Toma nu face decât să simtă un trend nou – cu intuiția n-a stat prost niciodată. Poate nu simte decât că acest tip de agresivitate va deveni noul ”civism”. E însă într-o poziție tare ciudată. Nu poți să primești atâtea fonduri tocmai pentru a cultiva sensibilități noi  împotriva agresiunii publice și a retoricii urii și dup-aia s-o arzi cu libertatea presei de a fi violentă și proastă. Mai ales că nu s-a pus problema cenzurii nicio clipă.

Articolul e de o violență de neapărat. E un atac la persoană în primul rând absolut intolerabil (de aia și cred că tribunalul e locul corect de rezolvare, nu neapărat CNCD). E și sexist, deci nu e complet aberant ca CNCD să judece astfel de cazuri, numai că ar trebui să-l văd că face asta constant și mai ales că nu-i scapă chestiuni strigătoare la cer. (Un exemplu: într-un an de atacuri repetate la adresa gay-ilor, n-am auzit CNCD să se dea de pământ pentru a stopa aberațiile politicului emise în public).

Însă articolul lui Toma ne arată ceva ce știam de mult timp, că ONGismul 90ist s-a anchilozat și acum se și îngroapă singur. A tot pierdut în ultimii 10 ani șansa de a fi politic în sensul bun al cuvântului, adică de a sancționa și derapajele dreptei în particular și ale clasei educate în general înspre retorica extremei drepte. Au rămas antipesediști din oficiu și atât. Iar în jur avem un adevărat consens ultraconservator care se va manifesta din ce în ce mai violent.

Nu e greu să vezi că Dragnea a luat-o pe arături ultraconservatoare. E greu se pare să vezi, chiar și atunci când ești apărător de drepturi de profesie, că Times New Roman, Mircea Badea și toată industria discursului urii mănâncă aceeași pâine.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

101 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!