RSS Feed

Cine sunt acoperiţii din presă şi cum au îngropat-o

vezi toate articolele de
23 Sep 2014 la 10:52 14 comentarii 1334 vizualizari.

Robert Turcescu merită felicitări pentru mărturisirea că este ofiţer acoperit. Numai în presă, alte câteva sute tac acum împietriţi de spaimă, ca în aşteptarea glonţului pe care îl auzi abia după ce te-a nimerit.

Pe dos faţă de cazul proverbialei corăbii care se scufundă, primii care dezertează dintr-un asemenea sistem mizerabil, asumându-şi toate riscurile, sunt mai degrabă eroi. Şobolanii rămân dosiţi până în ultimele clipe.

Altfel, nu există nici un merit în toată treaba asta – nici pentru “acoperiţi” şi nici pentru “servicii”.
Însăşi noţiunea de “acoperit” nu are nici o noimă într-un sistem democratic, atunci când instituţia se ocupă cu treburi interne.

Are noimă în cazul unui birou de spionaj extern, da, pentru că merge exact în logica asta: pentru că fişa postului din ţara lui îl face de multe ori pe agent infractor în ţara unde e trimis.

Atunci când o instituţie – indiferent care – foloseşte acelaşi concept pe propriul teritoriu, mai ales la adăpostul secretului total, nu mai este altceva decât a fost vreme de sute de ani, în societăţi deloc democrate: poliţie secretă! E o minciună că “aşa se întâmplă peste tot”, propagată de obicei tot de “servicii”: unde şi când se întâmplă este ilegal şi iese scandal public. În orice caz, România este ultima din ţările pretins democrate unde serviciile de informaţii sunt militarizate şi cu întreaga activitate secretizată din oficiu. Asta ca să nu mai vorbim de numărul de angajaţi, care este cât în Germania şi Franţa (deci de 7 ori populaţia României!) la un loc.

Nu înseamnă că este exclusă complet colaborarea dintre un ziarist sau oricine şi un serviciu de informaţii, dacă e în limite legitime. Dacă suspectezi pe cineva de crimă – suni la Poliţie, dacă îl suspectezi de infarct – chemi Ambulanţa, dacă îl suspectezi că e agent de influenţă al vreunei puteri ostile – să admitem, şopteşti la SRI. Dar aici se cam opreşte totul.

Pe când cineva racolat, instruit, care a primit grad, ofiţer de legătură şi bani (e cazul şi pentru cei care refuză plata şi se mulţumesc eventual cu câte un cadou ceva mai scump din când în când) e în cu totul altă situaţie: treaba lui nu mai este să dea informaţii ci să execute ordine. Să spună anumite lucruri, şi nu adevărul – că atunci nu mai era nevoie să fie racolat.

Unii au făcut-o şantajaţi, alţii pentru bănuţii în plus sau siguranţa postului, alţii dintr-un “patriotism” naiv, însă toţi au în comun un secret: NU mai sunt jurnalişti!

Vestea proastă este că, după ce au depăşit o anumită masă critică, şi presa a încetat să mai fie presă. Pentru că România are aşa multe servicii secrete încât inevitabil a apărut competiţia, apoi licitaţia: care serviciu are mai multe canale? care are posturi de decizie mai înalte? care au certitudinea că îşi vor păstra “acoperiţii” în faţa valurilor de concedieri?

Aşa se face că multe redacţii sunt nu doar infiltrate ci complet subordonate, indiferent de voinţa patronilor, în condiţiile în care supravieţuirea unui titlu depinde de contractele de publicitate dispuse de alţi acoperiţi din ministere sau companii de stat (sau chiar private!).

Uneori sunt racolaţi ziariştii mai talentaţi, dar nu mereu. Însă chiar şi în primul caz, motivaţia economică a unui ziar dispare complet – el nu mai trebuie să îşi mulţumească cititorii ci doar finanţatorii din umbră. Conţinutul devine irelevant, tirajul la fel. Nici unul dintre ziarele “quality”, primele ţinte ale infiltrărilor nu mai reuşeşte să vândă azi un tiraj zilnic din cinci cifre – asta înseamnă tot atâţi cititori cât un site modest. Există un oarecare multiplicator de prestigiu şi influenţă, dar în ritmul ăsta – în curând ce să mai multiplici?

Consecinţa cea mai urâtă este că, indiferent de ce şi-or fi propus “patrioţii” din servicii cu ideile lor briliante, efectul e de coşmar: politicile publice sunt rupte complet de agenda publică iar administraţia poate să facă aproape orice, fără să-i fie teamă de consecinţe. Justiţia îşi permite să fie selectivă, ba chiar este obligată atât timp cât informaţiile îi vin exclusiv de la serviciile “secrete”, selectate după criterii desigur secrete.

Iar cu toţi acoperiţii şi şantajaţii din politică şi administraţie – celelalte “puteri în stat”, ce diferenţă mai este faţă de partidul unic şi foile lui de propagandă? Democraţie, stat de drept, bună guvernare, libertate de exprimare? O mascaradă!

Când în istorie o structură cu puteri discreţionare a căutat să servească interesul public, în loc să-şi mărească propria putere şi influenţă?

riscograma.ro

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

14 comments
 • 1

  …să fie felicitat că a încălcat legea? De două ori și la acoperire și la deconspirare? Nu mai punem la socoteală că prin meseria lui munca acoperită e cea mai josnică muncă din branșă…indiferent de talent…

  L-au speriat rău de tot. I-au arătat un livret măsluit, ca să redeștepte minciuna din 2012, și l-au dărâmat cu fluturașii scanați fără semnătură. El știe că alat bani și a semnat fluturași, aceștia rămânând la plătitor, nu la acoperit…Dacă nu ieșea din presă veneau și …semnăturile…A fost scos pentru că nu o susținea pe EU și nu pe MM ori pentru că era virulent contra lui Ponta? Johannis nu se pune. Eu cred în prima variantă. În plus gestul lui Kamikaze poate fi folosit în turul 2. În primul, de johannis au grijă Chișe, Tăriceanu, Meleșcanu, Dan Diaconescu…să-l plaseze sub EU.

  antim
  2014-09-23 11:23:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  SRI face campanii de recrutare destul de transparente pe la facultatile de jurnalism din tara. De cativa ani, are loc in fiecare an o asemenea intalnire, afisata oficial, intre un membru al SRI si puzderie de studenti la jurnalism, care le explica in ce ar consta incadrarea la SRI dupa terminarea facultatii. Evident, acest lucru s-o mai fi intampland si la alte facultati, insa cu predilectie la cea de jurnalism. Si imi e greu sa cred ca dintre cei care urmeaza sa fie recrutati nu sunt si unii care ajung sa scrie in presa, mai ales daca sunt ajutati de SRI sa vina cu materiale bazate pe date si fapte obtinute de la SRI, care sa-i faca mai angajabili in ochii directorilor de ziare, care stiu/nu stiu ce-si baga-n casa.
  Sistemul merge ca uns si e foarte stabil.

  Maxa
  2014-09-23 11:26:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  la noi knca nu exista o cultura a pardon securitatii pe net. cine te impiedica sa folosesti tor? nimeni

  dar incet inct lumea se educa

  2 acuma ce vrei lucian ,spionaj si contraspionaj in direct?

  romania are si dusmani nu numai preteni ca soros si dansez pt tine ;)

 • 4

  “Dovezile” publicate de Turcescu nu inseamna ca e agent de informatii infiltrat in presa.

  Inseamna doar ca Robert a supt linistit bani de la buget din postura, deja facuta publica acum cativa ani, de militar in rezerva.

  Horia
  2014-09-23 11:33:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @Horia: aici e diversiunea. A lăsat impresia că a primit bani ca militar în rezervă postând un livret măsluit. Banii erau de la alt serviciu. Pe fluturași erau și semnături…El s-a deconspirat fără dovezi…pe vorbe…Face un joc…pus de altcineva…Un păpușar care are fluturașii semnați.Se pare că intră într-un scenariu …cu alte episoade…

  antonie
  2014-09-23 12:31:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Exista un mare subiectivism in societatea romaneasca. Spre exemplu, un plagiator poate fi considerat doctor sub acoperire. Desi lucrarea de doctorat, prezentata de Ponta, seamana cu livretul militar al lui Turcescu – care n-a facut armata, toti PSD-istii si atarnatorii lor isi rup camasile de pe ei sa-i apere impostura. In plus, multi au vrut sa vada diploma de bac – luat in Franta – a lui Funeriu, insa nimeni n-a verificat valabilitatea certificatului de casatorie civila, cu Daciana, al lui Ponta, incheiat in China.

 • 7

  @Jan:
  Pai s-aucasatorit la Ambasada Romaniei in China, nu la autoritatile chineze, de ce n-ar fi valabila?

  Loda
  2014-09-23 14:47:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Hihihi, după 10 ani de tiranie democratică, bostanii din copacul democraţiei s-au copt şi au început să cadă BUF! …… ieri Bădin, astăzi Turcescu, mâine Sorina Matei, poimâine toa-şu’ maior Mircea “Marean”! (ăsta e cel mai prost dintre deontologii neamului ….. la vârsta lui matusalemică abia a ajuns maior)

  preanecuviosul diacon Eusebiu
  2014-09-23 15:59:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  delireazi, bre lucico ! fii atenta la ce amestecuri bei, ca vin de-ti cauzeaza, mai fato, moi !

  braga
  2014-09-23 16:59:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Nu e normal ca sa existe in presa ofiteri acoperiti care sa manipuleze opinia publica in favoarea obiectivelor unui grup ocult, neales de nimeni, recte servicii, care de multe ori reprezinta la randul lor interesele altor servicii, straine, nu pro-patria, cum cred naivii. Daca un serviciu are nevoie de informatii din interiorul unor redactii, nu are decat sa-si introduca ofiteri acoperiti pe posturi de tehnicieni, cameramani, samd, nicidecum in posturi de formatori de opinie publica. In politica si justitie e aceeasi problema, nu e normal ca sa existe dubla comanda. Se ajunge astfel ca un grup sa conduca o tara cum doreste, perpetuu, indiferent de exprimarea la vot, indiferent de cine e ales la putere. Adica exista un partid unic ocult care manevreaza totul, democratia devenind doar un teatru de fatada. Si asta se si intampla, de asta nu se schimba nimic niciodata in bine, indiferent de cine castiga alegerile. Ca se intampla si in alte tari nu e un argument pro, nici in alte tari lucrurile nu merg deloc spre bine, de aia se duc de rapa si democratiile vestice de la o vreme incoace. Democratia nu functioneaza cand e ghidata din umbra de vreun Big Brother, ci inceteaza sa mai fie democratie.

  Andrei
  2014-09-23 19:38:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  buba spartă de turcescu releva încă un eşec al politicii băsescului din toată viaţa lui de politician securist cu apucături dictatoriale: nici măcar acest domeniu al serviciilor secrete atât de drag lui nu l-a reformat într-un sens modern şi compatibil cu sec XXI ci l-a transformat într-o colcăială pe care s-o poată utiliza în interes propriu şi al ţiitoarei lui, la fel ca şi alte servicii publice cum ar fi parchetele şi instanţele de vârf

  trolu
  2014-09-24 10:03:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @Andrei: Seamana ce spui mult cu parerea mea.
  Din moment ce avem de-a face cu ofiteri acoperiti in presa si politica, ca formatori de opinie si factori de decizie, inseamna ca avem de-a face in fapt cu un sistem in care se joaca teatrul multipartidismului, libertatii de exprimare si democratiei, sistem condus insa de un Partid Unic ocult, care manipuleaza totul dupa bunul plac. Fiindca sa nu credeti ca e un caz izolat, e regula, indiferent de tabara politica sau publicatie.
  Menirile ofiterilor acoperiti in presa sunt manipularea opiniilor populatiei si spalarea ei pe creier, musamalizarile, simularea opozitiei civice la deciziile antidemocratice, antipopulare sau chiar tradatoare de neam si tara ale ofiterilor acoperiti din politica incat sa nu se poata coagula o opozitie civica sau chiar politica reala. In fapt, contribuie alaturi de ofiterii acoperiti din politica si de “idi0tii utili” din diverse segmente ale societatii la simularea existentei unui sistem democratic, prin transformarea lui intr-o forma fara fond, prin golirea lui de continut si substituirea cu propriul “ADN viral”. Ma tem ca acesta nu e doar modul cum si-au perpetuat activul de partid comunist si Securitatea puterea in Romania, ci e modul in care e condusa lumea in intregul ei, cei de la noi fiind doar “guvernatorii” locali, “reprezentantii in teritoriu”.

  No Such Agency
  2014-09-24 10:52:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  @autor:
  Poti explica pe ce dovezi ferme, vazute de tine personal, te bazezi cand spui “Numai în presă, alte câteva sute tac acum împietriţi de spaimă” si “multe redacţii sunt nu doar infiltrate ci complet subordonate, indiferent de voinţa patronilor, în condiţiile în care supravieţuirea unui titlu depinde de contractele de publicitate dispuse de alţi acoperiţi din ministere sau companii de stat (sau chiar private!)”?
  Sper ca ai bunul-simt sa faci diferenta dintre situatia cand o institutie de presa depinde, vrand-nevrand, de contractele de publicitate pentru care o firma sau un minister cer articole favorabile, fara ca pentru asta sa fie nevoie de interventia unor angajati acoperiti ai serviciilor secrete, si cazurile cand intr-o redactie exista soparloi de genul lui Turcescu. Sau nu vrei sa faci distinctia asta, fiindca ai o placere sa generalizezi aiurea pe baza de “lasa ca stiu eu ca e plin de securisti in presa”? La fostele redactii unde ai lucrat tu era tot asa, plin de soparloi? Sau acolo unde ai lucrat tu era curat luna si tot restul presei gemea de agenti secreti, ca doar le-ai vazut tu actele?

  galci
  2014-09-25 20:26:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Now YouTube movies quality is more superior and superior, so Cine sunt acoperiţii din presă şi cum au îngropat-o « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET that the reason that I am watching this video at at this time.
  Womens UGG Channing II animation-lalic../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!