RSS Feed

De ce să plece Orlando?

vezi toate articolele de
17 Sep la 18:06 5 comentarii 2 vizualizari.

Declaraţiile lui Orlando Teodorovici despre dreptul la sănătate au fost doar unele dintr-o serie care arată şi lipsa de şcoală politică, şi că intenţiile merg în aceeaşi direcţie: privilegii în funcţie de venituri, dar privilegiui susţinute de stat.

Redau comunicatul Cartel Alfa care rezumă cel mai bine motivele şi declaraţiile care îl fac pe Teodorovici poate simpatic pentru unii de la drepta sau printre tot soiul de analfabeţi politic de la PSD, dar care îl fac inacceptabil în funcţia de ministru dintr-un guvern social-democrat:

Domnul Orlando Teodorovici nu are ce să caute în Guvern.

Partidul Social Democrat a primit un mandat de guvernare în baza angajamentului că va promova politici care să aducă bunăstare cetățenilor, să elimine discrepanțele uriașe din societate, să întărescă serviciille publice și accesul tuturor cetățenilor la aceste servicii bazându-se pe echitate și solidaritatea intra- și inter- generații.

Declarațiile și inițiativele recente ale domnului Orlando Teodorovici sunt contrare acestor obiective:

 1. Luna trecută a propus eliminarea salariului minim, deși salariul minim a rămas singura și ultima redută în mecanismul redistribuirii care nu a fost distrusă de tăvălugul de măsuri neoliberale pro-capital și pro-bogați (taxarea extrem de mică a capitalului si profiturilor dar mare a muncii, blocarea negocierilor colective etc).
 2. Inițiativele domniei sale în Parlament arată aceeași agendă de destructurare a sistemelor de protecție socială și împingerea unui număr din ce în ce mai mare de lucrători în precaritate, în folosul prezervării la niveluri maxime a profiturilor. Plx nr. 83/2018 propune extinderea și mai mult a domeniilor în care pot fi utilizați zilierii în locul salariaților.

Legea zilierilor, introdusă în 2011, a început cu câteva domenii, cu titlu de excepție, în care se puteau angaja, sezonier, lucrători cu ziua. Treptat, aceste domenii s-au extins, în prezent ajungându-se ca în peste jumătate din sectoarele de activitate să poată fi angajați zilieri. Aceștia sunt excluși din sistemele de protecție socială și într-o mare măsură din sfera dreptului muncii, pentru că zilierii nu au dreptul la asociere, iar pentru aceste relații de muncă nu se plătesc contribuții sociale. Cum să nu fie afectată sustenabilitatea sistemului de sănătate, dacă eliminăm din ce în ce mai mulți contribuabili la acest sistem ?

3. In final, domnul Orlando Teodorovici propune pachete de servicii de sănătate diferențiate, în funcție de suma plătită de contribuabil, probabil neînțelegând ce înseamnă dimensiunea socială a statului (proclamată în Constituție) și principiile universalității, echității și solidarității pe baza cărora este construit sistemul de sănătate publică. Încercarea de a-și nuanța declarațiile nu schimbă cu nimic esența lor. Preocuparea pentru tratamentul diferențiat în funcție de puterea financiară a cetățenilor, este mult mai sus pe agenda domnului ministru decât, spre exemplu, preocuparea pentru lărgirea bazei de contribuabili și asigurarea sustenabilității sistemului sau preocuparea pentru combaterea evaziunii fiscale deosebit de mari.

În plus, inițiativele pentru modificarea legislației elaborate de Ministerul Finanțelor Publice sunt comunicate partenerilor sociali de pe o zi pe alta, fără ca aceștia să aibă timpul necesar să analizeze proiectele și să formuleze un punct de vedere consensual și documentat, în aceste condiții fiind imposibilă realizarea unui dialog real pe subiect.

Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” solicită demisia imediată a Ministrului Finanțelor Publice, dl. Orlando Teodorovici. Sperăm că succesorul său va fi o persoană care să îmbrățișeze în mod real valorile social democrației, ale partidului aflat la guvernare, care va înțelege că o societate segregată, cu mulți foarte săraci și puțini foarte bogați, cu inegalități duse la extrem, cu instabilitate legislativă și fiscală, nu este peformantă economic pe termen lung.

Bogdan Iuliu HOSSU

Președinte CNS „Cartel ALFA”

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

5 comments
 • 1

  Ești ireal, omule! Teodorovici a făcut-o ghiveci, dar, probabil, cu intenție. Tu o faci din venezuelită.
  Da, se pare că e o boală.
  Sistemul propus (și măcelărit de Teodorovici, pt că funcționează foarte bine în alte țări, dar în sistemul privat) nu are nimic de a face cu ce scrii pe aici, cu ideile tale de tip cubanez despre sistemul de sănătate.
  Pachetele ale de servicii de sănătate, dar făcute cum trebuie (nu de mafia comunistă, ci prin privatizare masivă în sănătate) ar aduce bani foarte mulți în sănătate și la bugetul de stat. Ar elimina foarte mult din corupție și evziune și ar duce și la creșterea calității actului medical pentru cei săraci sau foarte săraci. Și i-ar include pe cei care sunt pe dinafară.
  Ce rahat de servicii medicale au cei săraci? De fapt, toți. Șpaga nu înseamnă un pachet de servicii extra?
  O ”arzi” cu principiile solidarității și egalității ca ăia din țările bananiere. Ești…Maduro, frate!
  Egalitate în sărăcie, în mizerie.
  Dacă eu plătesc servicii extra (fără să-i iau ceva săracului din pachetul lui minunat de care benefiziază azi) și banii ăștia sunt băgați pe factură, deci ajung la lumină, este rău, nu???
  Nici socialist nu ești, omule. Ăsta e stilul ceaușist de la Scornicești. Solidari în…sărăcie și prostie.

  Ctin
  2018-09-19 00:20:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Băi Ctine, ai înșirat atât de multe gogomănii in postul tău că mă mir cum de te mai suporți.
  1. Nu te oprește nimeni sa te duci, acum, să plătești pentru servicii medicale extra, evident, în sistemul privat. Și ai de a face numai cu d aia muc și sfârc nu cu sărăcani.
  Ceea ce vrea să promoveze Orlando nu e altceva decât privatizarea serviciului public de sănătate. Ești sigur că asta vrei?

  Vsile
  2018-09-19 07:19:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  de ce sa nu plece teodorovici…si restul.
  poate ptr ca modelul lui si al lui valcov a facut posibil faptul ca bugetarii din romania sa aiba salarii mai mari ca ale functionarilor din polonia si ungaria iar medicii si-au incetinit exodul. e primul an cand am auzit absolventi de medicina care invatasera 2 ani germana ca raman in tara. erau 2 proaspat rezidenti ce luasera primele salarii marite. impreuna aveau vreo 9000 de lei net.
  am auzit de multi care si-au facut in 2018, dupa zeci de ani, concediul altundeva decat la munca acasa.
  s-a terminat cu prostia aia cu angajarea pe timp partial si munca cat cuprinde. acum marea majoritate a celor din privat sunt angajati. e adevarat ca vreo 40% sunt pe minim.
  liber profesionistii sunt taxati la minim pe economie ptr contributii sociale si pot sa-si faca pilonul 3 cu banii ramasi de cate ori doresc.
  in ceea ce priveste gazele din marea neagra as prefera sa nu mai luam nicio redeventa ca oricum se vor isca discutii pe volumul de extractie si sa obligam ca toate gazele sa fie industrializate in tara. dar e bine si cu 50%.
  si mai doresc sa vad o chestie. daca e posibila aplicarea noii legi a pensiilor, daca vor fi create surse de finantare ptr plata acestora si toate bocitoarele care din 2012 anunta sfarsitul romaniei or sa ia ue ca de fiecare data pana azi.

  Laurentiu Catrina
  2018-09-22 08:49:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  D-le Rogozanu, nu và làsati impresionat de reprosuri si CONTINUATI!
  Avem nevoie de SERVICII PUBLICE întàrite si de calitate, NU de Servicii Private !
  Pe vremea Comunistilor, chiar dacà se plàtea Spagà, acceseul la ACEEASI BUNA Calitate, era accesibil ORICUI, càci si SPAGA era LIMITATA !!
  Nea Gicà ce-mi ridicà în slàvi sistemul Privat “excelent”, cred cà nu cunoaste pe cel Britanic (sistem privat), asa de bun, cà mai tot englezu’ care are posibilitatea, fuge-n Franta, LA PUBLIC, ca sà-si vadà de sànàtate!
  Constantine, are dreptate Vasile când spune cà Habar N-ai despre Subiect!
  Numai Bine Românilor!

  olahus vlahus
  2018-09-22 16:28:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Când am scris CONSTANTIN, m-am referit la Ctin.
  Numai Bine Românilor!

  p.s; Ctin; Sà mai stii cà românii au început de ceva vreme sà-si dea seama cà toti àia care fac pe oratorii anticomunisti, nu sunt decât NEMERNICI dezamàgiti cà n-au putut sau nu pot sà CAPUSEASCA încà MAI MULT, avutul puplic, adicà AL NOSTRU al TUTUROR!
  La bunà vedere!

  olahus vlahus
  2018-09-22 16:37:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!