RSS Feed

„Impresii despre 1 Maiu 1945” (jurnal de muncitor)

vezi toate articolele de
30 Apr 2017 la 17:43 comenteaza acum 746 vizualizari.

„Cu două săptămâni înainte de sosirea zilei de 1 Maiu, ni se anunțase de la ateliere că această zi va fi de-acum înainte cea mai mare sărbătoare a muncitorilor și întrucât muncitorii sunt liberi acum, nu ca înainte, în timpul dictaturii fasciste, această zi trebuie serbată cum se cuvine.

Timpul trece și noi, elevii școalei, împreună cu muncitorii fabricei, facem pregătiri, pregătiri cum nu am mai văzut niciodată. În sfârșit, timpul a trecut și iată-ne pe toți muncitorii, în dimineața zilei de 1 Maiu în curtea fabricei. Ce fericiți ne simțeam. Toți eram îmbrăcați în haine de sărbătoare. Fiecare atelier era încolonat după carul alegoric al atelierului, în care se reprezenta ceea ce produce secția. Pe la ora 9.30 am plecat spre centrul orașului să defilăm. Ce zi frumoasă! Parcă și soarele era mai vioiu în această zi, trimițând spre noi razele-i binefăcătoare, parcă ne spunea: «Înainte!». Ajunserăm pe bulevard. Castanii păreau încremeniți ca niște soldați, trimițând spre noi umbra răcoritoare și nemișcând nicio frunză, păreau că se bucură și ei de bucuria noastră. Parcă ar fi zis:
«– Veniți de vă veseliți și serbați ziua muncii, căci acum un an ziua muncii a fost serbată, de voi, prin muncă multă și prin frica de moarte din moment în moment, iar noi am serbat-o prin foc, bubuituri, schije, dărâmături și prin fumul otrăvitor de camuflaj, care ne ataca frunzele».
Și florile păreau în culori mai vii în această zi, iar păsările se întreceau în cântecele lor armonioase. Toate frumusețile naturii parcă ne-ar fi ținut în loc. Dar noi ne continuarăm drumul spre centru, unde în sunet de fanfară am defilat. Rând pe rând, au trecut la defilat muncitorii de la toate societățile, și fiece societate avea care alegorice, care reprezentau ceea ce produceau. După defilare au plecat muncitorii, unii la stadion, alții acasă. Eu am plecat acasă, la țară, cu mașina fabricei, și mă gândeam:
«– Doamne, ce bine este acum… În alți ani am serbat ziua muncii prin muncă multă. Atunci ziceam că este sărbătoarea muncii numai cu numele, iar în realitate era o zi lucrătoare ca celelalte. Iar acum am văzut cu adevărat cum trebuie serbată ziua muncii.»
Această imagine a serbării zilei de 1 Maiu 1945 îmi va rămâne pururea în minte și niciodată nu voiu uita placardele, inscripțiile de pe ele și atâtea fâlfâituri de steaguri: românești, rusești, engleze și americane, care erau arborate pe toate străzile și parcă în fâlfâiturile lor domoale ne-ar fi binecuvântat și ne-ar fi zis:
«– Veniți, veniți, căci pentru această zi mulți fii ai muncitorimii s-au jertfit».”
„Aceasta a fost prima compoziție a mea, de [la] care, încurajat, am început a scrie în timpul liber și datorită căreia am început a scrie tot ce conține acest caiet. Am luat nota zece, ceea ce, în special la limba română, nu prea este ușor de luat.”
Fragment din jurnalul lui Jarcă N. Stelian, intitulat Amintirile vieții mele, din 1945-1947. Fiu de țărani, în momentul scrierii este elev în ultima clasă la Școala profesională a Uzinelor Metalurgice Concordia (după 1948: Uzina 1 Mai) din Ploiești. După absolvirea școlii, Jarcă N. Stelian (1927-2012) a lucrat la Uzină, inițial la secția Turnătorie, ulterior în calitate de tehnician.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , , , , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Scriu de mai multă vreme despre avangardă și modernism în literatura română & europeană, despre care am publicat articole & studii, punctate în 2007 de un doctorat cum laude la Universitatea din București
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!