RSS Feed

„Suspendarea” emisiunii lui Mircea Badea: de ce nu e bloggerul jurnalist, de ce maimuţele lucrează în redacţii

vezi toate articolele de
16 Feb 2011 la 15:37 36 comentarii 4044 vizualizari.

Un blogger a făcut o glumă, că emisiunea lui Mircea Badea va fi suspendată de CNA, iar informaţia a făcut turul site-urilor de ştiri (detalii găsiţi aici sau aici), după ce a fost publicată pe unul dintre cele mai vizibile bloguri din România, arhiblog.ro. În ceea ce-l priveşte pe autorul glumei, nu am nici o problemă, a avut o teorie despre presa online, a vrut să o verifice, şi-a făcut omul damblaua (mai ales că i-a fost şi destul de la îndemână). Îl înţeleg şi pe bloggerul care s-a grăbit să publice informaţia, el e doar blogger, nu jurnalist. Vrea trafic, vrea atenţie. Chiar şi lucrătorii din redacţiile online au nişte scuze: mulţi nu sunt jurnalişti, iar cei care sunt nu îşi mai pot practica meseria. Dar să-i vedem pe rând.

Bloggerul. Bloggerul din România poate scrie ce vrea, când vrea, cum vrea, puţini sunt cei care şi-au asumat faptul că o informaţie lansată în spaţiul public ne le mai aparţine. Dacă îşi înşeală publicul, are scuza că el nu este jurnalist. Sau că a glumit. Sau că e nebun. Sau că a experimentat. Sau că era beat când a scris. Poate invoca orice motiv din lume, responabilitatea sa este aceeaşi cu a unei vecine bârfitoare, aruncă şopârla la radio şanţ, după care se miră că nu a fost adevărat. Publicul, în general, îi acceptă greşelile, continuă să-i viziteze blogul, că mai pune şi poze cu fete goale.

Jurnalistul. Referindu-se chiar la subiectul suspendării emisiunii de la Antena 3, Robert Turcescu spune că jurnalistul tinde să devină un gate-keeper, „omul care trebuie să stea și sa verifice dacă tot ceea ce circulă în mediul virtual are încărcătura unei știri sau este un fonfleu”. Eu îmi amintesc că asta a făcut dintotdeauna, atâta doar că online-ul i-a adus de verificat un volum mult mai mare de informaţii. Şi nu mai are timp. Se consultă cu Google. Dacă informaţia a mai fost difuzată şi de alţii, este credibilă. Aici vina aparţine şefilor de redacţie, care au acceptat şi împământenit regula că este suficient să citezi sursa pentru a nu îţi asuma responsabilitatea difuzării unei ştiri. Dar nu trebuie să le scoatem doar lor ochii. Managerii de deasupra lor le cer performanţă, aşa că ştirile trebuie date cât mai repede, cât mai multe, doar aşa faci trafic. Iar traficul înseamnă bani, că agenţiile împart bugetele în funcţie de volum, calitatea e un cuvânt abstract. În atare condiţii, jurnalistul se conformează. Sau se lasă de meserie. Locul său e luat de maimuţe care nu au habar să producă o ştire, dar se mulează perfect pe modelul de business de mai sus (am mai scris despre asta, e păcat că milioane lui Patriciu, în loc să finanţeze un produs media premium, se duc într-o grădină zoologică).

Publicul. Este foarte exigent când vine vorba de presă. Luat individ cu individ, publicul se autodeclară premium, îşi doreşte calitate. La adunare, rezultatul e că un site de teapa cancan.ro are de trei ori mai mult trafic decât gândul.info, spre exemplu, care se străduieşte să creeze conţinut relevant.

Concluzia. Astfel de evenimente se vor întâmpla tot mai des de acum încolo. Dacă până acum online-ul era cel mai expus, verificarea prin difuzare devine practică şi în cazul televiziunilor (culmea, prin dispariţia unor ziare/restrângerea activităţii, deveniseră, din modele de superficialitate, repere de profesionalism).  Şi câtă vreme publicul nu e prea deranjat de asta, o să ajungem să avem ştiri “pe bune” doar de 1 aprilie.

PS

Chiar dacă nu mai am cine ştie ce treabă cu Realitatea.NET, pentru că toată lumea s-a grăbit să-i bage în oala cu proşti, aş preciza că de data aceasta ştirea a fost verificată, nu s-a confirmat, nu s-a dat nimic (a apărut ceva doar în secţiunea de revistă a presei, unde titlurile sunt preluate automat).

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn
jurnalist Realitatea-Caţavencu
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!