RSS Feed

„Uniți salvăm Roșia Montană” și alegerile europene

vezi toate articolele de
05 Nov 2013 la 14:27 24 comentarii 1394 vizualizari.

Faptul că până acum nu s-a pus mai deloc această problemă, darămite să se fi ajuns la un plan de acțiune pentru alegerile europarlamentare din primăvară, reprezintă un semn clar al imaturității politice (de înțeles, de altfel) a mișcării „Uniți salvăm Roșia Montană” (USRM), iar reacția previzibilă a unora că cele două n-au nicio legătură n-ar fi decât un semn în plus în acest sens. Nu numai că însăși cauza Roșiei Montane (și cele similare ei) ar putea avea de câștigat în urma unei presiuni electorale exercitate de protestatari asupra candidaților la Parlamentul European, dar aceaste alegeri sunt un bun prilej pentru coagularea USRM într-o mișcare politică veritabilă (asumând că participarea la viața politică parlamentară este, în condițiile date, cea mai bună cale de a promova schimbările dorite). Beneficiile unei eventuale implicări a USRM în alegerile de la anul reies mai clar dacă ne gândim, fie și-n linii mari, la formele pe care le poate lua.

Cea mai facilă și moderată opțiune (oarecum în ton cu protestele începute acum două luni) ar fi boicotarea alegerilor, dar nu prin neprezentarea la vot, care ar trece neobservată în contextul unui absenteism oricum probabil ridicat, ci prin anularea buletinelor de vot. S-ar stabili o acțiune comună, cum ar fi scrierea pe buletinul de vot a unui mesaj deja consacrat, ca „Salvați Roșia Montană!” sau „Roșia Montană nu e de pomană!”. Dar, deși tot ar fi mai mult decât nimic – iar momentan nu se prefigurează nimic –, e greu de spus ce s-ar obține cu asta, mai ales în condițiile în care legea electorală din România nu prevede decât contabilizarea voturilor anulate, nu și specificarea lor.

Astfel, rămân două opțiuni demne de luat în seamă. Una ar fi susținerea explicită a candidaților care se opun proiectului minier de la Roșia Montană și altora similare (ca cel cu gazele de șist), și care promit să se opună și în Parlamentul European dacă ajung acolo. Asta ar putea speria suficient de mult partidele aflate la guvernare încât să-și schimbe poziția față de Roșia Montană în perspectiva voturilor pe care le-ar putea pierde sau câștiga la alegerile din primăvară. Frica de a pierde voturi e singura pe care-o au și trebuie exploatată cât mai mult. Pe de altă parte, actuala putere a mai promis o dată, înainte de alegeri, să anuleze proiectul de la Roșia Montană și nu s-a ținut de cuvânt.

Prin urmare, cea mai autentică opțiune pentru USRM ar părea să fie înscrierea unui candidat propriu în cursa pentru un loc în Parlamentul European. E nevoie de 100.000 de semnături pentru asta, lucru încă realizabil în cele șase luni rămase. Poate că susținerea candidaților partidelor principale ar fi mai eficientă pe termen scurt, dată fiind panica electorală pe care ar putea s-o genereze în sânul acestora, dar varianta unui candidat propriu (sau mai mulți?) ar da mișcării consistență și credibilitate. În plus, ar putea fi un stimul pentru cei care acum poate că susțin, în principiu, cauza USRM, dar nu cred în eficiența protestelor de stradă.

Orice curs de acțiune ar urma, USRM trebuie să realizeze ce șansă are cu aceste alegeri la nivel național aflate relativ aproape (mai 2014): ele pot fi folosite ca armă în lupta pentru salvarea Roșiei Montane, dar și ca oportunitate pentru întemeierea primei alternative politice reale de după 1989.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!