RSS Feed

„Uniți salvăm Roșia Montană” și alegerile europene

vezi toate articolele de
05 Nov 2013 la 14:27 24 comentarii 1397 vizualizari.

Faptul că până acum nu s-a pus mai deloc această problemă, darămite să se fi ajuns la un plan de acțiune pentru alegerile europarlamentare din primăvară, reprezintă un semn clar al imaturității politice (de înțeles, de altfel) a mișcării „Uniți salvăm Roșia Montană” (USRM), iar reacția previzibilă a unora că cele două n-au nicio legătură n-ar fi decât un semn în plus în acest sens. Nu numai că însăși cauza Roșiei Montane (și cele similare ei) ar putea avea de câștigat în urma unei presiuni electorale exercitate de protestatari asupra candidaților la Parlamentul European, dar aceaste alegeri sunt un bun prilej pentru coagularea USRM într-o mișcare politică veritabilă (asumând că participarea la viața politică parlamentară este, în condițiile date, cea mai bună cale de a promova schimbările dorite). Beneficiile unei eventuale implicări a USRM în alegerile de la anul reies mai clar dacă ne gândim, fie și-n linii mari, la formele pe care le poate lua.

Cea mai facilă și moderată opțiune (oarecum în ton cu protestele începute acum două luni) ar fi boicotarea alegerilor, dar nu prin neprezentarea la vot, care ar trece neobservată în contextul unui absenteism oricum probabil ridicat, ci prin anularea buletinelor de vot. S-ar stabili o acțiune comună, cum ar fi scrierea pe buletinul de vot a unui mesaj deja consacrat, ca „Salvați Roșia Montană!” sau „Roșia Montană nu e de pomană!”. Dar, deși tot ar fi mai mult decât nimic – iar momentan nu se prefigurează nimic –, e greu de spus ce s-ar obține cu asta, mai ales în condițiile în care legea electorală din România nu prevede decât contabilizarea voturilor anulate, nu și specificarea lor.

Astfel, rămân două opțiuni demne de luat în seamă. Una ar fi susținerea explicită a candidaților care se opun proiectului minier de la Roșia Montană și altora similare (ca cel cu gazele de șist), și care promit să se opună și în Parlamentul European dacă ajung acolo. Asta ar putea speria suficient de mult partidele aflate la guvernare încât să-și schimbe poziția față de Roșia Montană în perspectiva voturilor pe care le-ar putea pierde sau câștiga la alegerile din primăvară. Frica de a pierde voturi e singura pe care-o au și trebuie exploatată cât mai mult. Pe de altă parte, actuala putere a mai promis o dată, înainte de alegeri, să anuleze proiectul de la Roșia Montană și nu s-a ținut de cuvânt.

Prin urmare, cea mai autentică opțiune pentru USRM ar părea să fie înscrierea unui candidat propriu în cursa pentru un loc în Parlamentul European. E nevoie de 100.000 de semnături pentru asta, lucru încă realizabil în cele șase luni rămase. Poate că susținerea candidaților partidelor principale ar fi mai eficientă pe termen scurt, dată fiind panica electorală pe care ar putea s-o genereze în sânul acestora, dar varianta unui candidat propriu (sau mai mulți?) ar da mișcării consistență și credibilitate. În plus, ar putea fi un stimul pentru cei care acum poate că susțin, în principiu, cauza USRM, dar nu cred în eficiența protestelor de stradă.

Orice curs de acțiune ar urma, USRM trebuie să realizeze ce șansă are cu aceste alegeri la nivel național aflate relativ aproape (mai 2014): ele pot fi folosite ca armă în lupta pentru salvarea Roșiei Montane, dar și ca oportunitate pentru întemeierea primei alternative politice reale de după 1989.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

24 comments
 • 1

  nu e vorba de imaturitatea miscarii. e vorba ca oamenii nu au incredere in promisiuni electorale.
  uite ce a facut ponta. a fost 100% impotriva proiectului apoi a dat-o la intors.

  doar daca va candida cineva absolut nou.

  Stat Acaparat/Popor Pradat
  2013-11-05 14:41:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Pentru viteza asta ar trebui un candidat foarte cunoscut. De asta era bine daca avea loc intilnirea Basescu-Mungiu, lumea s-ar fi raliat, au fost asteptari foarte mari, si de data trecuta de cind cu EBA dna Mungiu a mobilizat pe foarte multa lume. Are si dusmani, dar si fratele se poate dovedi agent electoral. Craciun e prea mic, desi ea il sustine. Nicusor Dan e pres sters. Mai e altcineva? Mai ales, e cineva in tara, ca dna Mungiu a reiesit la chestia cu Base ca de fapt e doar din cind in cind? Mircea Toma? L-ar vota lumea?

  Georgiana
  2013-11-05 16:13:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Sa zicem ca se gaseste un candidat independent impotriva proiectului de minerit cu cianuri etc. si ca el castiga un loc in Parlamentul European. Asa, si? Acolo vor fi mult mai multi populari, socialisti si liberali care sustin proiectul. Daca, prin absurd, el reuseste sa-i convinga pe ceilalti membri ai PE sa nu mai sustina proiectul, tot nu se rezolva nimic. PE a dat deja o recomandare impotriva mineritului cu cianuri – mai mult de atat nu poate face. Comisia Europeana, in schimb, nu are nimic impotriva, proiecte asemanatoare fiind si in alte tari din UE. In lipsa unei puteri clare de decizie a forurilor europene care sa se implementeze in Romania, tot ce conteaza e cum voteaza Parlamentul Romaniei si ce avize da Guvernul Romaniei.

 • 4

  Corect, dar votul din Parlament ar putea fi influențat dacă partidelor le-ar fi teamă că pierd voturi în primăvară. Presiunea electorală poate fi folosită în sensul ăsta.

  Vladimir Borţun
  2013-11-05 17:57:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Trebuie o miscare noua, fara indivizi legati de politica de pana acum. Si trebuie ca acea miscare sa ia atitudini in mult mai multe probleme decat cianurarea si fracking-ul ca sa aiba succes electoral. De la partidele existente sau eventuale noi facaturi de partide ale politicienilor actuali nu e nimic de asteptat.

  Goth
  2013-11-05 18:41:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  US nu este nici o alternativă la actuala clasă politică, nici nu vrea să ofere soluții politice. US cere doar celor care ne conduc să-și asume deciziile și să respecte legea și constituția. US nu va deveni niciodată un partid, maxim va susține candidați care au aceeași viziune și aceleași scopuri ca și US – interzicerea cianurării și fracturării hidraulice/schimbarea legii electorale(deocamdată). US este doar o platformă, o voce. și va rămîne așa.

 • 7

  @Vladimir Borţun: iata cum ni se propune deja- ‘uniti, exersati din nou iarasi votul negativ’

  pacat ca dl.Ponta nu candideaza la fotoliul euro-parlamentar, ar intruni procentul ideal de 100% din optiuni (l-ar vota atat cei ‘pro’ cat si cei ‘contra’ proiectului RMGC).

  eu sper-ca si @Goth: sa gasiti solutia pentru a inscrie pe liste oameni noi; in cazul in speta (viitorul exploatarii RM) este intr-adevar un mare risc,dar trebuie asumat -altminteri veti repeta ceea ce am facut noi in ‘89 cand eram de varsta voastra;dar astazi sunteti mult mai bine informati decat eram noi atunci.

  mitzu baston
  2013-11-05 19:40:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @Vladimir Borţun
  actuala mafie politica trebuie zguduita!
  complet de acord!

  yehudy
  2013-11-05 21:44:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Daca se opteaza pentru un candidat USRM, ar fi bine sa fie un Mot de la Rosia Montana foarte devotat si cunoscut din manifestarile anterioare ca un bun luptator, sau un om de televiziune care a prezentat mai taios evenimentele Gadea ? Stefan Marinca este cam moale; Calin Maior nu l-am auzit vorbind. In functie de viitoarele propuneri, cel care are mai multe voturi sa fie ales!

 • 10

  Ioan, cred că nici un membru al mișcării nu deține monopolul asupra ce e US și ce viitor are. Sunt destui care nu mai au încredere în cei „care ne conduc să-și asume deciziile și să respecte legea și constituția” și care chiar vor o alternativă (autentică) la actuala clasă politică.

  Ilie Pop, eu mă gândeam chiar la Eugen David. Are credibilitate și e cam cel mai cunoscut.

  Vladimir Borţun
  2013-11-05 23:53:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Majoritatea electoratului nici nu e interesata de Rosia Montana, dar chiar daca ar fi cei mai multi impotriva proiectului, politicienii pot sa astepte cu legile si avizele favorabile pana dupa alegeri. Nu m-ar mira, avand in vedere ca anul trecut cei care sunt acum la putere se declarau impotriva proiectului si intre timp n-au facut nimic sa-l opreasca, ba dimpotriva.

 • 12

  Ce’sti copil, sau faci diversiune pe aici. Voturile multe sint la Bucuresti, cine a auzit de David sau de Bortun. Nicusor Dan. Alina Mungiu. Moise Guran. Astia da, candidati.

  laur22
  2013-11-07 01:58:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  unul din motii de la Rosia Montana. doar unul din ei. nu conteaza ca e Eugen David, Vasile Szabo sau altul.
  asta da!

  numai sa vrea!

  Motii
  2013-11-08 01:36:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  In 6 luni strangi nu 100.000 de semnaturi. Se pot strange sute de mii de semnaturi.
  Pe langa asta mai nevoie de o platforma electorala si program cu puncte clare. Adica ceva palpabil in afara Facebook si a internetului.

  zzzy
  2013-11-08 03:11:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  pentru ca nu e coruptibil.

  Da pentru Eugen David
  2013-11-08 06:39:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Cand “desemnezi candidat” este miscare politica si daca nu te proclami si organizezi ca partid politic…. Si cu asta sfarsesti si cu “uniti salvam..” . Mi se pare cea mai veninoasa dintre incercarile dezbinare a oponentilor proiectului minier asta ca opozitia sa devina platforma de lansare electorala pentru cineva…. Brr…

 • 17

  Buna idee. Exista deja un candidat la parlamentarele EU, din randurile protestatarilor/organizatorilor USRM – Erwin Albu. Pe care il ajut cu placere sa stranga semnaturi.
  Nu inteleg expresia “e sters” vis a vis de Nicusor Dan. Va doriti oameni super cunoscuti? Aia sunt marii si micii corupti.
  Moise Guran iarasi e un candidat bun, nu mai zic Eugen David. Mai sunt si altii, trebuie doar sa fie convinsi sa iasa in fata.

  marius
  2013-11-12 20:16:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @Georgiana: Mai este. Si anume Erwin Albu, candidat independent. Liderul protestelor din Brasov. Cautati pe FB.

 • 19

  @vecinadeblog: Ai pus punctul pe I! Bravo, asta e analiza corecta. Orice candidat europarlamentar trebuie sa aiba un ’spate’ in tara. Romanii trebuie sa invete sa cunoasca realitatea Bruxelles, ei propaga directive nu intervin direct in politica de decizie a membrilor.

 • 20

  @Vladimir Borţun
  Foarte buna ideea, te sustin. Acum, cu tot respectul, te rog sa te mobilizezi, sa contactezi USRM si sa le propui si lor ideea, iar in cel mai scurt timp sa vedem ceva concret.
  Apoi urmeaza partea usoara, promovarea in mediile online. Un candidat USRM, INTEGRU, sigur intra in Parlamentul European.
  Succes.

 • 21

  Ovi, am postat articolul pe grupul de pe Facebook al mișcării și le-am cerut părerea, iar reacțiile au fost modeste. Nu sunt în țară, așa că mai mult decât să le propun ideea celor implicați nu pot face.

  Altfel, puriștii care se opun implicării politice a USRM să afle că o tipă pe nume Kshama Sawant, fostă organizatoare a mișcării Occupy, tocmai a fost aleasă în Consiliul orașului Seattle, câștigând împotriva unui democrat care ocupa funcția aia de 16 ani.

 • 22

  @Vladimir Borțun:
  Pe care grup de FB ai postat, ca vad ca au mai multe? Incercam sa-i stimulam pe FB, da de s-a trezi romanul, cum zice cantecul.
  Toate cele bune.

 • 23

  Pe #unitisalvam și #neorganizam. Majoritatea spun că mișcarea și-ar pierde credibilitatea și identitatea dacă ar ieși din sfera civică, iar alții spun că încă nu e momentul. Eu cred că e cel mai bun moment posibil, unul dintre ultimele pe care le-am putea avea.
  Numai bine!

  Vladimir Borțun
  2013-11-17 18:11:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  Eu cred ca veți avea sorti de izbânda. E o idee buna.

  minervatrifa
  2013-11-25 17:56:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!