RSS Feed

1 decembrie 2016

vezi toate articolele de
30 Nov 2016 la 20:09 comenteaza acum 430 vizualizari.

Singurul moment amuzant în nesfârșitele defilări de 23 August (Ancien Régime) era, măcar pentru noi, copiii, defilarea armatei; Ceaușescu arăta copiilor lui cele mai noi camioane Roman și cel mai drept pas de marș, onoruri, epoleți și mândrie.

Și astăzi armata este centrul paradei de ziua națională: de câteva zile centrele orașelor mai acătării sunt blocate de repetiții ale defilărilor, un exercițiu absolut necesar pentru a celebra o necunoscută și cam imaginară  victorie; această armată cu mulți generali de circumstanță, așa cum era (și este) profesorul, doctorul și jacuzzofilul Oprea, fost ministru de interne și, în junețe, gardă de corp a sinistrului Miron Cozma, autoproclamatul șef al minerilor de mineriadă. O armată ahtiată prin destui dintre generalii săi după titluri academice, obținute prin impostură.

Un 1 decembrie ce vine în calendar, în ultimii ani, după o altă impostură, una naționalist- ortodoxistă; bietul Sf. Andrei, considerat Apostolul României, nu i-a cunoscut pe români în timpul vieții sale, pentru că aceștia s-au născut câteva secole mai târziu. Creștinarea geto-dacilor (și a sciților), fapt inaugural al poporului român, probează doar ascendența curentului dacic în cultura noastră contemporană, manifestat cu o puternică forță în special în momentele totalitare ale românilor din secolul trecut. Noi, dacii, noi tracii: mesaj important al sintagmei „Sf. Andrei, Ocrotitorul României”.

Un 1 decembrie în care se fac repetițiile pentru huiduieli, în care decizia președintelui Johannis de a exclude unele capete penale de la ceremonii, reacțiile celor excluși și ale celor admiși (din perimetrul unitate vs dezbinare) arată încă o dată că împăratul este cam gol, că principiile morale sunt pentru alții, nu pentru horele și doinele noastre.

Situația va fi salvată din nou de armată, de uniforme și de avioane, neapărat arătoase, ce vor pune din nou la dispoziția poporului, creștinește, fasole și cârnați, condimentate cu spectacole de muzică populară: încă o previzibilă victorie a românismului rural, a unei civilizații agrare care dă oșteni la oastea cea mare.

Un 1 decembrie în care repetăm , previzibil, naționalismele noastre anticitadine (deși paradele se desfășoară în orașe…), tot așa cum vechiul an, un moș, era înlocuit de un copilaș îmbrăcat în ițari, sorcovindu-l pe Konducător.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete:


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Scriu de mai multă vreme despre avangardă și modernism în literatura română & europeană, despre care am publicat articole & studii, punctate în 2007 de un doctorat cum laude la Universitatea din București
» citeste biografia

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!