RSS Feed

1 mai

vezi toate articolele de
01 May la 12:18 76 comentarii 2 vizualizari.

3 de 1 mai:

1. Inegalitățile cresc împreună cu creșterea economică. Sunt și inegalități mai discret prezentate, care se referă la expunerea la accidente, la accesul la sănătate, la contracte cu drepturi minime. Inegalitățile afectează fizic angajații, așa cum îi afectează politica mâinii de lucru ieftine, singura care a ”preocupat” real decidenții privați sau guvernamentali.

Date ceva mai noi Eurostat (până în 2015) arată România în top detașat în ce privește accidentul fatal de muncă:

In 2015, 3 497 fatal accidents occurred at work in the European Union (EU). This represents a standardised incidence rate of 2.4 fatal accidents per 100,000 workers. Standardised incidence rates assume that the relative sizes of economic activities within each national economy are the same as within the EU as a whole. The aim is to eliminate differences in the structures of countries’ economies, so data can be more easily interpreted.

Across Member States, the lowest standardised incidence rates were registered in the Netherlands (0.8 per 100,000 workers, Sweden (1.2), Germany (1.3), Denmark (1.4), Cyprus (1.5) and the United Kingdom (1.6), while the highest rate was recorded in Romania (7.5), ahead of Portugal (4.6), Luxembourg (4.4), Bulgaria and Lithuania (4.3 each).

Studii din ultimii ani avertizau că încurajarea muncii atipice (fără contract clasic de muncă), creșterea inegalităților pun într-o situație vulnerabilă lucrătorii. În analiza Cincan/Guga/Constantin, datele erau mai amănunțite și mai clare, pentru că nu se refereau doar la decese, ci la accidente de muncă cu diverse grade de gravitate și la felul în care sunt expuși angajații (vezi aici).

2. Istoria lui 1 mai

Pentru că încă de dimineață am văzut și auzit istorii ”prelucrate” despre periculosul 1 mai  (da!!!), e cazul să citim și istorici  serioși, nu tot soiul de jurnaliști propagandiști care altceva decât trei sloganuri anticomuniste oricum nu știu; clișeele lor ar face să înroșească prin esență lemnoasă și cel mai dur și dogmatic organ de presă ceaușist. Așa că vă trimit la acest text al lui Eric Hobsbawm, unde se explică și explozia acestei prime sărbători laice din istoria omenirii, și diversele ei avataruri:

Lucrul extraordinar în evoluția acestei instituții este că a fost neintenționată și neplanificată. În această privință nu era atât o „tradiție inventată”, cât una care a erupt subit. Originea imediată a sărbătorii de 1 mai este indiscutabilă. A fost o rezoluție a unuia dintre cele două congrese rivale care au fondat Internaționala — cel marxist — la Paris în iulie 1889, anul de centenar al Revoluției Franceze. Aceasta chema la o demonstrație internațională a muncitorilor în aceeași zi, când urma să prezinte publicului și autorităților revendicarea cu privire la o zi de muncă legală de opt ore. Și din moment ce Federația Americană a Muncii decisese deja să țină o asemenea demonstrație pe 1 mai 1890, această zi a fost aleasă pentru demonstrația internațională. În mod ironic, în SUA sărbătoarea de 1 mai nu a reușit să se împământenească la fel ca în alte părți, poate și pentru că exista deja o sărbătoare a muncii din ce în ce mai oficială, Ziua Muncii, ținută în prima zi de luni a lui septembrie. (…)

Cum spunea Victor Adler în 1893: „Aceasta este semnificația sărbătorii de 1 mai, a încetării muncii, de care se tem adversarii noștri. Acesta este lucrul pe care ei îl simt ca fiind revoluționar.”

3. Și un bilanț mediatic 2017-2018

Să marcăm și că anul 2017-2018 a cunoscut o ofensivă mediatică fără precedent împotriva ”asistaților social”. Tendințe au existat întotdeauna, dar criza de mână de lucru în unele zone a generat o ofensivă plătită direct sau indirect de afaceriștii cu interes în stoarcerea pe salarii mici.

Trecem de faptul repetat de sute de ori de câțiva ziariști și activiști normali la cap – cum că avem cheltuieli minime pe asistență socială, și nici pe departe nu mărimea acestor ajutoare ar putea distorsiona piața muncii -, și trebuie să o spunem direct: nu asistații sunt vizați, ci tocmai angajații. Aceste campanii alimentează ura între cel prost plătit și cel foarte prost plătit, bănuiala că unul îl vampirizează pe celălalt. Cu aceste campanii sunt bagatelizate pretențiile celor deja angajați de a fi mai bine plătiți. Când se înfierează lenea, se înfierează de fapt refuzul oamenilor de a mai lucra pe bani care abia ating limita de coș de supraviețuire.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

76 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!