RSS Feed

Nimeni n-a văzut timp de 8 ani sclavii din Berevoiești care tăiau ilegal pădurea primarilor Proca

vezi toate articolele de
13 Jul 2016 la 16:54 2 comentarii 6258 vizualizari.

Nu știu cum vi se pare vouă știrea cu sclavii din Berevoiești, eu una m-am cutremurat. Spun de știrea cu descinderile procurorilor DIICOT și ofițerilor BCCO Pitești în comuna Berevoiești din Argeș care au descoperit o rețea de sclavagism. Mai exact 40 de persoane sunt suspectate de scalvagism iar victimele acestora sunt alte zeci, atenție, printre ele și minori. Sclavii erau legați în lanțuri, bătuți, violați și torturați. Dar partea care urmează mi-a atras atenția mai ales: forţau victimele să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor cât şi în proximitatea localităţii,respectiv : să măture în curte, să spele rufe,să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte masă lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecţilor care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în jud. Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) unde comercializau ilegal cantităţile de lemne sustrase.

Vreți să-mi spuneți că într-o localitate în care potrivit ultimului recensământ, locuiesc 3289 de cetățeni, nimeni, nici poliția locală, nici consilierii locali, nici primarul, nici preotul, nici localnicii nu știau că din 2008 niște oameni (zeci de oameni) complet necunoscuți printre care și minori le mătură bătătura, le îngrijesc animalele și le taie lemnele ilegal? Nu s-a întrebat nimeni stai puțin, de unde vin, cine sunt, ce caută la noi în sat? Și asta în condițiile în care știm cu toții că viața la țară vine la pachet cu intimitate zero. Și mai știm și că în cazul tăierilor ilegale de pădure, de obicei, autoritățile locale se autosesizează.

Așa că am căutat informații despre primarul din Berevoiești, cine este el, ce-o face, cum de n-a știut nimic timp de 8 ani. Cam asta am găsit apropo și de tăierea pădurilor în mod ilegal.

În 2010, pe site-ul romaniacurata.ro apărea un articol semnat de Daniel Befu despre cum peste 2.640 de hectare de pădure din județul Argeș au fost retrocedate mai mult decât discutabil de către Romsilva și fostul primar din Berevoiești. Tot el atrăgea atenția că până la soluționarea proceselor prin care retrocedările sunt contestate, pădurea administrată de ocoale private dispare copac după copac, și camion după camion, având, conform declarațiilor unor persoane de la fața locului, aceeași destinație: concasoarele de lem de la Sebeș. Pe site (aici) găsiți și imaginile filmate. “Neregulile și abuzurile imputate fostei conduceri a Direcției Silvice Pitesti (director inginer Jinga Valerian) și a unor ocoale silvice includ retrocedarea ilegală a 2.640 de hectare de padure, vânzări de arme de vânătoare și de serviciu, achiziții ilegale de autoturisme, obținerea de valori bănești și foloase necuvenite. Acest caz a fost adus în mod formal în atenția Parlamentului României, Ministerului Mediului și Pădurilor și RNP Romsilva și a rămas nesoluționat până în ziua de astăzi. Firma care a tăiat pădurile retrocedate ilegal aparține lui Proca Fănel, fostul primar al comunei Berevoiești, Argeș.”

Între timp Fănel Proca, fostul primar a fost înlocuit de…ia să văd dacă ghiciți… fiul său, Florin Bogdan Proca (foto sursa ziarulmiza.ro) iar pădurea din comună a dispărut. În 2015, anul trecut, în ziarul local jurnaluldearges.ro a apărut acest material despre noul primar respective fiul fostului. Alte 170 de hectare de pădure i-au fost retrocedate illegal familiei Proca, respectiv lui Florin Bogdan Proca printr-un act de moștenire pe numele unei anumite Păunica Rozaș care l-ar fi pus pe primar administrator al terenurilor. Valoarea estimată a terenurilor – 36 de miliarde de lei vechi.

Domnul Florin Bogdan Proca este în continuare primar. Conform cv-ului depus pe site-ul primăriei a mai avut următoarele locuri de muncă: 2006-2007 Primăria Berevoesti – promotor local, 2007-2011 Polițist la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, 2011-2012 Polițist la IPJ Arges, 2012 Consilier personal la primăria Berevoești.

În 12 iunie, Mediafax publica știrea următoare: 28 de persoane, între care şi fratele primarului din Berevoieşti, audiate după percheziţii legate de tăieri ilegale de arbori. “Am fost contactat telefonic de mama mea care mi-a spus să merg acasă pentru că se fac nişte percheziţii. Am asistat, repet, ca membru al familiei, întrucât nicio altă persoană din familie nu era în apropiere ca să asiste. Tatăl meu este internat în spital. Şi doresc să nu fie implicată instituţia pe care o conduc în tămbălăul ăsta cu percheziţiile, pentru că nu are nicio legătură primăria cu percheziţiile care se fac. Din câte cunosc eu în această zonă nu s-au făcut tăieri ilegale şi nu am cunoştinţă despre aşa ceva”, a declarat primarul comunei Berevoieşti, Bogdan Proca (UNPR). Pe atunci UNPR pentru că la alegerile din 2016 deja trecuse la PAM, singurul partid regional din România al cărui președinte este Mircea Andrei, fost președinte (și senator) PDL Argeș. A, să nu uit, fratele lui, dacă vă întrebați, are o fabrică de prelucrare a lemnului lăsată moștenire de tatăl lor, fostul primar.

În martie 2016, jurnaluldearges.ro publica un material în care apărea declarația lui Fănel Proca judecat încă de acum trei ani pentru: complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori de declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea de fonduri europene, complicitate la infracţiunea de înşelăciune, şi trei infracţiuni de fals intellectual. Vărul său, Traian Proca, fost polițist, este judecat pentru folosirea sau prezentarea de documente ori de declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea de fonduri europene, înşelăciune, tentativă de uz de fals şi complicitate la infracţiunea de fals intelectual. Practic angajații primăriei ar fi fost obligați de primar să semneze niște acte prin care pășunile localităților să fie păstorite de vărul primarului. Primarul a declarat audiat fiind de procurorii anticorupție: „E adevărat că avem același nume, dar nu ne-am știut niciodată a fi rude. E posibil ca undeva să fi existat un grad de rudenie”. Consilierii locali spun că le-a fost frică și-au semnat într-un final actele.

Cum să mă mai mir că timp de 8 ani toată comuna a fost mută? Sau că de operațiunea din Berevoiești s-au ocupat BCCO Piteşti, BCCO Craiova, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Argeş şi Gruparea mobilă de jandarmi Craiova Fraţii Buzeşti. Nu primarul-polițist, nu poliția locală, nici măcar poliția județeană.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments
 • 1

  Cei care își imaginează ca autoritățile nu au știut sunt niște, eufemistic vorbind, mari naivi. Categoric ca fără complicitatea autorităților locale și județene acest lucru nu se putea petrece. Începînd cu primarul și terminînd mai marii județului este imposibil sa nu fi știut. Ce a făcut polițistul de proximitate sau ce au făcut jandarmii din zona?

  Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la eliberarea (dezrobirea) țiganilor. Se reia istoria tocmai de cei ce au trăit-o.

  Si o ultima remarca: nu vad niciun comentariu pe aceasta tema din partea celor care de obicei sunt destul de locvace.

  Octavian Duliu
  2016-07-17 11:23:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Are importanta faptul ca actualul primar apartine si el, comunitatii rrome?
  Are importanta faptul ca, gratie apartenetei sale etnice este detinatorul unei diplome universitare in stiinte juridice?
  Are importanta faptul ca respectivul primar este si ofiter MI?
  Dubla sa apartenenta ridica o alta intrebare: a colaborat primarul cu SISROM si daca da, in interesul cui?

  optimistul
  2016-07-18 17:29:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!