RSS Feed

Iohannis, Legea Big Brother, epoca Băsescu

vezi toate articolele de
21 Dec 2014 la 13:57 11 comentarii 1397 vizualizari.

21-22, zile pline de semnificaţie în ultimul sfert de veac, au fost complet confiscate mediatic de imagini “simbolice”. Cei 25 de ani de la revoluţie au apărut în media ca un întreg şir de ceremonii, zîmbete, covor roşu, schimbare de ştafetă, clinchet de pahare cu şampanie.

Iohannis, cuvîntul de inaugurare. Grad înalt de ritualizare, zîmbete, rugăciuni, jurăminte. Iohannis pune accentul pe “proiecte de ţară”. Aminteşte de proiecte neterminate: de la constituţie, la autostrăzi. Susţine schimbarea legislatiei electorale, votul prin corespondenta, electronic, legislatia partidelor politice.

Enumeră ca priorităţi, în această ordine: parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi la UE.

Cum facem să funcţioneze marile sisteme publice?, se întreabă noul preşedinte. Închidem un capitol de 25 de ani atunci trebuie să avem şi educaţie performantă şi sistem de sănătate eficient, cum răspundem la problema demografică? Trebuie să construim consens, mai spune KI.

Problema cu consensul e că în acest moment el înclină serios spre parctici neoliberale care pot mări inegalităţile în accesul la sănătate şi educaţie. “Marile transformări nu se fac aşteptînd condiţiile sociale perfectă ci asumînd o viziune”, spune Iohannis. Exact de viziunea gata formată mă tem.

Doresc să aprofundăm şi economic, şi cultural parteneriatul strategic cu SUA. Şi apoi, preşedintele adaugă referindu-se la NATO: nu putem fi doar benficiarii unui sistem de securitate , trebuie să fim şi furnizori de securitate – 2% pentru apărare.

“Ţara care a uimit lumea”, asta trebuie să fie România după Iohannis.

Legea Big Brother, episodul de săptămîna trecută ne spune ceva despre  un anumit consens care pluteşte în aerul politic şi de business românesc. Senatul a votat în unanimitate fără abţineri şi voturi împotrivă (92 pentru) în favoarea investigării datelor personale fără mandat judecătoresc. Aici e una dintre problemele fundamentale ale prezentului – există un consens puternic în anumite zone în România. Pe cît de aspru şi avîntat e anticcomunismul, pe atît de mare e favorizarea încălcării drepturilor. Cei 10 ani de Băsescu au încurajat completul reviriment public al serviciilor. Criza a adus creşteri continue de buget în acest segment. Aici avem nu doar un consens politic, e de ajuns să vezi cum susţine Sebastian Ghiţă astfel de legi ca să înţelegem că chestiunea e văzută ca o oportunitate de business deschisă. Investitorii şi starea de bine a capitalului au se pare o legătură puternică şi greu vizibilă cu relaxarea nepermisă a supravegherii. Da, din punctul ăsta de vedere, România pare să fie o ţară a viitorului, a viitorului nu tocmai roz. Pentru că “oportunităţile de business” se deschid toate în zone controversate: pieţe ieşite din liberalizări periculoase ale sistemelor publice, business rezultat din zona energiei prea puţin supravegheate şi reglementate, taxate şi business al apărării cu o fortăreaţă NSA la est puternică şi cu mai multe sertare de apărare bine alimentate financiar aici.

Epoca Băsescu

Traian Băsescu a avut o ultimă ieşire publică sîmbătă, pe 20 decembrie, nimic notabil, poate doar asumarea greşelii cu Alina Bică (însăşi asumarea greşelii ne arată trocul sordid întîmplat în justiţie în 2012). Însă încheierea celor 10 ani de Băsescu poate ar trebui rememorată altfel. În antologia “Epoca Traian Băsescu”, pe care Florin Poenaru a coordonat-o alături de sus-semnatul, avem la un moment dat un capitol alcătuit strict din vorbele lui Traian Băsescu însuşi de-a lungul vremii. Sînt acolo articole concepute special pentru a prinde deceniul. Însă  uneori vorbele fostului preşedinte sînt suficente ca să înţelegem ultimul deceniu, cu contradicţiile lui:

2004

Milioane de pensionari au nevoie de o bătrâneţe sănătoasă şi protejată printr‑un sistem de asigurări de sănătate menit să ajute, nu să ducă la disperare bolnavii, bătrânii care au nevoie de medicamente şi care au nevoie în egală măsură de respectul nostru pentru anii munciţi.

2009

În momentul de faţă, aparatul bugetar a devenit o povară pentru cetăţeni şi o povară pentru mediul de afaceri. Până la urmă sunt în producţie 3,5 milioane de oameni care au de susţinut 6 milioane de pensionari, 1,5 milioane de bugetari, copii la şcoală, sănătate, armată, nu se poate! (…) Este inacceptabilă o asemenea povară pentru cei 3,5 milioane care produc.

2014

Uitaţi‑vă în filmele americane, îi vedeţi cum îşi iau trei valize şi au plecat de acasă pentru că nu au găsit un loc de muncă bine plătit (…) Nu vreau să vă mobilizez către ideea că un om nu are nevoie de o casă. Are nevoie, dar fiţi pragmatici, nu sentimentali. Noi am rămas cu chestiunea asta cu casa de pe vremea comuniştilor. Să avem o casă proprietate. Dar atunci era şi locul de muncă asigurat acolo unde aveai casa. Ori viaţa într‑o economie liberă, într‑o societate liberă, înseamnă competiţie, iar competiţia te împinge să fii mobil.

Cam cu aceste trei coordonate prindem în fotografie ultimii 25 de ani.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

11 comments
 • 1

  rogozane nu stiu daca e sarcina ta dar vreau sa-ti spun ca de astazi trec de pe realitatea.net pe digi24 ca siteul meu de stiri.

  De ce simt nevoia sa-ti spun? Sa o iei in serios, pentru ca nu e o suparare politica gen “booo, sunteti cu ceilalti”. Pur si simplu cautand azi plecarea lui Basescu de la Cotroceni nu am gasit ce cautam pe site-ul vostru. E doar text, fragmentat in vreo 6 articole, si niciunul nu contine ce cautam. + Articolele de azi sunt complet nerelevante si numai ma enervam ca nu au nici o legatura. Diferenta e ca la digi am gasit toate filmuletele relevante, imediat si intr-un singur loc.

  Deci daca tu nu esti responsabil, poate trimiti mai departe.

  just mac
  2014-12-21 14:22:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Tovarăşe rogozanu, treceţi prea repede peste 21-22 (aşa se şi doreşte de altfel!), totuşi iată că se implinesc 25 de ani de la “eliberarea” pulimii, adică de la insurecţia comunisto-securistă din ‘89, cunoscută şi supt numele de “revoluţie” (de către ei). Ce s-a întâmplat de fapt? După cum toată lumea ştie deja în acei ani minunaţi ţărişoara noastră era condusă de marele cârmaci ceaşescu, ajutat de comunişti şi securişti care reprezentau circa 20% din populaţie. În acea perioadă şefii, sefuleţii, bişniţarii şi hoţii au acumulat sume imense de bani, vorba aia, stăteau sutele lipite de ei ca ventuzele, toate vasele din casă plus saltelele erau ticsite de sute, pur şi simplu nu aveau ce face cu banii! Ceaşescu nu le dădea voie să-şi cumpere decât maşini Dacia, rareori aveau vilişoare şi alea obţinute cu mari aprobări … nicidecum proprietăţi. Nici pomeneală să faci afaceri, adică să vinzi ceva de la stat ca şi cum ar fi al tău, proprietate privată. În aceste condiţii ce s-a gândit această cincime a României? Ia să-i dăm in cap lui ceauşescu şi să ne facem capitalişti, să lasăm banii să circule ca să se spele, pulimea se mulţumeşte cu puţin, nişte ţâţe şi bulane la tv, băutură ieftină, meci, recunoaşterea “revoluţiei” şi a “capitalismului” e asigurată de integrarea în ue, noi ne vedem de afacerile noastre, simulăm existenţa mai multor partide politice, până se “prinde” cineva de ce se întâmplă (puţin probabil), noi terminăm de vândut cam tot, iar odraslele noastre devin onorabili oameni de afceri şi politicieni…. Zis şi făcut!

  Alan Ritzi
  2014-12-21 17:25:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Din nefericire trebuie aplicată o aşa lege ciudată dar numai pentru cartelele telefonice reincărcabile şi nu o cotrobăială prin hardul unui PC de către nişte organe care câteodată s-au dovedit mai deştepte decât noaptea sau mai corecte decât interlopii!

  Spun asta din cunoştinţă de cauză deoarece la Referenduumul pentru demiterea preşedintelui nişte ciraci locali( viceprimar PSD & Co.) au trimis mesaje pentru obligativitatea mersului la vot!?

  Altă mare problemă a fost când am primit pe telefonul mobil mesajul care atestă tăierea pensiilor şi salariilor de către dreapta inclisiv Iohannis!?

  Posesorii de cartele reincărcabile să acceptăm listarea, dacă ne răscolesc serviciile PC-urile sau ne scapă din mână HDD-ul vom cere daune pentru încălcarea drepturilor noastre.

  nelutiu
  2014-12-21 19:15:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Tov Rogozanu zic si eu, toate zicerile presedintelui citate sunt si erau adevaruri! Presedintele le-a enuntat, unde este greseala?

  viorica
  2014-12-21 20:43:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Coordonatele lui Basescu sunt intrarea in UE, DNA, ANI, scapatul definitiv de rusi. Restul este frustrarea ratatilor ca Rogo!Rogo care asculta poporul real, nu a bagat la tartacuta ca poporul roman l-a votat pe Basescu cel mai bun presedinte!

  mihai
  2014-12-21 21:40:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Trecand peste articolul “ciorba”, asa cum ne-a obisnuit, al tovarasului, sunt uimit de tupeul nemarginit al autorului, care dupa ce l-a improscat pe basescu cu toate laturile, s-a gandit sa mai scoata un ban, dintr-o carte despre acesta.

  aurel
  2014-12-21 21:59:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  “Exact de viziunea gata formată mă tem.” adica sa nu aiba o viziune formata . DEJA?!!??!

  “Până la urmă sunt în producţie 3,5 milioane de oameni care au de susţinut 6 milioane de pensionari, 1,5 milioane de bugetari, copii la şcoală, sănătate, armată, nu se poate! (…) Este inacceptabilă o asemenea povară pentru cei 3,5 milioane care produc.” asta e ADEVAR pur si nu poate fi cosmetizat, e matematica inaccesibila precarilor care tot cer…!

  “Ori viaţa într‑o economie liberă, într‑o societate liberă, înseamnă competiţie, iar competiţia te împinge să fii mobil. ” sa nu intelegi asta e condamnare la saracie!Punct!

  Rammstein
  2014-12-22 09:06:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Rammstein

  “sa fii mobil”

  loazo mama sau tatal tau sau bunicii tai sint mobili? Dupa 40-45 ani de munca i-ai intrebat daca mai pot fi mobili cum esti tu.Si daca nu mai pot ce sa faca sa se sinucida ca sa-ti ramina tie spatiu sa fii mobil
  Cit de ticalos poti fi.
  Iar treaba cu 3.5 mil tin 6.mil pensionari nu este vina pensionarilor ca trei mil cetateni pribegesc pe la porti straine in loc sa munceasca aici acasa la ei.Este vina celor de dreapta in frunte cu primul interlop al tarii ca el nu altcineva ii gonea din tara.

 • 9

  mihaita

  pentru adevar in UE ca vrei sau nu ne-a bagat nastase, chiorul DOAR a semnat hirtiile.
  Cit ani si dna nu au fost DECIT DOUA INSTRUMENTE politice in mina chiorului imputit.Oricind pot fi desfiintate sau reorganizate asa ca sint nimica.
  Chirul INTERLOP imputit nu a lasat absolut NIMICA in urma lui iar in istorie va intra la “si altii”.

 • 10

  “ani si dna oricind pot fi desfiintate sau reorganizate asa ca sint nimica.”

  da, daca vrei sa va ia mama dracului si sa vezi capul mult iubitului tau Ponta intr-o teapa in Piata Unirii.

  just mac
  2014-12-22 10:20:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  A murit regele! Traiasca regele! La un nou inceput ca la fiecare inceput de an ai sperante , asteptari si nu poti sa nu ii dai credit. Despre gestul “induiosator” dupa unii ce sa spun? Un gest de fotbalist care pupa drapelul. Dar adevarata pedeapsa abia acum incepe. Ieri a devenit liber dar dupa trei zile va vedea ca ii lipseste ceva.. Si ii va lipsi de acum incolo pe vecie. E rau cu stres dar mai rau fara el cand il cunosti. Ii doresc o viata in continuare fara stres.

  sandu
  2014-12-22 11:47:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!