RSS Feed

23.000 de români susțin includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. Întrebări pentru Hurezeanu, Turcescu, Bușcu și Cristian Teodorescu

vezi toate articolele de
30 Aug 2010 la 01:33 34 comentarii 2489 vizualizari.

Cristian Teodorescu crede (încă) în puterea societății civile. Și consideră că activarea acesteia ar putea ajuta românii să iasă din apatie.

” Cu s-ar putea exercita presiunea societăţii civile asupra politicienilor? Prin flash-mobu-uri, prin mitinguri şi prin iniţiative avînd semnături de susţinere care ar putea duce la referendumuri. (…)

Dacă vom rămîne în somnolenţa civică de azi, le vom da aripi politicienilor care îşi închipuie că ne reprezintă, deşi cei mai mulţi dintre ei nu mai reprezintă decît afacerile de partid şi pe cele personale, cu care sufocă România”, susține Cristian Teodorescu.

Îi dau dreptate: societatea civilă reprezintă o forță. Doar că al naibii politicieni și firme de PR au reușit să bulverseze bine termenul de ”societate civilă”. Numărul ONG-urilor și al fundațiilor s-ar putea să depășească numărul firmelor care funcționează la modul real, la ora actuală, în România. Și cele mai multe dintre ele sunt specializate în exerciții teoretice care, în practică, nu fac decât să consume banii publici.

Mai mult, corporațiile au împrumutat discursul societății civile. Confuzia a mers până acolo, încât am ajuns să dau peste ONG-uri înființate pentru a susține o firmă multinațională, care are în spate, ca acționari, câțiva dintre marii miliardari (în euro și dolari) ai lumii.

Și, atunci, cum faci deosebire între societatea civilă reală și cea de hârtie? Cum poți să discerni și să decizi în cunoștință de cauză cine reprezintă și cine nu cu adevărat societatea civilă.

Și dau exemplul Roșiei Montane (și pentru că e un subiect fierbinte și pentru că e un caz pe care îl cunosc foarte bine). Începând cu 2002 (data de la care opoziția față de proiectul canadienilor de la RMGC a început să se organizeze), împotriva proiectului s-au pronunțat cele mai diverse personalități, specialiști și ONG-uri. Printre aceștia: membrii Academiei Române, reprezentanții cultelor (inclusiv prin vocea ÎPS Bartolomeu), profesori universitari și cercetători, arheologi, arhitecți, economiști, specialiști în mediu, psihologi și sociologi, membrii Asociației Ad-Astra (compusă din cercetători români afiliați la universități de prestigiu din afara României), organizația studenților români din străinătate, personalități din diferite domenii. Și lista e mult, mult mai lungă.

În urmă cu câteva luni, pe Facebook a fost format grupul ”Rosia Montana in UNESCO World Heritage”. Inițiativa vine după ce, la începutul anului, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a promis că va suține includerea Roșiei Montane în patrimoniul valorilor universale, în urma depunerii la minister a documentației preliminare necesare în acest scop. Doar că, între timp, a uitat de această promisiune.

Ei bine, numărul membrilor grupului de pe Facebook, a celor care susțin inițiativa includerii Roșiei Montana în patrimoniul UNESCO, a ajuns la 23.000 (două zeci și trei de mii) de persoane! Spre comparație, în plină campanie electorală, beneficiind de o promovare mai mult decât agresivă, numărul membrilor grupurilor de susținători ale lui Antonescu, Geoană sau Băsescu aveau în jur de 5-6.000 de membri. O altă inițiativă, ”Treziți-vă! Asta nu e România noastră!” (aparent o acțiune a societății civile, în fapt creația unui PR dintr-un trust de presă) a strâns ceva mai mult de 10.000 de membri. Când avea 7.000 de membri, publicațiile de business l-au prezentat ca subiect de deschidere. În vreme ce, aceleași publicații care beneficiază masiv de reclama RMGC (9 milioane de euro ”investiți” în mass-media românească doar în 2009), ignoră inițiativa includerii Roșiei Montana în patrimoniul UNESCO ori o expediază, în cel mai fericit caz, la ”știrile de pe coloană”.

Și atunci, din perspectiva presei, am câteva întrebări pentru Emil Hurezeanu, Robert Turcescu, Doru Bușcu și ceilalți jurnaliști care au acceptat să-și petreacă vacanța (după cum am mărturisit unii dintre ei) pe banii RMGC în Noua Zeelandă. O inițiativă care a adunat 23.000 de aderenți (în contextul lipsei aproape totale de mediatizare) reprezintă sau nu un subiect deschidere de ziar, jurnal de știri sau temă de talk-show la o oră de maximă audiență? Pot instituțiile media pe care le reprezintă să abordeze o dezbatere legată de subiectul Roșia Montană și din altă perspectivă decât cea propusă de RMGC?

În contextul deschiderii discuției legate de soluția activării societății civile, am câteva întrebări și pentru Cristian Teodorescu. Are societatea civilă vreo șansă reală de a-și impune punctul de vedere, atâta timp cât într-un caz concret –includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO -, caz în care societatea civilă a fost extrem de activă, presa l-a minimalizat ori l-a prezentat tot din perspectiva RMGC? Mass-media mai reprezintă o componentă a societății civile?

În ciuda polarizării dezbaterii legate de Roșia Montană, vreau să-i asigur pe cei vizați că întrebările sunt cât se poate de oneste. Și ele vizează nu atât subiectul Roșia Montană, cât raportarea presei la temele reale ale societății civile.

***

Despre o inițiativă recentă a societății civile legate de includerea Roșie Montane, puteți citi aici:

Nu am uitat nici de promisiunea legată de informațiile extrem de interesante referitoare la implicarea unui membru de vârf al staff-ului lui Tony Blair în afacerea Roșia Montană. În curând ;) .

***

P.S. În timp ce scriam acest text peste 100 de persoane au aderat la grupul  ”Rosia Montana in UNESCO World Heritage” de pe Facebook.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

34 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!