RSS Feed

27 – 29 – 30 – …

vezi toate articolele de
01 Nov 2015 la 19:11 comenteaza acum 721 vizualizari.

Este un moment de profunzime, de conștientizare a ceea ce suntem. 500 de participanți la concertul Goodbye to Gravity pe data de 30 octombrie. 30 de morți, deocamdată. 140 de răniți, dintre care 29 de persoane neidentificate.

Efectele pirotehnice desfășurate într-un spațiu închis, tapetat cu lemn și burete, fără izolare ignifugă, au condus către acest rezultat. Primele cauze aduc în prim-plan o serie de personaje reprezentative pentru prezentul nostru, pe care le-am refulat permanent: funcționarul de primărie demagogic, care acordă avize în funcție de orice alte criterii în afara celor legale, primarul popular de tip Piedone, un justițiar care a devenit justițiabil, patronul cupid, care face cheltuieli cât mai puține pentru a obține mari profituri. Filozofia lui „merge și așa”.

Rezultate: medicii și personalul medical care vin de acasă din proprie inițiativă; ambulanțe private, refuzate de coordonatorii de la 112. Și reacția marelui public: donatorii de sânge, care așteaptă la rând, lanțurile de magazine și hoteluri care asigură un minimum necesar pentru cei aflați în această deplorabilă situație, asaltarea spitalelor cu donații (medicamente, feșe), care îi excedează pe unii medici, ce iau act public. Marșul de solidarizare de pe 1 nov.: peste 12 000 de participanți.

În contrapunct, reacțiile oamenilor politici: trei zile de doliu național; apoi: pelerinajul politicienilor, dintre care se detașează președintele Johannis și ambasadorul american, Hans Klemm, principele Radu & principesa Margareta (parcă e smulsă de principe din fața camerelor), François Saint-Paul, ambasadorul Franței (vorbește în română).

Apoi reacții ale ortodoxismului latent, asociat obscurantismului, prin care se invocă numele lui Satana drept justă pedeapsă pentru „sărbătorirea” Halloweenului; o reacție asemănătoare și a clerului (moldoveanul Savatie Baștavoi gândește: „jocul de-a bostanii este un joc de-a moartea. Slavă Domnului, îngerii ne păzesc și îi păzesc și pe cei care se joacă de-a jocurile morții. Uneori însă moartea capătă prea multă îndrăzneală, așa cum s-a întîmplat în București.”). Sărbătoarea tuturor sfinților e însă specifică sincretismului românesc și celui creștin. O atitudine împăciuitoare, neașteptat de pacisfistă, a celor îmbrăcați în haine de aur: conducătorii propriu-ziși ai clerului ortodox, care au primit poruncă să se roage, iar întâi-stătătorii din fiecare mitropolie au și apărut în emisiunile de știri; s-au remarcat mitropolitul Banatului, cel al Ardealului și cel al Tomisului, lucrând din plin la imaginea lor.

Și mimarea doliului național: de pildă, desfășurarea implacabilă a diferitelor evenimente mondene din București și de aiurea (teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești), unele susținute de artificii, precum și campionatul aranjamentelor, Liga 1 la fotbal, dimpreună cu etapele săptămânale din campionatele de baschet și de handbal. În aceeași categorie mă tem că ar putea intra și multe alte cluburi ce au fost totalmente închise, în semn de doliu, în centrul vechi al Bucureștiului, dar și în alte mari orașe. Câte au autorizații în mod real?

Și unele certitudini: artiștii underground, condamnați să trăiască și să moară în asemenea săli sordide; lucrul la negru: 100 de lei / zi salariu pentru femeia de serviciu a clubului, mama a 5 copii, care a pierit în acest dezastru – ceea ce este un salariu destul de bun pentru multă lume din România de azi.

O lume care se reflectă în presa-tabloid, acea presă produsă de școlile întâmplătoare de ziaristică, oblăduite de un fost ministru al lui Ceaușescu; e de notat în acest context satisfacția unei reporterițe de televiziune pentru că are „cea mai frumoasă meserie din lume” sau fotografiile celor care au murit, publicate ca atare pe fb sau pe alte site-uri.

Rămânem cu un covor de candele, ce crește de la un moment la altul, de fapt o implacabilă numărătoare.

presa tabloid: satisfacția unei reporterițe de televiziune pentru că are cea mai frumoasă meserie din lume, fotografiile celor care au murit, publicate pe fb pe alte site-uri

ziariști-victime

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Scriu de mai multă vreme despre avangardă și modernism în literatura română & europeană, despre care am publicat articole & studii, punctate în 2007 de un doctorat cum laude la Universitatea din București
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!