RSS Feed

42% dintre români îi reneagă pe Copernic şi Galilei, 60% dintre elevi pe Hawking iar 73% pe Darwin! Importanţa evoluţionismului pentru cunoaştere şi democraţie. Un an pe Vox Publica

vezi toate articolele de
12 Feb 2012 la 21:30 2 comentarii 7003 vizualizari.

Un astronom grec, pe nume Aristarh din Samos, susţinea, prin anul 280 î.e.n., că în centrul sistemului solar se află Soarele şi că Pământul orbitează în jurul acestuia alături de celelalte planete… Este primul savant creditat cu o asemenea idee. De asemenea, el spunea că Soarele este mult mai mare decât planeta noastră. Viziunea heliocentrică a lui Aristarh a fost relativ ignorată la acel moment, deşi s-au mai găsit câţiva, puţini, astronomi care să îi susţină ipoteza, precum Seleucus din Seleucia, cel care pentru prima dată a explicat, în sec. 2 î.e.n. că mareele sunt produse de Lună.

O copie din sec X e.n. după un manuscris al lui Artistarh

Aristarh venea cu o revoluţie, neînţeleasă aproape de nimeni în Europa, timp de aproape 1800 de ani, până la Copernic. O revoluţie contraintuitivă care contrazicea ceea ce aparenţele transformaseră într-un loc comun. Toată lumea putea “vedea” cum, în fiecare dimineaţă soarele “răsare” pentru a da roată cerului şi a “apune” seara… Părea de ordinul evidenţei că soarele este cel care se mişcă în jurul nostru…

Dar gândirea critică, filosofia şi ştiinţa încep cu un semn de întrebare pus, cu îndrăzneală, chiar şi celor mai familiare lucruri… De aceea pionierii în materie au contrariat atât de des societăţile lor şi au generat ostilitate şi persecuţii pentru că au părut că subminează dulcea stabilite a lumii din jur, stabilitate către care, psihologic vorbind, jinduiesc atâţia şi pe care s-au bazat de regulă status quo-ul social, religios şi politic.

Cine a îndrăznit să gândească şi să se îndoiască mai departe de limitele acceptate social, s-a pus automat într-un conflict cu lumea aşa cum a fost ea percepută şi înţeleasă mai ales de către societăţile închise. O idee poate pulveriza un sistem, fiind cu atât mai “periculoasă” cu cât acesta este mai osificat şi mai dogmatic…

Copernic a ezitat până în utimul său an de viaţă să îşi publice teza heliocentrică, în 1543, când a acceptat să o dea pentru tipar. Ştia că are dreptate şi intuia contradicţiile pe care sistemul său le avea cu doctrina oficială a Bisericii Catolice. Pe lângă astronom fiind şi prelat, nu a cutezat timp de decenii să îşi publice descoperirile lăsându-şi ideile să circule doar în manuscris şi într-un cerc restrâns de prieteni.

Timp de 6 decenii în biserică s-a dezbătut dacă sistemul heliocentric al lui Copernic să fie considerat eretic sau nu. Sistemul asumat oficial  era cel geocentric care punea Pământul în centru. De altfel existau şi referinţe biblice care “întăreau” opinia geocentrică, fiind invocat, printre altele şi acest pasaj din Iosua Navi 10.13 “Şi s-a oprit soarele şi luna a stat până ce Dumnezeu a făcut izbândă asupra vrăjmaşilor lor. Oare nu de aceea se scrie în Cartea Dreptului: “Soarele a stat în mijlocul cerului şi nu s-a grăbit către asfinţit aproape toată ziua”.

O dată cu susţinerea publică a lui Galilei pentru sistemul copernican, lucrurile au fost tranşate prin celebrul proces împotriva lui Galilei soldat cu condamnarea pentru “erezie” din 22 iunie 1633 când acesta a fost forţat să abjure teoria heliocentrică e care o susţinea şi a fost arestat la dominciliu pentru restul vieţii sale iar cărţile i-au fost interzise.

Galileo înfruntând Inchiziţia

Astăzi, 12 februarie este “Ziua Darwin” (Darwin Day) care se celebrează în fiecare an de ziua savantului britanic care, asemeni astronomilor citaţi mai sus, a revoluţionat profund viziunea noastră despre lume. Teoria evoluţiei prin selecţie naturală a stârnit dezbateri furtunoase. Dacă ar fi fost enunţată în vremea lui Copernic sau Galileo, ar fi atras, mai mult ca sigur, reacţia Inchiziţiei.

Între timp, descoperirile fosile şi genetica au confirmat teoria darwiniană care a depăşit de mult statutul de simplă ipoteză, devenind un fapt ştiinţific, o explicaţie cuprinzătoare şi verificabilă obiectiv asumată de comunitatea ştiinţifică.

Astrofizica secolului XX a explicat originea universului şi evenimentele petrecute după Big Bang. Cărţile de popularizare a ştiinţei semnate, printre alţii de geniul de la Cambridge, Stephen Hawking, prezintă într-un limbaj pe înţelesul oricui este doritor să afle mai mult despre ştiinţă, reperele esenţiale din istoria universului.

Stephen Hawking

Sistemul educaţional ar trebui să înglobeze astfel de informaţii astfel încât să conducă la alfabetizarea ştiinţifică a tinerilor.

În 2005 un studiu a relevat însă faptul că aproximativ 20% dintre americani cred în continuare, la aproape 5 secole după Copernic, că Soarele este cel care se învârte în jurul Pământului. În România însă, procentul celor care cred asta este dublu: 42%, după cum o arată studiul „Publicul românesc şi ştiinţa” dat publicităţii în iulie 2010.

În acelaşi timp, un studiu guvernamental din 2007 arată că elevii români din clasele VII-XII consideră, în proporţie de 60% că nu ştiinţa, ci religia, explică mai bine originea universului.

Totodată, 73% dintre ei cred că Dumnezeu a creat omul şi doar 14% consideră evoluţionismul corect. Sunt procente uriaşe care arată, o dată în plus, gravele deficienţe ale învăţământului din România şi influenţa dogmatică a orelor de îndoctrinare religioasă, în bună măsură responsabile pentru această tragedie culturală a tinerelor generaţii din ţara noastră.

Calitatea Educaţiei din Învăţământul Preuniversitar, pag. 76

Deficitul de cultură ştiinţifică poate fi pus în corelaţie cu cel de cultură civică şi politică. De ce? Pentru că, dincolo de asimilarea automată a unor date sau informaţii, atât pentru cultura ştiinţifică, cât şi pentru cea civică şi politică, este nevoie de o anumită educaţie şi de stimularea unui anumit spirit critic şi a unei dorinţe de investigare.

Aşa cum unii resping ştiinţa şi evoluţionismul din cauza unor prejudecăţi sau viziuni extrem de conservatoare asupra lumii şi vieţii, la fel democraţia are de înfruntat o ostilitate care vine din multe direcţii, inclusiv dinspre ignoranţă şi absenţa spiritului critic sau transformarea acestuia din urmă în forţă demolatoare refractară la orice efort veritabil de construcţie.

Democraţia se poate institui şi consolida cu cetăţeni care îşi cunosc drepturile şi care au cultivat preţuirea libertăţii. Protestele din ultima lună la care am participat şi despre care am scris mult şi voi mai scrie dau o şansă pentru ridicarea standardelor prestaţiei politice în ţara noastră.

În acelaşi timp, cum bine ştim, democraţia este pândită atât de pericolul tiraniei cât şi de cel al anarhiei. Trăim vremuri tulburi care vor dura şi, probabil, amplifica. Protestul pentru libertate şi democraţie va trebui dublat de punerea ţării noastre pe un drum autentic democratic. Or, pentru acest lucru, este nevoie de cunoaşterea şi înţelegerea valorilor democratice. Nu e un acordaj simplu democratizarea unei ţări, ci unul de fineţe. El cere reflecţie, dezbatere şi cooperare. Frustrării pe care o încercăm cu toţii că lucrurile merg rău în România, nu îi vom găsi soluţii prin renunţarea la cadrele democratice şi căderea în populism sau diverse forme de autoritarism. Nici iluzia “soluţiilor salvatoare” sau a “partidelor perfecte” care vor revoluţiona României nu trebuie să o împărtăşim. Doar prin consolidarea democraţiei şi a pluralismului politic vom putea aspira de o ieşire din colapsul actual. Pentru a descrie mai pe larg ce înţeleg prin acest lucru pregătesc un editorial dedicate integral temei de rezolvare democratică a crizei actuale politice şi sociale din România.

Coperta unei ediţii a celebrei “Despre Originea Speciilor”

Acum exact un an am postat primul meu editorial pe Vox Publica, dedicat operei şi vieţii lui Charles Darwin. S-a bucurat de numeroase vizualizări şi comentarii. Am publicat aici 56 de articole, cu acesta, care au atras peste 155.000 de vizualizări, având o medie de aproape 3000 de vizualizări/articol.

Le mulţumesc tuturor celor care au citit aceste articole, şi celor care le-au recomandat şi comentat (cu excepţia celor extrem de agresivi şi a postacilor de partid a căror condiţie o plâng, postaci pe care i-am demascat la finalul editorialului de aici).

PS: Vă invit să comentați acest editorial într-un spirit de respect reciproc, în care să primeze argumentul și nu atacul la persoană…

www.remuscernea.ro

http://www.facebook.com/remus.cernea

www.miscareaverzilor.eu

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!