RSS Feed

5.000 de lei șpagă la o televiziune națională. Asta e sumă!?

vezi toate articolele de
30 Jul 2014 la 09:44 10 comentarii 889 vizualizari.

Și dacă ar fi vorba de un leu, șantajul de presă rămâne șantaj de presă. Și una dintre cele mai grave probleme ale presei autohtone post-decembriste, care a aruncat în derizoriu jurnalismul de investigație. Pentru că cei care îl practică nu se vând doar pe sine, ci și pe cititorii/telespectatori pe care îi reprezintă, precum și pe colegii din redacțiile în care lucrează și care își fac profesia cu bună credință. Dar nu despre asta vreau să scriu astăzi. Nu mai sunt foarte mulți cei care se mai miră că, periodic, din dosarele procurorilor DNA tot mai apare cât un caz de șantaj de presă. În această săptămână, din rechizitoriul și stenogramele cazului Duicu, aflăm cum baronul PSD de Mehedinți l-a cumpărat pe realizatorul B1 TV Andrei Bădin, pentru a stopa emisiunile în care o ataca pe Rovana Plumb (detaliile și stenogramele șpăgii aici).

Surpriza este, însă, alta: suma pe care susțin procurorii că Duicu ar fi plătit-o pentru asta. 5.000 de lei. Aproximativ 1.100 de euro. Atenție, nu vorbim de vreun obscur ziar de provincie cu câteva sute de cititori, ci de o televiziune cu audiență națională. În urmă cu doi ani scriam (aici) despre cei 5 (cinci) lei pe care un ziar din Vaslui i-a cerut lui Cristian Mungiu pentru a publica o știre despre  premiera filmului ”După dealuri” în localitate. Sumele astea: 5.000 de lei pentru a opri dezvăluirile legate de un ministru la o televiziune cu acoperire națională sau 5 lei pentru a publica o știre despre premiera unui film premiat la Cannes ne oferă atât imaginea dimensiunii reale a sărăciei în care se zbate presa autohtonă, dar și a calității jalnice a multora dintre personajele care o populează. Cât de disperat sau cât de lacom poate fi cineva pentru a se vinde (atât pe sine, cât și publicul și colegii lui) pentru ceva mai mult de 1.100 de euro? Ba încă și cu bonusuri la pachet – Bădin nu doar că a oprit atacurile la adresa Rovanei Plumb, ci, ulterior, a și invitat-o într-o emisiune despre Roșia Montană în care ”să-i ridice mingea la fileu” (despre episodul cu Roșia Montană și ”descreierații” din Piața Universității aici).

Mai în glumă, mai în serios, în toată povestea asta e și o parte bună. Pentru jurnalștii care au rezistat tentațiilor din ultimii ani, chiar dacă recuperatorii băncilor, fiscul, distribuitorii de gaz și curent au făcut coadă la ușa lor. Fraților, nu ați pierdut nimic! Cu asemenea sume tot nu reușeați să faceți mare lucru. Nici măcar să plătiți vreo două-trei ședințe de masaj pentru durerile de coloană.

foto: Mindbomb

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!