RSS Feed

5 teme pentru campania electorală

vezi toate articolele de
15 Sep 2014 la 10:18 13 comentarii 1293 vizualizari.

Propun pentru dezbaterea electorala cele 5 teme care urmeaza, pe care le consider esentiale pentru Romania azi. Va invit sa dezbatem impreuna care sunt temele esentiale pentru Romania. Sunt foarte interesat de dezbatere. Programul si statutul partidului pe care ne pregatim sa il infiintam se vor inspira din rezultatul acestei dezbateri.

1. Legea partidelor si legile electorale

Situatia. Clasa politica actuala impiedica prin aceste legi accesul la decizie la altor cetateni, asigurandu-si monopolul deciziei. Un partid se constituie cu 25.000 de membri din 18 judete (prin comparatie, in Rusia lui Putin cu 500, in multe tari occidentale cu 3 membri). Nu exista posibilitatea infiintarii de partide locale. Pentru ca un partid sa poata candida in toate colegiile la alegerile parlamentare trebuie sa plateasca 400.000 euro. Pentru ca un independent sa candideze la alegeri locale sau nationale trebuie sa stranga zeci sau sute de mii de semnaturi. Reprezentantul unui partid poate castiga un colegiu parlamentar cu oricate voturi, un independent doar cu 50% din voturi. Nu exista un al doilea tur de alegeri la alegerile locale.

Solutia. Toate aceste legi trebuie relaxate astfel incat sa permita accesul egal al cetatenilor la decizie. Un partid local sa poata fi constituit cu 20 de semnaturi, un partid national cu 500 de semnaturi.

2. Gazele de sist

Situatia. Studii publicate in cele mai importante reviste internationale atesta poluarea apelor prin exploatarea gazelor de sist, consecintele asupra sanatatii populatiei si pericolele de cutremure. Explorarea nu se poate face fara o exploatare experimentala, care prezinta aceleasi riscuri, in special in zone seismice sau carstice. Franta a interzis explorarea si exploatarea, iar Germania a impus conditii de mediu care le fac practic imposibile. Legea din Marea Britanie interzice explorarea si expoatarea sub panza freatica.

70% din teritoriul Romaniei este concesionat pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist. Explorarea a inceput intr-o zona seismica (Barlad) si este preconizata intr-o zona carstica (Dobrogea). In toate cele patru acorduri de mediu deja emise, explorarea se face sub panza freatica. Agentia de Protectia Mediului Vaslui a emis acorduri de mediu dupa ce cu doua luni inainte afirmase oficial ca nu are expertiza pentru a evalua impactul asupra mediului. Chevron a incalcat acordul de mediu la Pungesti fara a fi penalizat de autoritatile de mediu din Romania.

Subiectul nu exista in mass-media dominanta din Romania. In consecinta, ideea dominanta in opinia publica este ca opozitia este formata din extremisti si anarhisti.

Solutia. Campania pentru alegerile prezidentiale trebuie sa fie locul unei dezbateri, cu textele stiintifice pe masa, ale acestui subiect foarte important.

Nota. Tocmai datorita importantei subiectului m-am implicat ferm anti – gaze de sist, constient ca imi risc credibilitatea si nemultumesc pe multi dintre sustinatorii mei. Va invit sa urmariti dezbaterea pro-contra pe care am avut-o la Adevarul Live si mai ales dezbaterea pro-contra gazduita de Epoch Times in care a fost invitat secretarul stiintific al Institutului de Geologie

http://adevarul.ro/news/eveniment/dezbatere-pro-gazelor-sist–8_534f99920d133766a8dd2997/index.html

3. Administratia publica

Situatia. Administratia publica este scheletul statului, asigurand cadrul pentru intreaga activitate sociala, de la economie pana la confortul locuirii. Administratia publica din Romania este in colaps. Banii publici sunt cheltuiti fara discernamant. In domeniile cu miza financiara, institutiile sunt corupte si favorizeaza retelele de interese. Exista institutii la care 50% din actele emise sunt ilegale. Autoritatile nu respecta hotararile judecatoresti. Procedurile sunt netransparente, pentru a lasa loc deciziei arbitrare a politicului. Institutiile care avizeaza activitati nu respecta termenele. Accesul la functia publica se face in buna masura pe filiera politica. Institutiile de control sunt total ineficiente. Principala institutie de control, Parchetul, functioneaza netransparent si in absenta oricarui principiu de management.

Solutia. Mecanism on-line de transparentizare a oricarei cheltuieli publice. Automatizarea procedurilor administrative, pentru a) reducerea termenelor, b) cresterea gradului de legalitate, c) reducerea marjei de arbitrar a functionarului si a decidentului si d) transparenta deciziei. Modificarea mecanismului de acces la functia publica. Functionalizarea Parchetului, conform regulilor elementare de transparenta si management.

4. Educatia

Sitatia. Intr-o societate a informatiei, performanta economica a unei tari este dependenta de nivelul sau de educatie. In Romania nivelul scolii a scazut dramatic, proportional cu scaderea competentei cadrelor didactice. Principala cauza este reprezentata de salariile total nemotivante.

Solutia. Majorarea salariilor profesorilor cu 50% costa 600 de milioane de euro pe an (fara taxe), cat cheltuielile cu panselute si borduri ale oraselor din Romania. Bugetul Romaniei are destule cheltuieli nejustificate pe care le poate transfera in aceasta directie.

5. Participarea publica a cetatenilor

Situatia. Intregul proces de decizie este controlat de o clasa politica omogena, care si-a dovedit masura, si care n-o sa lase locul de buna voie. Exercitarea dreptului de vot este necesara, dar nu o sa schimbe prea multe atata timp cat competitorii electorali sunt aceiasi.

Solutia. Impunerea vointei cetatenilor nu se poate face decat prin participarea lor publica, pe mai multe niveluri.

a) Iesirea in strada. Caderea guvernului Boc si respingerea legii speciale pentru Rosia Montana ne-au demonstrat ca iesirea in strada modifica decizia politica.

b) Accesul la justitie. Ultimii ani ne-au adus multe exemplele in care decizia politica ilegala a fost cenzurata de instantele de judecata, la solicitarea asociatiilor sau grupurilor de cetateni. Suntem insa departe de masa critica, care sa puna presiune pe functionar si sa modifice radical gradul de legalitate al deciziilor autoritatilor.

c) Intrarea in politica. Este nevoie de oameni noi in politica, oameni competenti in domeniile lor de activitate. Decizia presupune un sacrificiu personal, nu exista insa alta solutie. Este nevoie de partide noi, care sa intre in competitie cu partidele existente.

d) Rolul oamenilor de afaceri. Sunt in Romania cateva sute de oameni de afaceri cu afaceri corecte si cu averi de ordinul milioanelor de euro. O coalizare a acestei categorii de oameni si actiunea lor in social si politic (in contrapondere la actiunea consolidata a pradatorilor din banul public) ar reduce mult din timpul necesar Romaniei pentru a ajunge societatea spre care aspira.

Inca doua teme

Am ales sa nu vorbesc de Rosia Montana si de mineritul cu cianuri, desi este un subiect important care ma preocupa. De obicei acest subiect ia fata celui despre gaze de sist, pe care il consider mai important.

Un subiect important este ridicat de Lucian Davidescu: redeventele pentru petrol si gaze care trebuie stabilite de statul roman cu incepere din 2015, cu consecinte asupra intregului echilibru energetic al Romaniei

http://romaniacurata.ro/iata-o-miza-adevarata-pentru-prezidentiale-redeventele-petroliere/

Va invit sa dezbatem pe pagina www.facebook.com/nicusordan.pentrubucuresti.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

13 comments
 • 1

  Plus, neapărat și urgent, pădurile și administrarea lor.

  Irina
  2014-09-15 11:06:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  1. Adoptarea/adaptarea unor legi care si-au demonstrat utilitatea in statele civilizate. Simple, coerente, aplicabile!

  2. Cresterea absorbtiei fondurilor europene, dupa modelul Poloniei.

  3. Transparenta administrativa totala – dupa modelul Japoniei.

  Cred ca sunt multi oameni cu idei bune, constructive, care, centralizate, pot aduce valoare.

  Succes in noul demers!

  George B
  2014-09-15 11:29:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Sunt un pic surprinsa sa vad ca desi a listat doua teme ignorate de autoritati in campanie (gazele de sist si educatia), si Nicusor Dan ignora o a treia tema mare si lata care nu e atinsa de candidati:

  SANATATEA

  Oare a uitat toata lumea de ea? Sau o avem prea buna?

 • 4

  Unde e dezbaterea ?
  Ah, dezbatere între voi … ? :)
  Cred ca ar fi cazul sa mai aruncati o privire prin exteriorul României sa vedeti cum se realizeaza o dezbatere daca vreti sa faceti o schimbare reala.

  Roman Romulus
  2014-09-15 12:39:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  ok, chestiuni generale , de bun simt, nimic nou prin ele..

  insa domnu’ scuza-ma : a fi lider inseamna altceva ( fie el si sef de scara de bloc) ; iar cateva chestiuni arunace ca nuca in perete, oricat de ‘frumoase’ nu inseamna viziune, nu inseamna capacitate politica (in sensul propriu al termenului, nu in nonsensulla ordinea zilei; la fel si cand am scris mai sus ‘lider’).

  ai totusi o varsta domnu’- si auzim ca pubertaea astazi se manifesta mai repede decat normal, nu cu retard de peste un deceniu.

  iar un nou ‘partid’ fie ca alea ce ’sunt si rad la soare’ ‘(vb.poetului) insa in fapt se hlizesc la oricine si la orice ca ‘ele este’;
  ori
  o ceata de ‘junimisti’ in sec.21 (dar cei de atunci aveau mai multa cultura si profunzime), pe cine mai intereseaza?

  berbecu mioritei
  2014-09-15 22:56:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  da cu boicotul ce se mai aude? sau boicotăm numai alegeri din astea, fără miză prea mare, că la astea importante, votăm încolonați pe cine trebuie…

  berenger
  2014-09-16 20:21:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  PeSeDeaua si Basismul PMPist!

  Boicotam
  2014-09-18 01:02:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  De acord cu cele spuse in articol! ar mai fi si altele, sunt multe de spus/facut. Problema este daca putem sa schimbam ceva, sa reusim… Ceea ce lispeste azi este tocmai acel liant care confera putere de decizie/actiune oamenilor de a se apara/actiona in societate, nu doar ca simplii indivizi. Aceasta este problema de baza: omul este persoana si ca urmare se manifesta in relatie cu ceilalti, nu de unul singur, deci drepturile/obligatiile se pot manifesta, apara la nivel de societate, nu de individ. De unde si imposibilitatea de a schimba ceva de unul singur. Va trebui sa recuperam ceva…

  marian
  2014-10-07 14:52:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  という もは彼らをクリア 5 teme pentru campania electorală « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET iは記事小さい方を読み取るために使用すべての時間動機、そしてそのまたこれに起こっている私が読んでいる記事 今。
  モンブラン ボールペン アウトレット pdsourcebook.co../

 • 10

  、それは次のようになります。日まとも持っている!
  モンクレール ダウン

 • 11

  Eu acho que seria adequado ter um outro olhar para o lado de fora da Roménia para ver como ele se comporta um debate, se você quiser fazer uma diferença real.

 • 12

  Vă mulțumesc , pot obține o mulțime de informații despre România , ne permite pentru a marca această web

 • 13

  [url title="http://www.outlet-canadagoose.us.com/]Canada"=outlet-canadago../ Goose Jackets[/url]
  [url title="http://www.jackets-canadagoose.us.org/]Canada"=jackets-canadag../ Goose[/url]
  [url title="http://www.michael-korsonlineoutlet.us.com/]Michael"=michael-korsonl../ Kors Outlet[/url]
  [url title="http://www.boot-uggs.us.org/]Uggs"=boot-uggs.us.or../ Black Friday[/url]
  [url title="http://www.onlineoutletmichael-kors.us.org/]Michael"=onlineoutletmic../ Kors Outlet[/url]
  [url title="http://www.michaelkorsblackfriday.us.org/]Michael"=michaelkorsblac../ Kors Outlet Online[/url]
  [url title="http://www.outlets-coach.us.org/]Coach"=outlets-coach.u../ Outlet Store Online[/url]
  [url title="http://www.boot-uggs.us.org/]Ugg"=boot-uggs.us.or../ Boots[/url]
  [url title="http://www.boots-uggs.us.org/]Uggs[/url]"=boots-uggs.us.o../
  [url title="http://www.michael-korsonlineoutlet.us.com/]Michael"=michael-korsonl../ Kors Outlet[/url]
  [url title="http://www.michael-korsonlineoutlet.us.org/]Michael"=michael-korsonl../ Kors Outlet[/url]
  [url title="http://www.coachonline-outlet.us.com/]Coach"=coachonline-out../ Outlet[/url]
  [url title="http://www.uggblackfriday.us.org/]Ugg"=uggblackfriday.../ Black Friday[/url]
  [url title="http://www.michael-korsonlineoutlet.us.com/]Michael"=michael-korsonl../ Kors Outlet[/url]
  [url=boot-uggs.us.or../ Ugg Boots[/url]
  [url title="http://www.michaelkorsblackfriday.us.org/]Michael"=michaelkorsblac../ Kors Black Friday[/url]
  [url title="http://www.michael-korsonlineoutlet.us.org/]Michael"=michael-korsonl../ Kors Outlet Online[/url]
  [url title="http://www.outlet-canadagoose.us.com/]Canada"=outlet-canadago../ Goose Outlet[/url]
  [url title="http://www.boots-uggs.us.org/]Uggs[/url]"=boots-uggs.us.o../
  [url title="http://www.uggblackfriday.us.org/]Ugg"=uggblackfriday.../ Boots Black Friday[/url]
  [url=uggblackfriday.../ Ugg Boots[/url]
  [url=cheapbootsuggs.../ Ugg Boots[/url]
  [url title="http://www.onlineoutlets-coach.us.com/]Coach"=onlineoutlets-c../ Outlet Store Online[/url]
  [url=coachonline-out../ Outlet Online[/url]
  [url title="http://www.jackets-canadagoose.us.org/]Canada"=jackets-canadag../ Goose[/url]
  [url title="http://www.outlet-canadagoose.us.com/]Canada"=outlet-canadago../ Goose Jacket[/url]
  [url title="http://www.uggblackfriday.us.org/]Ugg"=uggblackfriday.../ Black Friday[/url]
  [url title="http://www.onlineoutletmichael-kors.us.org/]Michael"=onlineoutletmic../ Kors Outlet[/url]
  [url title="http://www.uggblackfriday.us.org/]Ugg"=uggblackfriday.../ Boots Black Friday[/url]
  [url title="http://www.outlet-coach.us.org/]Coach"=outlet-coach.us../ Outlet[/url]
  [url title="http://www.outlets-coach.us.org/]Coach"=outlets-coach.u../ Outlet[/url]
  [url title="http://www.boot-uggs.us.org/]Ugg"=boot-uggs.us.or../ Boots[/url]
  [url title="http://www.michaelkorsblackfriday.us.org/]Michael"=michaelkorsblac../ Kors Black Friday[/url]
  [url title="http://www.uggblackfriday.us.org/]Uggs"=uggblackfriday.../ Black Friday[/url]
  [url title="http://www.onlineoutletmichael-kors.us.com/]Michael"=onlineoutletmic../ Kors Outlet[/url]
  [url title="http://www.boots-uggs.us.org/]Uggs[/url]"=boots-uggs.us.o../
  [url title="http://www.outlets-coach.us.org/]Coach"=outlets-coach.u../ Outlet[/url]
  [url title="http://www.outlet-canadagoose.us.com/]Canada"=outlet-canadago../ Goose Black Friday[/url]
  [url title="http://www.onlineoutletmichael-kors.us.org/]Michael"=onlineoutletmic../ Kors Outlet[/url]
  [url title="http://www.onlineoutletmichael-kors.us.com/]Michael"=onlineoutletmic../ Kors Outlet[/url]
  [url title="http://www.michaelkorsblackfriday.us.org/]Michael"=michaelkorsblac../ Kors Black Friday[/url]
  [url title="http://www.michael-korsonlineoutlet.us.org/]Michael"=michael-korsonl../ Kors Outlet[/url]
  [url title="http://www.uggblackfriday.us.org/]Uggs"=uggblackfriday.../ Black Friday[/url]
  [url title="http://www.michaelkorsblackfriday.us.org/]Michael"=michaelkorsblac../ Kors Outlet[/url]
  [url title="http://www.boot-uggs.us.org/]Ugg"=boot-uggs.us.or../ Boots[/url]
  [url title="http://www.uggblackfriday.us.org/]Uggs"=uggblackfriday.../ Black Friday[/url]
  [url title="http://www.outlet-canadagoose.us.com/]Canada"=outlet-canadago../ Goose Outlet[/url]
  [url title="http://www.onlineoutlets-coach.us.com/]Coach"=onlineoutlets-c../ Outlet Online[/url]
  [url title="http://www.jackets-canadagoose.us.org/]Canada"=jackets-canadag../ Goose[/url]
  [url title="http://www.onlineoutletmichael-kors.us.com/]Michael"=onlineoutletmic../ Kors Outlet[/url]
  [url title="http://www.boot-uggs.us.org/]Ugg"=boot-uggs.us.or../ Boots Black Friday[/url]
  [url title="http://www.boot-uggs.us.org/]Ugg"=boot-uggs.us.or../ Boots[/url]
  [url title="http://www.michael-korsonlineoutlet.us.org/]Michael"=michael-korsonl../ Kors Outlet[/url]
  [url title="http://www.onlineoutletmichael-kors.us.org/]Michael"=onlineoutletmic../ Kors Outlet[/url]
  [url title="http://www.outlets-coach.us.org/]Coach"=outlets-coach.u../ Outlet Store Online[/url]
  [url title="http://www.outlet-canadagoose.us.com/]Canada"=outlet-canadago../ Goose Outlet[/url]
  [url title="http://www.boots-uggs.us.org/]Uggs"=boots-uggs.us.o../ Black Friday[/url]
  [url title="http://www.michael-korsonlineoutlet.us.com/]Michael"=michael-korsonl../ Kors Outlet[/url]
  [url title="http://www.michaelkorsblackfriday.us.org/]Michael"=michaelkorsblac../ Kors Outlet Online[/url]
  [url title="http://www.outlets-coach.us.org/]Coach"=outlets-coach.u../ Outlet Online[/url]
  [url title="http://www.michael-korsonlineoutlet.us.com/]Michael"=michael-korsonl../ Kors Outlet Online[/url]
  [url title="http://www.michael-korsonlineoutlet.us.org/]Michael"=michael-korsonl../ Kors Black Friday[/url]
  [url title="http://www.boot-uggs.us.org/]Uggs"=boot-uggs.us.or../ Black Friday[/url]
  [url title="http://www.michael-korsonlineoutlet.us.com/]Michael"=michael-korsonl../ Kors Outlet Online[/url]
  [url title="http://www.michael-korsonlineoutlet.us.com/]Michael"=michael-korsonl../ Kors Outlet[/url]
  [url title="http://www.boot-uggs.us.org/]Ugg"=boot-uggs.us.or../ Boots Black Friday[/url]
  [url title="http://www.uggblackfriday.us.org/]Uggs"=uggblackfriday.../ Black Friday[/url]
  [url title="http://www.onlineoutletmichael-kors.us.org/]Michael"=onlineoutletmic../ Kors Outlet[/url]
  [url title="http://www.onlineoutletmichael-kors.us.org/]Michael"=onlineoutletmic../ Kors Outlet[/url]
  [url title="http://www.onlineoutletmichael-kors.us.com/]Michael"=onlineoutletmic../ Kors Outlet[/url]
  [url title="http://www.boots-uggs.us.org/]Ugg"=boots-uggs.us.o../ Boots[/url]
  [url title="http://www.outlet-coach.us.org/]Coach"=outlet-coach.us../ Outlet[/url]
  [url title="http://www.coachonline-outlet.us.com/]Coach"=coachonline-out../ Outlet[/url]
  [url=boot-uggs.us.co../ Boots[/url]
  [url title="http://www.onlineoutletmichael-kors.us.org/]Michael"=onlineoutletmic../ Kors Outlet[/url]

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. Candidat la funcţia de Primar General al Bucureştiului
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!