RSS Feed

500.000 de informatori ai Securităţii. 10.200 de dosare penale DNA anul trecut. Câţi lingăi?

vezi toate articolele de
01 Oct 2016 la 18:38 un comentariu 1252 vizualizari.

Câteva cifre şi evenimente:

-          Estimările istoricilor plasează numărul informatorilor Securităţii în regimul comunist între 300 şi 500 de mii de români.

-          Anul trecut, DNA a gestionat 10.200 de dosare penale

-          Săptămâna aceasta, Hotnews anunţa în exclusivitate, pe baza unor surse apropiate dosarului, cum omul de afaceri Dan Adamescu a plătit firma israeliană Black Cube pentru a îi crea presă pozitivă şi a denigra DNA. Potrivit aceloraşi surse, firma Black Cube ar fi fost antamată de mai mulţi oameni politici anchetaţi de DNA pentru a îi distruge imaginea Codruţei Kovesi.

- Sebastian Ghiţă a ridicat problema plagiatului Codruţei Kovesi. Doamna Kovesi a oferit o apărare completă, paragraf cu paragraf.  (apărarea lui Kovesi aici: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21324201-documentele-prezentate-codruta-kovesi-europa-prin-care-respinge-acuzatiile-plagiat.htm ).

*  *  *

Dimensiunea trădării şi a mojiciei din perioada în care românii furnizau sistematic informaţii poliţiei politice nu a fost tranşată în societatea românească: vorbim totuşi de sute de mii de oameni.

Partidul Comunist Român ajunsese la 4 milioane de membri. PCR a intrat în ilegalitate după revoluţie: brusc, patru milioane de români au văzut o mare pată în trecutul lor.

Am ajuns zilele acestea într-un stadiu consistent, cantitativ al activităţii DNA, în care s-a creat o masă de arestaţi, inculpaţi, familiile lor, rudele lor, colaboratorii lor de afaceri, colegii de serviciu, firmele de PR care reprezintă acuzaţii sau condamnaţii, jurnaliştii care lucrează pentru trusturile oamenilor de afaceri anchetaţi sau arestaţi.

Pentru aceşti oameni, epoca DNA este o nouă revoluţie: aşa cum cei patru milioane de membri PCR şi cei 500.000 de informatori trăiau cu impresia că activitatea lor este perfect normală, aşa au trăit, în anii tranziţiei, milioane de români cu impresia că furtul, corupţia, plagiatul sunt practici uzuale, pentru care nu vor fi vreodată sancţionaţi.

Lupta anti-corupţie şi curăţarea mediului academic de plagiate şi plagiatori au dimensiunea unei lustraţii post-comuniste.

Nu este de mirare aşadar că o parte consistentă din populaţie gustă retorica anti-DNA şi tiradele împotriva procurilor: o perioadă din istoria României este luată la verificare, şi mulţi români au pete mai mici sau mai mari din acea perioadă.

Despre anchetaţi şi rudele/prietenii/familiile lor nu se poate face mare lucru: când DNA are în lucru 10.200 de dosare, putem multiplica cu 20-30 numărul persoanelor care vor critica DNA din motive de apartenenţă/ afiliere. Cei 400 de tineri studenţi şi amici ai lui Andrei Hrebenciuc care susţineau pagina Facebook “Ne vrem profu’ înapoi” erau gata să treacă peste fondul problemei, anume faptele penale în cauză, furtul din bunul public. Tot aşa, din simpatie pentru diverse personaje, mulţi români sunt gata să pună prietenia şi motivele de afiliere în faţa dreptăţii.

Despre jurnalişti şi oamenii de PR care întreţin campania anti-DNA putem vorbi în schimb raţional: sunt oameni care trebuie să distingă adevărul de minciună, pentru că trebuie să fie capabili de manipulare.

*  *  *

Colegul de platformă Stelian Negrea a publicat o serie întreagă de articole despre Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, în perioada în care ASF decidea falimentul Astra Asigurări, compania lui Dan Adamescu. Săptămăna aceasta am aflat de modul în care Adamescu (dealtfel patronul România Liberă) plătea jurnalişti pentru a crea o campanie împotriva instituţiilor care îi anchetau afacerile: DNA, ASF. Stelian Negrea publica anul trecut o serie de articole în care susţinea- pe surse !!- că Mişu Negriţoiu are probleme psihice şi este inapt să conducă ASF, că Negriţoiu accidentase mortal un pensionar în 2008. Tot la Realitatea apăreau în 2015 ştiri despre cum Negriţoiu încălcase embargoul SUA împotriva Iranului. Toată această campanie a rămas fără ecou, Adamescu este în închisoare, iar Negriţoiu nu este nici la spitalul 9, nici anchetat de americani pentru vreun embargou încălcat.

Când am citit articolele lui Stelian Negrea pe surse despre presupusele probleme psihice ale lui Negriţoiu i-am reproşat că scrie asemenea mizerii. M-am trezit că m-a blocat pe Facebook. În lumina dezvăluirilor despre cum Adamescu plătea jurnaliştii să denigreze instituţiile care îl anchetau, îl întreb pe Stelian Negrea ce s-a întâmplat cu campania lui despre Negriţoiu: a rămas fără inspiraţie, de când Adamescu e la închisoare?

*  *  *

Citesc şi articolele lui Costi Rogozanu pe voxpublica şi de câţiva ani s-a produs între noi o ruptură de viziune: Rogozanu nu pierde nicio ocazie să critice DNA, lupta anti-corupţie, tehnocraţiii sau guvernul Cioloş. Cu cea mai mare îngăduinţă, nu văd cum idealurile politice de stănga ale lui Rogozanu sunt sistematic subminate de lupta anti-corupţie dar nu au fost întinate atâţia ani de corupţia endemică din mediul politic.

Rogozanu comenta despre plagiatul Codruţei Kovesi în decembrie 2015: “Dacă e de la Ciuvică, s-a zis imediat, nu e bună ştirea. Ba e foarte bună, paginile alea sînt de acolo, asemănările sînt şi ele acolo. “

Îl întreb pe Costi Rogozanu- care între timp m-a blocat şi el pe Facebook – dacă a citit apărarea paragraf cu paragraf a Codruţei Kovesi (linkul mai sus), pentru că în decembrie 2015, fără sâ facă o analiză serioasă, susţinea că ştirea lansată de Ciuvică este “foarte bună”.

*  *  *

P.S. Motivul pentru care Rogozanu m-a blocat pe Facebook este că i-am atras atenţia de fiecare data când mi s-a părut că discursul său este manipulator. O sinteză a ceea ce mi se pare manipulator în discursul lui: încearcă să pună semnul egal între politicienii şi afaceriştii corupţi şi guvernul tehnocrat, partidul lui Nicuşor Dan, DNA şi lupta anti-corupţie în general. Manipularea asta se numeşte “aceeaşi mizerie”, şi este o veche meteahnă a jurnaliştilor români. Rogozanu susţine că tehnocraţii şi DNA nu fac decât să favorizeze multinaţionalele, în detrimentul afaceriştilor locali, care sunt ridicaţi de DNA pentru corupţie. Mie mi se pare că discursul lui Rogozanu este exact discursul oamenilor de afaceri condamnaţi de DNA şi al politicienilor anchetaţi, care în ultima vreme recurg la nationalism. Câteva exemple din Rogozanu (sublinierile îmi aparţin) din articolele din ultimele luni:

”Am mai observat că susținătorii lui Nicușor Nan și al neoconservatorismului de peșteră cu spoială IT au devenit extrem de agresivi pe rețele de socializare.”

“Ghinea are și el o bucată de industrie în spate – sunt bani grei acolo, nu întâmplător a devenit IT-ul așa politic și civic.”

“Adică poftim de alegeți între lepră și ciumă. Vreți să vedeți mai mulți bogătani locali? Sau vine Cioloș, de partea cealaltă, cu mai multe cadre curățele corporatiste care sorb banul public mai elegant, mai discret și eficient?”

“Știm cu toții că o felie de capitalism local a fost anihilată cu o lamă de ras anticorupție mai mult decât chestionabilă. Politicieni și afaceriști au fost scoși din joc cu metode nu întotdeauna curate, nu întotdeauna transparente. Mizerie înlăturată cu mizerie.”

“Mă umflă râsul când văd că se apucă Ghinea de criticat ineficienţele POSDRU şi alte abureli europene de ajutare a lucrătorului precar. Păi sunt deficiențe  tradiţionale. Asta au făcut el şi ceilalţi abonaţi la bani publici, europeni sau de pe aici.”

“DNA. Ascultați ce spune DNA, nu-i mai votați pe urmăriții penal. Pot înțelege îndemnul în cazul unor condamnări definitive. Dar cînd se deschid în masă dosare care mai de care, ba grele, ba ușurele, cînd nimic nu e finalizat, de ce să evite alegătorul pe oricine apare într-o intenție a unui procuror? Ca să ne dăm etici.”

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment
  • 1

    Articolul mi se pare chiar bun. Singura mea intrebare e ca mai cautati pe plaforma asta.

    silicon_v
    2016-10-06 12:17:13 | Raporteaza
    RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!