RSS Feed

7 noiembrie 2017, între aniversări și traume originare

vezi toate articolele de
07 Nov 2017 la 21:48 13 comentarii 2 vizualizari.

Trauma originară este considerată un element fondator al istoriei noastre: un „traumatism al nașterii”, în care geneza înseamnă înfrângere, un traumatism care s-a repetat în relație și în relațiile cu vecinii mai puternici: „fiecare nouă generație a îngurgitat odată cu laptele matern, în virtutea transmiterii transgeneraționale, amărăciunea traumei originare, pe care istoria s-a încăpățânat să o mențină vie”, spune Vasile Dem. Zamfirescu, cu ocazia unor „nevroze balcanice” despre istoria noastră cea de toate zilele. Analiză potrivită pentru confruntarea cu lupul dacic, care a ieșit din nou din bârlog: tocmai astăzi s-a ales una dintre cele mai profunde manifestări ale pășunismului, logo-ul României la președinția C.E. 2019, ce trebuie pusă în strictă dependență față de preocuparea de mai din vară a ministrului culturii, invitat de seamă la un congres de dacologie (organizat de Fundația Origini Carpatine) – prima sa ieșire în public, de altminteri. O alegere care spune multe, la care au contribuit o serie de oameni de televiziune (formatori de opinie, deh!) și ceva de publicitate, admiratori ai nebuloaselor dacice; ne-au vizitat, în ultimii 40-50 de ani, de când dacii își tot iau revanșa simbolică asupra împilatorilor romani, mai multe particule din cultura de consum: cidrul dacic, automobilele Dacia (vechi logo ceaușist, sigur), festivalurile dacice – Gerula & Cia se poartă. Și încă nu am zis nimic despre figura lui Decebal de 55 de metri, sculptată la stăruințele miliardarului roșu (există, la noi, și de alt fel?) Iosif Constantin Drăgan la Porțile de Fier undeva prin anii 1990. Recentul lup dacic stă așadar călare pe un conglomerat de o rară frumusețe, votat, spun sursele, de 80% dintre cei care au decis.

Tot în aceste zile, le roi se meurt: o lume se duce și te face să te gândești la ea. La 96 de ani, regele Mihai este într-un moment dificil, probabil cel al trecerii; pare că își alege această dată-centenar, când se rememorează Revoluția Socialistă din Octombrie ce a avut loc în Noiembrie, sărbătoarea Marelui Vecin. Este un moment pentru a vorbi din nou despre traume și despre sărbători, poate despre acel 8 noiembrie 1945 și despre dualitatea monarhie-republică comunistă (alte manifestări ale republicii nu prea se cunosc la noi). Subiecte sensibile, într-un univers autohton în care anticomunismul este bitcoinul ce repede se dezumflă – dar vânt și umbră iar îl umflă.

Steagurile cu monograma regelui Mihai apar constant la manifestațiile antiguvernamentale, care abia au (re)început; astfel, monarhismul de paradă este frate bun cu preabunul Stegar dacic, simbolul rezistenței împotriva băsismului, așa cum i-a zis presa. Un bărbat longilin, cu barbă sură, îmbrăcat cu o cămeșoaie albă, ce agita un tricolor uriaș, ancorat cumva de la brâul său, ținând strâns cu mâinile de lancea stindardului și căutându-și cornișe cât mai izolate, pe care se putea sui. Apariție frecventă, într-o anumită perioadă, în studiourile de televiziune, gata să ne mai arate câte ceva din atitudinea sa falică.

Logoul nostru de acum, lupul dacic (transpus destul de bine și în formule microbiste precum „lupii galbeni” – simbol și al rafinăriei Brazi, desenat pe enormele coșuri ale fabricii, sau poate „câinii roșii”, rudele mai sărace simbolic ale lupilor) pare a fi o prefigurare a ceea ce urmează în 2018: centenarul românesc.

De la Dracula (un lup „originar”), gândit drept marcă oficială în anii 1990 de un ministru ce visa la Dracula-park (sau land), la lupul de astăzi, moșit de Sîntandrei sau poate de un sfânt zis național, ce contaminează fatalmente data de 1 decembrie, pare că ne învârtim în ultima jumătate de secol în jurul acelorași simboluri identitare.

Oricum, centenarul românesc a început.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

13 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Scriu de mai multă vreme despre avangardă și modernism în literatura română & europeană, despre care am publicat articole & studii, punctate în 2007 de un doctorat cum laude la Universitatea din București
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!