RSS Feed

… 9/11 – duios, prostioarele treceau

vezi toate articolele de
11 Sep 2011 la 20:27 36 comentarii 1310 vizualizari.

… cantitatea de banalitati care se pot rosti sau scrie in aceste zile despre atacul din 9/11 e impresionanta si induiosatoare deopotriva. Zece ani mai tarziu, are, n-are treaba, toata lumea se simte obligata sa marcheze cumva momemntul. Cum, nu prea mai are importanta. Am citit astfel cum legatura unui aspirant la statutul de politician cu tragedia de la WTC a fost c-a vizitat New York-ul cinci ani mai tarziu, s-a fotografiat cu Statuia Libertatii si-a simtit fiorul libertatii si-al democratiei umflandu-i parul. Ba, un an mai tarziu, a vizitat si Washington DC si-a putut experimenta pe viu politetea si spiritul comunitar ce caracterizeaza acest “minunat oras”. Alt comentator roman, aflator si el in State, l-a vazut ieri pe Obama la televizor si s-a grabit sa scrie un articol “Cum l-am vazut pe Obama la bacanie“. Bine ca nu era acasa, ca ar fi scris ca l-a vazut in chiloti.

Wittgenstein avea o vorba: “Despre lucrurile despre care nu se poate vorbi, trebuie sa se taca”.

In treacat fie spus, nici in America lucrurile nu stau cu mult mai bine. Si aici, oameni care n-au avut nimic de-a face direct cu 9/11 povestesc unde se aflau si cum au reactionat la aflarea vestii, cum s-au oripilat in fata televizoarelor, s.a.m.d.. Si aici, vocile adevaratelor victime, vocile adevaratilor martori, tind sa se piarda in aceasta cacofonie a amintirilor cu si fara rost.

Tragand, insa, linia si facand socotelile, aceasta dorinta de asociere – oricat de trasa de par – cu tragedia care a marcat pe vecie Statele Unite si-a schimbat istoria lumii, ramane induiosatoare. E semn ca inca ne pasa. E semn ca idealurile pentru care (pe buna dreptate sau nu, n-are importanta cand vine vorba de idealuri) America ramane in continuare “farul lumii libere” sunt inca vii. Or, pana mai avem idealuri, pana mai avem aducere a-minte, nimic nu e inca pierdut.

Asa ca dati-i bataie, spuneti-va prostioarele. Daca nu astazi, atunci cand? Daca nu noi, atunci cine?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
VoxPublica este platforma de comentarii, bloguri si opinii sustinuta de REALITATEA.NET dar este, si va ramane, un spatiu public, deschis tuturor celor care au ceva de spus intr-un mod civilizat si inteligent: cititori, bloggeri, profesionisti in orice domeniu, jurnalisti freelanceri sau colaboratori ai oricarui grup media sau institutie independenta.
» citeste biografia

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!