RSS Feed

A aparut cartea lui Marino. Nimic despre Dinescu, Noica, Plesu, Cristoiu ori C.T. Popescu (fragmente)

vezi toate articolele de
24 Feb 2010 la 00:14 66 comentarii 2294 vizualizari.

”Va fi posibilă, cândva, o altă Românie? Cu o singură condiție, dar esențială: schimbarea progresivă a raportului social de forțe, operație imposibilă mai devreme de două-trei generații, într-un cadru de continuitate și, mai ales, de voință politică reală de schimbare. (…) Așa-zișii ”disponibilizați” ai clasei muncitoare inventate peste noapte visează și azi să fie întreținuți în continuare de Stat și după ce au încasat cele 20 de salarii compensatorii pe care le-au băut imediat.Rar farsă mai uluitoare de parazitism social. Nu pătura subțire de intelectuali occidentalizați, din care fac și eu parte, va modifica situația. Ea nu are practic nicio influență.

”Salvarea” va veni probabil în timp, paralel cu formarea, inevitabil înceată, a păturilor mijlocii, oricât de paradoxal al părea, tot din partea nomenclaturii mafiote actuale, în plină fază de acumulare capitalistă sălbatică, mai exact spus de jefuire a Statului de tot ceea ce se poate fura din patrimoniul său. După două-trei generații (imposibil de prevăzut o perioadă exactă), urmașii acestor mafioți nomenclaturiști actuali vor deprinde sensul proprietății particulare (deci al independenței și libertății) și al legalității (deci al egalității în drepturi și datorii). Și atunci, probabil, raportul de forțe și peisajul social se va schimba. (…) În definitiv, marea burghezie engleză cum s-a format? Prin jafuri coloniale în primul rând.”

”Am pur și simplu oroare de haosul  și brambureala românească, de eterna flecăreală și pălăvrăgeală, de precaritatea și corupția serviciilor publice, de neseriozitatea și nerespectarea angajamentelor, de eterna aproximație, cârpeală, imprecizie și improvizație. Detest spontaneitatea și salvarea aparențelor. Vreau previziune și continuitate, constanță și lucruri bine făcute, riguros concepute și executate. Un român punctual, cu noțiunea foarte exactă a contractului și convenției, exact, precis, corect, conștiincios. Care-și ține cuvântul și-și respectă semnătura, ce răspunde la scrisori. Un ideal utopic? Așa se pare.”

”Populația a fost imbecilizată de Ceaușescu și așa rămâne. L-am văzut o dată, pe Calea Victoriei, trecând destul de încet, în mașină. Figură crispată, vicleană, împietrită, într-o încordare extremă, patologică. O țară întreagă a fost modelată de instinctele acestui țăran incult, primitiv, dar de o imensă șiretenie ancestrală.”

”A fugi în Europa a fost și continuă să fie o acțiune relativ simplă. A aduce Europa acasă, a o transforma într-o realitate locală constituie o operație mult mai complicată, mai dificilă și mai constructivă. Cu alte cuvinte, a realiza într-un mediu și cu material românesc, o civilizație de nivel european”.

Cele de mai sus sunt fragmente din ”Viața unui om singur”, memoriile cunoscutului (și controversatului) literat clujean Adrian Marino, publicate, la cinci ani de la moartea autorului, la editura Polirom. Ieri am ridicat-o de la poștă. Am răsfoit-o aleatoriu deocamdată. Precum bănuiam este o carte periculoasă pentru mințile prea odihnite. Și asta nu pentru că este neîndurător cu Dinescu, Noica, Pleșu, Liiceanu, Cristoiu, Nistorescu ori Cristian Tudor Popescu. Ci pentru că scoate neuronii din amorțeală. Îi pune în mișcare. Îi face să interacționeze. Și pentru că Marino are autoritatea intelectuală nu doar de a pune concluzii, ci și de a da verdicte.

Așadar, ”distracția” a început. Voi reveni pe măsură ce voi parcurge memoriile lui Marino mai pe îndelete. Pentru că încă mai cred că există cărți capabile să trezească conștiințe. Iar ”Viața unui om singur” este una din aceste cărți.

Mai multe despre Adrian Marino, aici

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!