RSS Feed

Acordul din SUA – un compromis în serviciul binelui public. Din nou despre austeritate vs. creștere în Europa și în România

vezi toate articolele de
04 Jan 2013 la 15:26 10 comentarii 907 vizualizari.

Cu câteva ore înainte de a intra în istorie, al 112-lea Congres al Statelor a reușit să dea un răspuns colectiv și comprehensiv porblemei „zidului bugetar”. Era un acord crucical, nu doar pentru piețele financiare, ci și pentru 98% dintre americani. Fără o înțelegere, aceștia ar fi plătit taxe cu cel puțin 1.000$ mai mult decât în 2012.

A fost o negociere pasionantă, în genul fimelor de acțiune. După un acord aproape unanim în Senat, înțelegerea părea condamnată în Camera Reprezentanților. Republicanii dădeau semne că vor amenda propunerea și că se vor spăla pe mâini de responsabilitate, trimițând problema următorului Congres și lăsând America în derivă.

Nu a fost așa. A câștigat moderația și a câștigat compromisul în serviciul binelui public. Polarizarea extremă a Congresului SUA, constată în ultimii ani de specialiștii în științe politice, a lăsat loc unui acord în care o majoritate a definit un nou centru politic (s-a trecut peste angajamentele multor republicani că nu vor vota niciodată creșteri de taxe, de exemplu). Este un compromis clar, fără anexe secrete, făcut public imediat, clar ca lumina zilei, care găsesște calea de mijloc între poziții ideologice considerate altfel ireconciliabile acum câteva luni, în timpul tensionatei campanii prezidențiale dintre Romney și Obama.

Republicanii au înțeles sensul votului din noiembrie, așa cum Obama și democrații au înțeles că nu a fost o „landslide victory”, o victorie la o diferență copleșitoare. A ieșit câștigată clasa de mijloc americană, iar administrația Obama a reușit să-și impună promisiunea privind taxe suplimentare pentru cei considerați bogați, pentru cei cu venituri de peste 450.000 $/an (pentru o perspectivă mai amplă, adăugați aici determinarea președintelui francez Hollande, din mesajul de sfârșit de an, de a merge mai departe cu impozitul de 75%). Avem de-a face cu un acord echilibrat, care nu doar crește taxe, dar care înțelege obligativitatea de a stimula economia americană pentru a se consolida și a crea locuri de muncă. Aviz pentru ultimii profeți rătăciți prin România ai austerității pure!

 Revenind la România, nu pot să nu am gustul amar al comparației: în timp ce tot Congresul Statelor Unite sacrifică sfârșitul de an și luptă pentru un acord în ultimele sale ore de existență, Parlamentul României și-a început noul mandat negând justiției dreptul de a aresta un deputat.

Trecând mai departe, acordul din SUA este una dintre cele mai importante lecții venite de peste Ocean pentru Europa și pentru România. Este încă o demonstrație, și încă una foarte coerentă, despre cum se poate ieși din veșnica dilemă a ultimilor ani: austeritate vs. stimulare economică. Dacă Europa vrea să-și recâștige statutul global, dacă România vrea să-și crească potențialul economic, atunci de un răspuns la fel de onest și de coerent este nevoie.

Înțelelegerea din SUA spune, în esență trei lucruri: unu, că degeaba crești taxe dacă nu stimulezi zonele dinamice ale economiei, dezvoltarea și dacă nu încerci să creezi locuri de muncă; doi, că nu poți  trece prin criză sacrificând clasa de mijloc; trei, că acei care au beneficiat cel mai mult de pe urma crizei trebuie să contribuie mai mult la efortul de a o depăși. Aceasta este filosofia cu care America își caută ieșirea din criză – este mai mult decât o filosofie economică, pentru că are și o importantă dimensiune morală; este o discuție de echitate și inegalitate la care Europa și România se uită încă de la distanță.

SUA iau transparent decizii și acest lucru ar trebui să aibă loc și în Europa sau România. Băltirea în vechile metode este cea mai proastă decizie. Protejarea clasei de mijloc, un efort fiscal suplimentar pentru beneficiarii crizei și stimularea zonelor dinamice din economie nu mai pot întârzia dacă vrem să aducem locurile de muncă din neclaritatea discursurilor în realitatea vieții de zi cu zi a oamenilor.
Pericolul nu a trecut. La final de martie, Congresul trebuie să aprobe majorarea plafonului maxim al datoriei publice americane. Se anunță o noua bătălie dusă în tranșee ideologice între Republicani și Democrați.

SUA a acționat, acum este rândul Europei și al României. Momentul dezbaterii despre buget, care vine rapid, nu trebuie în niciun fel ratat.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Mircea-Dan GEOANĂ
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!