RSS Feed

… activistii

vezi toate articolele de
03 Apr 2014 la 03:07 29 comentarii 831 vizualizari.

… pentru ca uneori amanuntele sunt nu doar semnificative, dar si amuzante. V-ati gandit cum se prezinta oamenii in functie de context – si ca asta e, la urma urmei, o forma de reprezentare de sine? La Paris te prezinti ca roman, in America, european, in trenul spre litoral drept clujean, in medii mai formale, te introduci ca tamplar, profesor, mecanic auto sau mai stiu eu ce. Iar asta pentru ca intrebarea “ce esti?” o adreseaza si implica de multe ori pe nerostita “cine esti?” (Mai exact “cine crezi tu ca esti?’ Si mai exact “cine ai vrea tu sa credem noi ca esti? Ce “persona” vrei sa proiectezi?)

Situatia e valabila nu doar la petreceri mai mult sau mai putin simandicoase – de la chefurile studentesti (sunt la Medicina, eu, la Litere) la nunti, cand esentiala e pozitionarea “in familie” (eu sunt verisor cu mirele, eu sunt vara cu soacra mare), pana la receptii oficiale, unde functia bate profesia (ministru, presedintele Consiliului Judetean) dar si in ziare sau platformele online, unde “identificarea” a devenit aproape obligatorie – si aici devine un izvor nesecat de amuzament.

Cum sa te prezinti intr-o lumina mai favorabila? Conferentiar-doctor? Expert in …? Scriitor? Poet? Politician? (de care? deputat/senator?) Aici intervine imaginatia – “publicist comentator”, bunaoara, e o palarie mare si binevoitoare cu toata lumea, sub care incape practic orice si oricine. De la distanta, insa, cei mai amuzanti sunt cei care – de bunavoie si nesiliti de nimeni – aleg sa se prezinte publicului larg drept … “activisti”!

Am vazut “activist de stanga“, am vazut “activist ecologist“, am vazut “activista feminista” (sic – probabil n-a gasit alta rima).

N-am vazut “activist de dreapta”, nici “activist conservator” – iar asta m-a pus usurel pe ganduri. Sa fie “activistul” eminamente la stanga esichierului politic?

Putin probabil, cata vreme exista suficient de multi “activisti” care se identifica cu dreapta, dar nu se prezinta drept “activisti”. O explicatie la indemana ar fi rezonanta “activistului” in mentalul romanesc. Daca va mai amintiti, pe vremea comunismului, “activistii” erau varati in aceeasi oala cu securistii si turnatorii. (Numele de Ion Iliescu va spune ceva?) E prea simplu, totusi. E doar varful aisbergului.

“Activistul” e de stanga pentru simplul motiv ca nu are o alta identificare mai consistenta in afara celei ideologice. Activistul se identifica aproape exclusiv cu o cauza. Orice alte identificari devin secundare, lipsite de relevanta. Nu veti auzi niciodata un profesor spunand “sunt activist medic” chiar daca “activeaza” pentru drepturile medicilor si/sau pacientilor. Nici un tamplar care sa va stranga mana “tamplar-activist” – din aceleasi considerente. Exista o multime de cauze pentru care oamenii se lupta, sunt activi, dar asta nu-i face sa se identifice ca “activist”. Activistul nu e fermier, preot, soldat sau poet. El doar activeaza.

Activistul promoveaza activismul de dragul activismului – e, ca sa spunem asa, o forma fara fond, pentru care agitatia reprezinta scopul in sine, nu mijlocul catre un scop.

Ion Iliescu era de profesie inginer, dar nu se prezenta niciodata asa – el, ca atatia altii, erau activisti pentru cauza partidului. Activistul e activist pentru ca nu se pricepe la altceva in afara sa … activeze. Sa se agite. Declarat, asta ii e profesia. Asta il defineste pe el. O spune singur, sa nu fie confuzii – si e mandru.

Activistul e prin definitie intr-o revolutie permanenta. Pentru activist revolutia nu se poate sfarsi, ea trebuie sa fie perpetua, pentru ca scopul revolutiei este revolutia in sine

Si uite de aceea o femeie altminteri posibil de toata lauda, poate aluneca involuntar in ridicol: nu pentru ca e activa si nici pentru ca e feminista (de care? ca sunt de mai multe feluri). Ci pentru ca alege sa se defineasca drept “activista feminista”. Ingaduiti-mi sa-i prefer pe Gigi, tamplar si pe Ionela, invavatoare. Chestie subiectiva.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

29 comments
 • 1

  Macar astia se definesc ca activisti, stii care e treaba cu ei. In schimb, cea mai multa propaganda se face la “dreapta”, de catre persoane care nu isi asuma activismul.

  asdf
  2014-04-03 08:33:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Provocator articolul, imi place. Dar nu e chiar asa, sau de cele mai multe ori nu e asa. Persoanele care “se definesc” drept activisti/activiste sunt, de cele mai multe ori, “definite” de fapt asa de catre altii, adica de catre presa mai exact. Tot asa cum la stirile de la PRO TV, daca vecinul lui Ionel tamplarul si-a batut copiii, daca Ionel va da o declaratie despre asta pe ecran nu va scrie Ionel – tamplar ci “Ionel X, vecin”. Pentru ca are calitatea de vecin, singura care intereseaza.

  Daca un medic este si activist intr-un domeniu, altul decat cel medical, ceea ce, inteleg de la dv. nu e chiar condamnabil, nu se va prezenta neaparat ca medic, desi poate sa o faca. Asta pentru ca nu e acolo in calitate de medic si nici nu vrea sa faca parada cu autoritatea titlului (asa cum le place, poate, unora). Sau poate nu va vrea pur si simplu sa i se cunoasca meseria considerand asta fie nerelevant, fie ceva ce tine de viata lui personala.
  Exista insa si activismul ca profesie si poate fi o chestie onorabila cata vreme e asumat, asa cum spunea cineva mai sus. Asta nu inseamna ca respectivul nu are nicio pregatire in spate, insa fiind angajat la sau conducand un ONG care se ocupa cu o problema anume, asta e cel mai corect sa spuna ca este. Si daca credeti ca anumite cauze complexe pot fi sustinute doar cu un activism de duminica sau de ora 20.00 – 22.00, eventual dupa ce s-au culcat copiii, fie sinteti naiv, fie sinteti rau-voitor.

  Maxa
  2014-04-03 09:15:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Alina Mungiu, nu poate fi considerata o activista de dreapta ? Sau Cristian Parvulescu de centru?
  Exaltatii din noua dreapta nu pot fi considerati activisti de extrema dreapta ?

  asa credeam
  2014-04-03 10:00:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Acum sa fim seriosi, avem si activisti de extrema dreapta. Vezi siteul InLinieDreapta.

 • 5

  Cred ca la Paris nu e o ideea prea buna sa te prezinti ca roman. :) )

  Tudor
  2014-04-03 11:37:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Activistii ca activistii, dar pasivistii care accepta orice is mai de ras. Parerea mea!

 • 7

  @Tudor
  “Cred ca la Paris nu e o ideea prea buna sa te prezinti ca roman.”

  De ce, dom’le, de ce?! Ca fara activistii de la Paris nu prindeam eu postul de ministru si nici sefu’ loc in jiltul lui Stefan cel Mare din Parlament…

  Teo Baconschi
  2014-04-03 11:50:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Doamne, ca bine mai arata sefu’ stand in jiltul ala din Parlament. parca era Stefan cel Mare. Ii mai lipsea doar o coroana sau, mai bine, o tichie tivita cu margaritare.

  Teo Baconschi
  2014-04-03 11:52:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @ Teo
  Vrei sa spui ca l-a plagiat pe Fane Babanu, in timp ce razesul Victor-Viorel statea pe rogojina impreuna cu talpa tarii ?
  Crezi ca Ponta se recomanda “doctor” sau Buccifer Nastase se recomanda parnaias ?

 • 10

  @Jan

  Adevaru’ e ca, stand in jiltul ala, Bas-escu semana, mai degraba, cu Imparatu’ Iulian. Renunt la comparatia cu Stefan cel Mare, ca nu se potriveste deloc.

  Teo Baconschi
  2014-04-03 12:10:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @ Teo
  Faptul ca in palatul fara turnulete al Parlamentului se desfasoara si staborul Nana si misuna peste tot puscariabilii de toate culorile, poate ar justifica acea comparatie, insa in jilt ar fi trebuit sa stea bulibasa Ponta, fiul mamei Naum, prezicatoarea cu trenul pt. adevaratul sau fiu din gara din Paris.

 • 12

  Ori e activist de mediu/ecologist ori e activist politic PSD-ist (adica de furat) sau alte asemenea.

  Din doua UNA
  2014-04-03 14:29:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  reflectii din sant,din nou cu alin fumurescu

  preambul: alin e masculinul absurd de la alina care alina e un alt fel, romanesc, de elena . cum te cheama? ma cheama Brânduș-Cerasel

  vine asa:

  nea fumu: asezat text pana la un moment dat, cand ai twistul ala unexpected care iti e atat de caracteristic

  stii, intorci capul dupa o ciocanitoare care isi face de treaba cu un stalp de telegraf din aia vechi si intri cu masina in sant.

  odata ajuns in sant, da-i cu santul ca e asa si pe dincolo

  si ca santul nu e drum ca alea nationale, nici ca alea judetene, nu seamana nici cu alea comunale, santul e ridicol, prefer drumul comunal, si asta a fost concluzia ;)

 • 14

  Activistul activeaza. Oricand, oriunde, oricum, cu oricine, in orice pozitie.

 • 15

  o placere de articol.

 • 16

  fumurescule, esti de belea. imi place teribil cum creezi tu impresia ca esti destept, ca ai citit, ca, vezi doamne, tu ca filosof intelegi lucrurile. analizele tale sunt labe triste – cel mult eseuri de anul 1 la vreo materie introductiva. esti penibil, vaoarea ta e zero si opiniile tale sunt cretine. ai impresia ca te opui unor tendinte, ca nu cazi in plasa politically correctness, ca te tii departe de trenduri precum feminismul – dar in fapt nu intelegi nimic, si astfel treci pe langa lururi importante. da, activistii sunt importanti, activismul in sine nu e o gluma, nu mi se pare ridicol sa te identifici ca “activist” cand asta e exact ce faci – mai ales in contextul in care multa lume sta si freaca menta, sau cugeta ineficient ca tine. ca activistii sunt “de stanga” poate nu e un accident, dar nu vad relevanta acestui punct. ca conservatorii nu vor sa se defineasca drept “activiti” e treaba lor. da, lucrurile trebuie schimbate, in fiecare moment in timp intr’o societata data ceva nu merge, asa ca nu vad care e problema cu “revolutia permanenta” si activismul sustinut. iar diagnosticul tau ca activistii nu au altcev cu care sa se identifice e ridicol. sincer, imi provoci scarba. esti o facatura. nu pricep de ce mai scrii pe vox – de fapt, nu pricep de ce scrii, punkt. du-te si fa-te altceva – nu activist, ca va trebui sa te recomanzi ca atare, si asta e nasol.

  dan zeman
  2014-04-04 13:09:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Dar Tea Party ce-o fi fost?

 • 18

  @fumi: “amanunte” sunt urmatoarele:
  -mortii din decermbrie 1989 dupa ce ceausescu a fost arestat
  -mortii de la mineriadele lui iliescu
  -semnarea tratatului de prietenie cu urss de catre iliescu si nastase

  yehudy
  2014-04-04 22:08:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @fumi: esti un adevarat activist!
  dovada o gasesti in citatul de mai jos:
  “Activistul promoveaza activismul de dragul activismului – e, ca sa spunem asa, o forma fara fond, pentru care agitatia reprezinta scopul in sine, nu mijlocul catre un scop.”

  yehudy
  2014-04-04 22:10:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @fumi: esti o forma fara fond, esti numai o agitatie moleculara.
  nu poti fi analizat prin psihanaliza atat de draga tie. cred ca numai termodinamica te poate analiza. termodinamica se ocupa de statistica evolutiilor starilor gazoase:)

  yehudy
  2014-04-04 22:50:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  @fumi: esti o stare gazoasa care depinde de dieta lui victor-viorel:)

  yehudy
  2014-04-04 23:28:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  @fumi: esti o stare gazoasa care depinde de dieta “doftorului” victor-viorel:)

  yehudy
  2014-04-04 23:37:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @fumi: sau, ca sa ma exprim ca “emanatul” iliescu, esti o stare gazoasa emanata de victor-viorel:)

  yehudy
  2014-04-04 23:41:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  zici de “activiste feministe” si apare Nora! :) ))

  vedeti aici bogatie de mesaje feminizde: pistolulcubulin../

  cititi-i si perlele de dinainte, ca e bune. cica la toti astia ni se scoala la femei doar fiindca nu suntem educati :)

  activizda feminizda
  2014-04-05 02:56:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  Tu de ce esti activist pupinbăsist?

 • 26

  Aline, draga, te cam plafonezi. Tocmai ai descoperit problema oului si a gainii.
  Da, e de stanga.
  Istoric, politic, terminologic-lingvistic si cultural. Este revolutionarul de profesie, activistul pentru binele omenirii. A fost inventat de Marx – cei de dinaintea lui, aveau toti locuri de munca onorabile -,sustinut de Engels, inclusiv financiar, ca, de, bani trebuie sa vina de undeva, ridicat la rang de profesie de Lenin, Stalin, Trotki si toti ceilalti, inclusiv “ilegalistii” minusculului PCR.
  Toti acestia, si-au gasit locuri de munca in “lagarul comunist”.
  Fain, nu-i asa?
  Nu-ti prieste, America, Aline!

  a notarius
  2014-04-06 12:53:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  “analizele tale sunt labe triste – cel mult eseuri de anul 1 la vreo materie introductiva. esti penibil, vaoarea ta e zero si opiniile tale sunt cretine. [...] da, activistii sunt importanti, activismul in sine nu e o gluma, nu mi se pare ridicol sa te identifici ca “activist” cand asta e exact ce faci – mai ales in contextul in care multa lume sta si freaca menta, sau cugeta ineficient ca tine. [...] diagnosticul tau ca activistii nu au altcev cu care sa se identifice e ridicol. sincer, imi provoci scarba. esti o facatura.”

  Exact. Cum altfel să fie decât scârbos unul care aruncă cu noroi în cei care se identifică cu câte-un ideal şi în schimb îi ridică în slăvi (poate nu în acelaşi articol, dar mai mult ca sigur) pe pierduţii în rezultate concrete, mărginite, neintegrate în restul lumii şi vieţii, pe bieţii roboţi “productivişti” care n-au nici interesul, nici capacitatea de a pricepe nimic din existenţă sau de a imagina alta mai bună?

  donjoe
  2014-04-11 01:31:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  problema adevarata este ca Romania nu este stat de drept!

  demonstratia matematica ca Romania nu este stat de drept:

  1. ipoteza: Romania nu este stat de drept

  2. demonstratie: Presedintele Romaniei, Traian Basescu, il acuza pe Prim Ministrul Romaniei, Victor Viorel Ponta, ca este corupt. Prim Ministrul Romaniei, Victor Viorel Ponta, il acuza pe Presedintele Romaniei, Traian Basescu, ca instrumenteaza cazuri politice

  3. concluzie: daca oricare din cei doi ar avea dreptate, Romania nu este stat de drept. daca, prin absurd, nici unul din cei doi nu ar avea dreptate, Romania este condusa de doi mincinosi, deci iar nu este Romania stat de drept!

  concluzia sigura: Romania nu este stat de drept, este un stat captiv al mafiei politice.

  Q.E.D.

  yehudy
  2014-04-16 21:38:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  a doua demonstratie matematica ca Romania nu este stat de drept!
  1. ipoteza: Romania nu este stat de drept!

  2. demonstratie: nimeni din mafia politica nu explica cetatenilor simpli ce inseamna stat de drept.

  3. concluzie: cetateanul simplu, neavand informatii in ceea ce priveste functionarea unui stat de drept voteaza mafia politica care da mici si bere!

  concluzie: Romania nu este stat de drept, Romania este un stat captiv al mafiei politice forjata de inculpatul kgb-ist iliescu ion!

  yehudy
  2014-04-16 22:51:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
VoxPublica este platforma de comentarii, bloguri si opinii sustinuta de REALITATEA.NET dar este, si va ramane, un spatiu public, deschis tuturor celor care au ceva de spus intr-un mod civilizat si inteligent: cititori, bloggeri, profesionisti in orice domeniu, jurnalisti freelanceri sau colaboratori ai oricarui grup media sau institutie independenta.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!