RSS Feed

… activistii

vezi toate articolele de
03 Apr 2014 la 03:07 29 comentarii 831 vizualizari.

… pentru ca uneori amanuntele sunt nu doar semnificative, dar si amuzante. V-ati gandit cum se prezinta oamenii in functie de context – si ca asta e, la urma urmei, o forma de reprezentare de sine? La Paris te prezinti ca roman, in America, european, in trenul spre litoral drept clujean, in medii mai formale, te introduci ca tamplar, profesor, mecanic auto sau mai stiu eu ce. Iar asta pentru ca intrebarea “ce esti?” o adreseaza si implica de multe ori pe nerostita “cine esti?” (Mai exact “cine crezi tu ca esti?’ Si mai exact “cine ai vrea tu sa credem noi ca esti? Ce “persona” vrei sa proiectezi?)

Situatia e valabila nu doar la petreceri mai mult sau mai putin simandicoase – de la chefurile studentesti (sunt la Medicina, eu, la Litere) la nunti, cand esentiala e pozitionarea “in familie” (eu sunt verisor cu mirele, eu sunt vara cu soacra mare), pana la receptii oficiale, unde functia bate profesia (ministru, presedintele Consiliului Judetean) dar si in ziare sau platformele online, unde “identificarea” a devenit aproape obligatorie – si aici devine un izvor nesecat de amuzament.

Cum sa te prezinti intr-o lumina mai favorabila? Conferentiar-doctor? Expert in …? Scriitor? Poet? Politician? (de care? deputat/senator?) Aici intervine imaginatia – “publicist comentator”, bunaoara, e o palarie mare si binevoitoare cu toata lumea, sub care incape practic orice si oricine. De la distanta, insa, cei mai amuzanti sunt cei care – de bunavoie si nesiliti de nimeni – aleg sa se prezinte publicului larg drept … “activisti”!

Am vazut “activist de stanga“, am vazut “activist ecologist“, am vazut “activista feminista” (sic – probabil n-a gasit alta rima).

N-am vazut “activist de dreapta”, nici “activist conservator” – iar asta m-a pus usurel pe ganduri. Sa fie “activistul” eminamente la stanga esichierului politic?

Putin probabil, cata vreme exista suficient de multi “activisti” care se identifica cu dreapta, dar nu se prezinta drept “activisti”. O explicatie la indemana ar fi rezonanta “activistului” in mentalul romanesc. Daca va mai amintiti, pe vremea comunismului, “activistii” erau varati in aceeasi oala cu securistii si turnatorii. (Numele de Ion Iliescu va spune ceva?) E prea simplu, totusi. E doar varful aisbergului.

“Activistul” e de stanga pentru simplul motiv ca nu are o alta identificare mai consistenta in afara celei ideologice. Activistul se identifica aproape exclusiv cu o cauza. Orice alte identificari devin secundare, lipsite de relevanta. Nu veti auzi niciodata un profesor spunand “sunt activist medic” chiar daca “activeaza” pentru drepturile medicilor si/sau pacientilor. Nici un tamplar care sa va stranga mana “tamplar-activist” – din aceleasi considerente. Exista o multime de cauze pentru care oamenii se lupta, sunt activi, dar asta nu-i face sa se identifice ca “activist”. Activistul nu e fermier, preot, soldat sau poet. El doar activeaza.

Activistul promoveaza activismul de dragul activismului – e, ca sa spunem asa, o forma fara fond, pentru care agitatia reprezinta scopul in sine, nu mijlocul catre un scop.

Ion Iliescu era de profesie inginer, dar nu se prezenta niciodata asa – el, ca atatia altii, erau activisti pentru cauza partidului. Activistul e activist pentru ca nu se pricepe la altceva in afara sa … activeze. Sa se agite. Declarat, asta ii e profesia. Asta il defineste pe el. O spune singur, sa nu fie confuzii – si e mandru.

Activistul e prin definitie intr-o revolutie permanenta. Pentru activist revolutia nu se poate sfarsi, ea trebuie sa fie perpetua, pentru ca scopul revolutiei este revolutia in sine

Si uite de aceea o femeie altminteri posibil de toata lauda, poate aluneca involuntar in ridicol: nu pentru ca e activa si nici pentru ca e feminista (de care? ca sunt de mai multe feluri). Ci pentru ca alege sa se defineasca drept “activista feminista”. Ingaduiti-mi sa-i prefer pe Gigi, tamplar si pe Ionela, invavatoare. Chestie subiectiva.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
VoxPublica este platforma de comentarii, bloguri si opinii sustinuta de REALITATEA.NET dar este, si va ramane, un spatiu public, deschis tuturor celor care au ceva de spus intr-un mod civilizat si inteligent: cititori, bloggeri, profesionisti in orice domeniu, jurnalisti freelanceri sau colaboratori ai oricarui grup media sau institutie independenta.
» citeste biografia

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!