RSS Feed

Addenda la Scandalul Turcescu. Cu jurământul lui Băsescu cu mâna pe Biblie, cu livretul de ofițer secret și cu puțină cianură și Roșia Montană

vezi toate articolele de
23 Sep 2014 la 12:55 127 comentarii 2070 vizualizari.

Addenda 1: Decembrie 2009, confruntarea finală Băsescu – Geoană, moderată de Robert Turcescu. Moderatorul pune Biblia pe masă.

Robert Turcescu: Acum, aici, în faţa acestei audienţe şi a milioanele de telespectatori, aţi fi dispus să juraţi că la mitingul electoral la care aţi participat în anul 2004 nu l-aţi lovit pe minorul Bogdan Istrăţoiu?

Traian Băsescu: Nu l-am lovit nici în plex, nici cu pumnul în faţă.

Am scris și atunci, reiau acum. Da, Băsescu l-a lovit pe copil – și expertizele ulterioare au dovedit asta, că celebru filmuleț era montat și dat pe repede înainte pentru a fi mai spectaculos, dar lovitura a existat (au stabilit asta instanțele de judecată, în procesul lui Băsescu cu Patriciu; judecătorii i-au dat dreptate lui Băsescu doar în sensul în care înregistrarea a fost folosită cu rea-credință și nu în interes public). Atâta doar că Băsescu nu a mințit la jurământul pe Biblie, pentru că a făcut specificarea aia ”cu pumnul”. La vremea respectivă, am considerat că o fi doar o scăpare a lui Robert Turcescu faptul că ”nu s-a prins” că Băsescu nu a răspuns, sub jurământ, la întrebarea pusă, ci la altă întrebare. În actualul context, am tot dreptul să apreciez că momentul a fost regizat inițial. Că Băsescu știa ce întrebare i se va pune, avea răspunsul pregătit și știa că Turcescu nu va sesiza.

***

Addenda 2: De aseară și astăzi, tot citesc argumente legate de faptul că deconspirarea lui Turcescu ar fi o farsă. Să fim bine înțeleși, și dacă se va dovedi că e o farsă, Turcescu s-a descalificat total. Pentru că menținerea unei minciuni și a unei credințe eronate în spațiul public poate fi, uneori, acceptată, în ideea unui interes public larg. Dar aceste excepții au niște limite (inclusiv de timp) peste nu se poate trece. Când vezi că o farsă cu invazia marțienilor scoate zeci de mii de oameni în stradă, nu mai continui, ci le spui ăloră ”duceți-vă acasă, că e o farsă”. Piua! Că altfel, nu mai poți invoca interesul public. Iar orice alt interes care te face să persiști în farsă, te scoate din joc ca jurnalist.

Dar altceva mă distrează enorm la argumentele unor jurnaliști și/sau analiști TV. Cele care spun că ”nu așa arată livretul militar al unui ofițer acoperit” ori că ”serviciile nu-și plătesc ofițerii acoperiți cu fluturași”. Păi, pe bune, voi ăștia care aduceți argumentele astea în discuție, de unde știți cum cum arată livretul militar al unui ofițer sub acoperire sau cum își plătesc serviciile ofițerii acoperiți?

***

Addenda 3: Se știe că eu, oricum, l-am scos de pe lista jurnaliștilor onești pe Robert Turcescu de când cu excursia de documentare în Noua Zeelandă pe banii RMGC-ului. Și nu atât pentru că s-a dus acolo, ci pentru că la întoarcere a început să laude cianurile, că doar ”am fost în Noua Zeelandă și am văzut că e bine”. Ce nu a văzut (iar ca jurnalist ar fi trebuit să vadă) era un studiu de impact social, public chiar pe site-ul web al minei vizitate, care zicea că nu e chiar așa de bine. Ba chiar că e rău. Și nu a mai văzut că doar cu o lună înaintea excursiei lui, având ca exemplu taman mina pe la care l-a plimbat RMGC și protestele cu mii de oameni în stradă, Noua Zeelandă pusese în așteptare pe termen lung alte proiecte miniere asemănătoare.

Am afirmat și atunci, și cu alte ocazii, că în cazul mai tuturor cianuriștilor de serviciu, mai devreme sau mai târziu vom afla amănunte inedite despre ei. Despre Ioan T. Morar sau Ionel Blănculescu se știe deja cum au fost recompensați. Despre Bădin care ”ridica mingea la fileu” invitațielor în emisiuni despre Roșia Montană la B1 TV s-a aflat recent. Uite, săptămâna asta, presa din Cluj prezintă un document în care CNSAS certifică faptul că Alexandru Diaconescu a fost turnător la Securitate. Pentru cei care nu știu, Alexandru Diaconescu este unul din membrii GIMPCRM (Grupul Independent de Monitorizare a Parimoniului Cultural de la Roșia Montană), din care mai fac parte Răzvan Theodorescu și Alexandru Vulpe, grup finanțat de RMGC să laude în presă compania despre cât de frumos salvează patrimoniul cultural prin dinamitare.

Aș putea spune că nu știu cum se face că doar oameni cu astfel de caractere – turnători la Secu, ofițeri acoperiți, jurnaliști și analiști recompensați politic s-au găsit să spună că cianura e sănătoasă. Dar aș minți. Pentru că știu că tocmai asta e regula: că doar oameni cu asemenea comportamente duplicitare sunt diponibili pe piață pentru a promova mizerii în spațiul public. Lista rămâne deschisă. Vom mai afla multe despre susținătorii RMGC, nu vă pierdeți răbdarea ;) .

***

Addenda 4: Prin 2007, Robert Turcescu a susținut, la invitația Asociației Studenților Jurnaliști, o conferință cu tema: ”Presa: câine de pază sau armă de șantaj”. Afișul ăsta e de pus în ramă. Pentru istoria presei…

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

127 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!