RSS Feed

La cine s-a dus creșterea economică? ONG-ism, Parlament și Patriot

vezi toate articolele de
22 Nov 2017 la 11:17 119 comentarii 2 vizualizari.

Cum sunt două ”drepte” în România, una pesedistă și una antipesedistă, avem aceeași treabă obositoare de făcut: de depistat cine e mai nociv.

Unde se duce creșterea economică. Explicația standard a dreptei antipsd și a cohortei de analiști economici – cărora li s-a băgat în cap un cip cu ceva compendii din von Mises Hayek Milton Friedman și au fost virusate orice alte surse -, ar fi următoarea:

E consumul. Adică e un alt mod de a spune că de vină sunt salariile mărite. Problema măririi slariilor și pensiilor de către PSD nu e mărirea în sine, ci faptul că în numele măririi, PSD și-a mituit o parte din bugetarii de lux și din cohortele din administrația locală și a aruncat firimituri celorlalți care riscă să nu facă față inflației. În plus, PSd a pus drept cost o ”revoluție fiscală” care lovește din nou în pătura de angajați precari din zona privată. Cu alte cuvinte, dacă e creștere economică, trăiască o păturică de bugetari și funcționari, și să moară restul (funcționari precari precum cei din asistență socială etc și mână de lucru privată). Dacă nu, nu.

Dar nu consumul în sine e problema, nici nu există altfel de dezvoltare capitalistă ”ca afară” decât prin consum intern. Plus că avem bucăți consistente din aceste creșteri în zona industrială. Dar asta nu mai vor să explice experții. Când vorbim despre industrie vorbim despre criza de mână de lucru și se fac analize și campanii pe puturoșenia românilor.

Avem creștere economică așadar. Este datorată nu doar consumului, ci muncii din greu pe bani puțini și cu profit pe măsură.

Deci bună parte din creșterea economică, e elementar, Gogule, rămâne la o pătură puternică de angajatori. Proporția capitalului în PIB este mult mai mare comparativ cu salariile, uitați-vă pe cifre. Creșterea economică se duce în primul rând la companiile mari, românești sau străine, la acționarii și managerii lor, nu la angajați.

Cum spuneam, PSD fiind o formă stranie de afacerism de ciupeală, s-a considerat că ar mai fi bună încă o greutate pe umerii angajaților, date fiind condițiile de mai sus. Și ar trebui să se zică sărumâna că rămân cu aceleași salarii.

Unde se mai duce creșterea economică? În zone organizate din piață, unde prețul se compune după principiul ”am auzit că au fraierii bani, dați-i bice”. A venit nu știu ce uragan în Texas, măriți costurile petrolului extras din Prahova! Au pus ăștia acciză, măriți de cinci ori! E criză europeană de unt, dați-i blană cu prețurile

Și ce dacă acum 3 ani Consiliul Concurenței a amendat tot retailul cu o sumă penibilă, e mult mai eficient să ”aliniezi” scumpirile. Cert e că nu e conspirație, cartelarea e un lucru cert și frecvent în România (și la nivel european au existat amenzi pentru așa ceva – dar e evident că cei mai loviți sunt și cei mai săraci).

Deci nu toată inflația e din prostia PSD. Sunt zeci de facotri neortodocși care îți vor spune doct că nu înțelegi piața în timp ce ei sug fiece surplus de salariu pentru că pot.

UItați-vă și la recunoașterea oficială și neputincioasă a ministrului energiei cum că a fost misterioasă creșterea la prețul energiei electrice în ultima vreme și că face o plângere la Consiliul Concurenței. Să apelezi tot timpul, tu, guvern, la protecția consumatorului sau consiliul concurenței e o mimare a normalității, așa ceva nu rezolvă disfuncții profunde, de fapt lipsa echilibrului în negociere între piețe semiconfiscate și agenții guvernamentale total confiscate (da, mă gândesc la ANRE).

Presiunea pe curs, presiunea pe dobânzi, toate astea nu sunt efectul unei conspirații, au aerul unei conspirații pentru că ai un partid care se miră că încasează mai puțin în timp ce scade taxele pentru cei cu bani și mărește presiunea pe cei care o duc de pe o lună pe alta.

Președintele Iohannis a fost recent în Suedia unde a vorbit despre ”UE socială” cu o lipsă de forță și o concentrare clișeistică incredibile. Asta concomitent cu noi date virale despre locul României în UE la acel indicator care nu doare pe nimeni, JUSTIȚIA SOCIALĂ.

Romania’s overall performance on the SJI places it among the EU countries most urgently in need of progressive policy reforms. With a score of 3.99, it ranks 27th out of 28 EU member states. The country ranks among the bottom five in four of the six social justice dimensions in our study. Most worrying, it ranks second-to-last in the areas of poverty prevention, equitable education, and social cohesion and non-discrimination. With regard to children and youth, Romania alarmingly places last on this subindex with a score of 3.69

Creșterea economică și irosirea ei trebuie pusă pe un ansamblu de măsuri care ignoră constant plasa socială minimală. Indiferent că-s PSD sau alții. PSD înțelege prin ”social” să dea ceva săracilor dând triplu celor care au deja. Ceea ce se transformă tot în luați de la săraci și dați la bogați.

ONG-ism, Parlament și Patriot

Deși avem ceartă politică zi de zi, avem o țară a concordiei și a înțelegerii, toată lumea vrea să micșoreze taxele acolo de unde s-ar putea încasa în mod corect și ”european”. O altă zonă de unanimitate înfiorătoare e achiziția de armament. Nimeni nu crâcnește, toată lumea pupă mâna lui Trump și-i face jocul cu achiziții nediscutate, nedezbătute de echipament militar.

La votul din Parlament, doar un deputat (Adrian Dohotaru) și un senator (Gabriela Crețu) au votat împotrivă. Și nu vă închipuiți ceva critică extraordinară la politica externă a României. Argumentele lor au fost tot cinstit negustorești pe înțelesul tuturor: de ce, dacă celelalte țări au obținut măcar garanții de locuri de luncă mai multe cu aceste investiții, noi cheltuim orbește fără astfel de garanții.

Și, da, creșterea economică se duce și în armament. 2% e sfânt. Săracii pot muri, șansa de ascensiune a tinerilor poate fi trecută la capitolul mână de lucru necalificată, procente garantate la educație și sănătate, astea pot vulnerabiliza economia țării.

Avem întrecere între tefelism și pesedism cu cine iubește mai mult rachetele cumpărate rapid. În tot restul explicațiilor, salariile și corupția sunt de vină, achizițiile nedezbătute în mod real, ideea de a vorbi măcar despre plățile mici pentru militari în loc de cheltuieli grăbite și netransparente, toate astea sunt blasfemii și putinisme.

Ce mi se pare tare e că se discută zilele astea și despre legi abuzive la adresa ONG-urilor. Ceea ce e corect, legile alea sunt clar făcute la intimidare și sunt născute din paranoia unora. Dar am și eu o întrebare: dacă în parlament s-au găsit doi măcar să ceară mai multă dezbatere pe achizițiile alea necugetate, s-a găsit cineva din mediul civic oengistic să se întrebe public de ce nu negociem măcar achizițiile militare la un nivel comparabil cu alte țări NATO, ca să nu mai zic că ne facem prioritățile de la rachete spre sărăcani și nu invers? Eu n-am văzut. ONG-urile tac, tot așa cum tăceau cu talent și când ROmânia era arena pentru măsuri de austeritate postcriză.

Deci, da, susțin ca mediul oengistic să nu fie abuzat cu legislație inspirată de trenduri paranoide estice. Dar, da, susțin că mediul oengistic ratează constant luptele grele, incomode, care ar trebui date în spțiul public. Sigur, sunt excepții lăudabile, venite mai ales din spațiul independent artistic și oengistic. Prea firav, mai ceva ca-n parlament de firav.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

119 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!