RSS Feed

Adevărul a ajuns o ditamai minciună gogonată în gura ministrului Justiției

vezi toate articolele de
29 Jan 2017 la 18:07 comenteaza acum 917 vizualizari.

Cele două tabere, pro și anti Justiție, au ajuns destul de rapid în poziții de război, fiecare săpându-și tranșeele și mitraliindu-și adversarul din toate pozițiile cu discursuri din ce în ce mai antagonice. Fiecare cu mitingurile lui: tabăra Justiție se adună din nou în stradă pentru a doua duminică consecutiv în timp ce cealaltă tabără se strânge din nou în fața celor trei televiziuni prietene al căror discurs are accente patologice și paranoice.
La nivelul discursului public tabăra care a declanșat isteria a ajuns într-o situație paradoxală: deși rostește adevăruri, care în teorie sunt corecte, a ajuns să aibă credibilitate negativă. Cum e posibil?

În teorie dar în orice teorie a statului de drept și în orice manual de știință politică procurorii nu trebuie să comenteze legile ci să le aplice. Nici un exeget al statului de drept nu poate, mai puțin cei care au stat prea lipiți de agenda unor procurori și parchete, nu poate nega această afirmație spusă cu gura mare de ministrul Justiției, Florin Iordache.

Oricât am fost de-a lungul timpului alături de DNA în campania anticorupție și am să mai fiu în continuare nu poate, cel puțin, să nu mă pună pe gânduri că procurorii își fac propriile legi. Păi interesul cui ați vrea să-l apere procurorii dacă nu pe al lor propriu care este să acuze în permanență și să aibă o rată a condamnărilor de 100%? Separația puterilor trebuie respectată în ambele sensuri: și atunci când trei puteri ale statului, două oficiale – Executivul și Legislativul plus una neoficială, majoritatea covârșitoare a Presei, vor să o înghesuie pe cea de-a patra, Justiția dar și când Justiția se vrea cu orice preț “primus inter pares”.

Și totuși de ce nu reușește Iordache să impună astfel de adevăruri de netăgăduit? Pentru că nu elimină suspiciunile că cele OUG-uri ar fi cu dedicație pentru un grup restrâns de politicieni și pentru că e într-o permanentă defensivă vinovată răspunzând bâlbâindu-se cu spatele la zi și unor astfel de acuze roșind ca un adolescent plin de coșuri. Are siguranța unui elefant cu picioarele rupte într-o cameră cu furnici.

Pentru că dă senzația în permanență că se ascunde și pentru că e total lipsit de transparență. De la modul cum a pus în așa zisa dezbatere cele două proiecte de ordonanță după modelul ”uite ordonanța, nu e ordonanța dar ce n-avem voie să dăm ordonanța” până la modul rușinos în care a încercat să ocolească dezbaterea publică de mâine de la Ministerul Justiției. Bine, nu că mă aștept la cine știe ce dezbatere având în vedere că fiecare participant înscris va avea, de exemplu, numai 3-4 minute la dispoziție. Dacă e vreunul mai guraliv și mai nervos nici nu apucă să-și ducă la bun sfârșit întrebarea.

PSD, Dragnea și Iordache au credibilitate sub zero metri și pentru că se bazează pe o propagandă ieftină, toxică și paranoidă mestecată până la o greață pe care nici măcar gravidele nu au experimentat-o: cea de timp Antena 3, România TV și chiar B1 TV și site-urile și gazetele adiacente care vorbesc de implicarea serviciilor în demonstrații, de bani dați manifestanților inclusiv cățeilor acestora, în general o retorică care e bazată exclusiv pe minciuni sau pe exagerări grotești. N-are rost să vi le enumăr că pe unii vă enervez iar pe ceilalți să roșiți, mă întreb numai cum de respectivii jurnaliști, unii dintre ei cândva aproape respectabili, alții niciodată, nu sparg bariera și să iasă public să ne spună la ce perversiuni sunt supuși să zică gogomăniile alea pe care le toarnă în capul telespectatorilor lor.

Lui Iordache nu îi iese faza cu credibilitatea și pentru că e un ageamiu în a pune în dezbatere argumente. Nu ne zice că are un plan mai amplu de exemplu care să includă, dacă tot susține că-i pasă de soarta celor din spatele gratiilor, implementarea cu adevărat a Strategiei de reinserție a deținuților adoptată în 2015 dar al cărui comitet de lucru s-a reunit o singură dată de atunci, nu ne spune câți bani are de dat în plus pentru modernizarea penitenciarelor (apropos bugetul pe 2017 a scăzut cu 1,4% față de cel de anul trecut) nu ne mai spune că în Administrația Penitenciarelor vreo 12.500 de angajați au în supraveghere 27.000 de deținuți cu un buget de 1 miliard de lei în timp ce Direcția Națională de Probațiune are circa 650 de angajați și se ocupă cu vreo 28 de milioane de lei de vreo 51.000 de condamnați cu diferite pedepse cu suspendare.

În general Iordache ocolește astfel de argumente, care ar fi putut cântări într-o dezbatere civilizată despre un subiect atât de sensibil, și multe altele simțindu-se jupân că așa a văzut el la premierul din umbră, Liviu Dragnea.

Dacă stau bine și mă gândesc de fapt acest eșec este de fapt imputabil direct lui Liviu Dragnea pe care l-a trădat caracterul de baronete provincial scăpat în lobodă care după o rundă de alegeri parlamentare crede că România l-a înscăunat până la sfârșitul vieții. El numai așa știe să facă politică dând cu pumnul în masă. Orice altă metodă e un semn de slăbiciune și cred că îl și obosește.

În gura lui Iordache dar chiar și a lui Dragnea știrea conform căreia șeful CEDO susține că numărul cazurilor de detenție a crescut anul trecut în cazul României cu 108% e o înjurătură iar în cazul mass-medie lor aservite e o victimizare similară vândută instanței de judecată de către un student la Drept neconvingător ale cărui argumente i se întorc împotrivă(http://www.mediafax.ro/externe/seful-cedo-guido-raimondi-numarul-cazurilor-legate-de-conditiile-de-detentie-din-romania-a-crescut-cu-108-in-anul-2016-16136759).

Și uite așa atingem un alt paradox, al elefantului fricos și de propria umbră. A câșțștigat zdrobitor, dar cîi tremură cămașa pe el când ies în stradă 1% din cei care, teoretic, l-au votat la ultimele alegeri care oricât l-ar diviniza pe Dragnea și compania n-or să iasă, la rândul lor, în stradă să-l apere ci, cel mult, se va mai lăsa păcălit de acesta peste încă patru ani, care tremură și la o dezbatere publică unde vin 100-200 de participanți și care se roagă să nu mai iasă cu vreun comunicat de presă sau declarație vreo ambasadă străină sau vreun lider european sau american.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Jurnalist de investigaţie freelancer
» citeste biografia

Cele mai recente

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!