RSS Feed

Afară cu ungurii din ţară?

vezi toate articolele de
08 Sep 2013 la 18:54 132 comentarii 14596 vizualizari.

Zeci de mii de români scandând la unison „Afară, afară cu ungurii din ţară”. S-a întâmplat pe Arena Naţională, cu ocazia meciului dintre România şi Ungaria, contând pentru preliminariile Campionatului Mondial de Fotbal. Desigur, multe prostii se pot auzi pe stadioanele de fotbal şi, în general, ar fi o pierdere de vreme să le dăm tot felul de interpretări metafizice. Însă cazul de faţă se încadrează într-un context mai larg, într-un fenomen nu doar stupid, dar şi periculos.

Xenofobia românilor pleacă de la resentimente istorice şi temeri contemporane. Culmea, cei care trăiesc în zone lipsite de unguri sunt cei mai înverşunaţi. Sunt genul de oameni care nu au auzit în viaţa lor vorbindu-se în maghiară pe stradă, dar sunt convinşi că, în Harghita şi Covasna, vânzătoarele nu-ţi dau nici măcar o pâine dacă nu ştii să o ceri pe limba lui Attila. Mai mult, în creierii unora pluteşte convingerea că Ungaria pregăteşte o invazie în Ardeal sau, din contră, că încearcă să acapareze Ardealul prin tehnici subliminale. Diverşi indivizi – politicieni, analişti, jurnalişti – ne insultă şi îşi insultă inteligenţa sugerând că aşa ceva ar fi posibil în actualul context internaţional, cu România şi Ungaria membre ale UE şi NATO.

În timpul meciului de fotbal de vineri, spectatorii afişau pancarte pe care scria „1918”. Pesemne că ungurii ar fi trebuit să-şi roadă pumnii de ciudă la vederea „subtilului” mesaj. Bravii suporteri scapă din vedere ceva. Băieţii aceia care s-au întâlnit pe 1 decembrie 1918 la Alba Iulia erau animaţi de tot felul de sentimente patriotice, însă nu şi de xenofobie. Mărturie stă însăşi rezoluţia Marii Adunări Naţionale, în care, printre altele, erau proclamate următoarele: (1.) „Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.” şi (4) „Desăvârşită libertate de presă, asociere şi întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omeneşti.”

După toate discriminările de care au avut parte în vechiul imperiu, ardelenii şi bănăţenii care au gândit unirea cu România nu au vrut să le plătească ungurilor cu aceeaşi monedă. Noi am vrea. Îmi place să cred că s-au inspirat chiar din Biblie, din porunca pe care Dumnezeu le-a dat-o evreilor la ieşirea din Egipt: „Să nu asupreşti pe străin; ştiţi ce simte străinul, căci şi voi aţi fost străini în ţara Egiptului.” A avea o atitudine xenofobă din raţiuni istorice, făcând şi apel la 1918, devine brusc nu doar stupid, dar şi jignitor faţă de proprii înaintaşi.

Fără să cad în teorii ale conspiraţiei, nu pot să nu mă întreb ce interes au unii români să menţină în viaţă flacără xenofobiei. De ce ajung gesturile unui extremist ca Csibi Barna să fie prezentate ca parte a unei conspiraţii anti-naţionale? De ce câteva sute de ultraşi violenţi sunt văzuţi ca fiind reprezentativi pentru o întreagă etnie? Şi, mai ales, de ce unii politicieni sunt mai preocupaţi de o problemă fictivă, cum ar fi „pericolul” László Tőkés, decât de adevărata agendă a celor care i-au ales? Le stă unora în gât decoraţia lui Tőkés, de parcă ar fi primit Ordinul Steaua României pentru ataşamentul faţă de românism, nu pentru rolul jucat în declanşarea Revoluţiei din 1989. Dacă Tőkés s-ar declara peste noapte comunist, ar mai avea sens toată această indignare de gloată, dar până când o asemenea absurditate se va produce, retragerea decoraţiei nu ar fi decât o victorie a Securităţii, după cum bine scria un jurnalist.

În plus, dacă tot vrem să dăm ungurii afară din ţară, ar trebui să ne gândim şi la lucrurile pe care le-am putea pierde. Poate aşa am lua-o mai uşor cu vitejia ultra-naţionalistă pe scări. Cât despre mine, eu sunt sigur: nu am niciun motiv să vreau să o dau afară din ţară pe tanti Dudaş, vecina mea de vizavi. E drept că limba română nu e punctul ei forte, dar face nişte prăjituri delicioase, pe care le mai şi împarte de fiecare dată cu noi, vecinii ei români.

ZIUA de Vest

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

132 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn
Fost geograf devenit jurnalist, blogger, soţ şi tată
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!