RSS Feed

Agentul Orange în Guvernul României. Ministrul modificat genetic

vezi toate articolele de
08 Sep 2010 la 13:01 un comentariu 3930 vizualizari.

”Agentul Orange” este numele de cod al unei substanțe chimice folosite pe scară largă de SUA în Războiul din Vietnam. Între 1962 și 1971, forțele armate ale Statelor Unite au pulverizat 80 de milioane de litri de Agent Orange (un erbicid și defoliant extrem de puternic) deasupra junglei din Vietnam, Laosul de Est și o parte din Cambodgia. Scopul acestei operațiuni a fost de a despuia de frunze terenurile împădurite în care se ascundea gherila comunistă și de a-i lăsa fără hrană pe țăranii care o susțineau, oblingându-i să se mute în zonele urbane.

Conform Ministerului de Afaceri Externe Vietnamez, 4,8 milioane de persoane au fost supuse ”tratamentului” cu Agentul Orange. 400.000 de persoane au fost omorâte sau mutilate, iar 500.000 de copii s-au născut ulterior cu malformații congenitale.

Erbicidul utilizat de forțele armate americane a fost creat de Monsanto, cea mai mare companie (la nivel mondial) de erbicide, pesticide și organisme modificate genetic. În urma scandalului legat de implicarea în războiul chimic al SUA împotriva Vietnamului, Monsanto… și-a cerut scuze publice. Pagube colaterale…

(foto: efectele Agentului Orange; dacă credeți că puteți suporta, căutați pe google și alte imagini ale efectelor produse de Agentul Orange)

***

”Amaranthus palmeri” este o buruiană răspândită în întreaga lume. În România este cunoscută și sub denumirea populară de ”talpa gâștei”. Agricultorii din întreaga lume luptă împotriva acesteia. În sprijinul lor a venit Monsanto, care a creat ”renumitul” erbicid Roundup, primit ca o binecuvântare de către fermieri și utilizat pe scară largă în special în SUA.

Care a fost rezultatul? Răspunsul naturii a venit în câțiva ani, sub forma unei ”super-buruieni”. Precum în celebra ”Sera” a lui Aldiss, plantele s-au adaptat și au reacționat mult mai rapid decât se așteptau faimoșii oameni de știință de la Monsanto. Rețeaua de televiziune americană ABC a realizat un documentar legat de aceste mutații genetice, în serialul intitulat ”super-buruieni care nu pot fi ucise”.

Reporterii ABC au intervievat fermieri și oameni de știință din Arkansas care au descris câmpurile invadate de plante gigant talpa-gâștei, care pot rezista la oricât erbicid ar fi în măsură să stropească agricultorii. Au intervievat un agricultor care a cheltuit aproape 400.000 de dolari în numai trei luni într-o tentativă nereușită de a distruge aceste super-buruieni.

Noile super-buruieni sunt atât de puternice încât culturile sunt imposibil de recoltat cu combinele, iar uneltele manuale se rup în încercarea de a le tăia. Talpa-gâștei (Amaranthus palmeri) poate crește până la 2,4 metri înălțime, rezistă la căldura mare și secetă prelungită și produce sute de mii de semințe. Are un sistem radicular care seacă solul de nutrienți pentru culturi. Lăsate necontrolate, ocupă un câmp întreg într-un singur an. Unii fermieri s-au văzut nevoiți să-și abandoneze terenurile cultivate. Până acum infestarea cu talpa-gâștei în regiunile culturilor cu organisme modificate genetic (OMG) a fost identificată în plus față de Arkansas și în Georgia, Carolina de Sud, Carolina de Nord, Tennessee, Kentucky, New Mexico, Mississippi și cel mai recent în Alabama și Missouri.

Erbicidul glifosat Roundup, care a provocat aceste modificări genetice și a creat super-buruiana Talpa Gâștei, este cel mai utilizat în SUA și în întreaga lume. Brevetat și vândut de Monsanto din anii 1970, Roundup este o componentă obligatorie la cumpărarea semințelor OMG de la Monsanto.

Un reportaj recent despre super-buruieni:

***

Ce sunt OMG-urile (organismele modificate genetic)? Foarte popular spus, sunt soiuri de plante create artificial în laboratoare, capabile să producă singure toxine sau alte substanțe care îndepărtează și/sau distrug dăunătorii (buruieni, insecte, animale). Spre deosebire de hibridare (tot inginerie genetică), situație în care se combină mai multe soiuri ale aceleiași plante pentru a obține un soi mai rezistent sau performant, în cazul OMG-urilor sunt folosiți compuși chimici și/sau gene provenite de la animale ori insecte.

Ce rezultă de aici? Producții mai mari la hectar în cazul diferitelor soiuri, costuri mai mici pentru agricultori. O soluție pe termen lung pentru comunitățile afectate de foamete din Africa, ori chiar pentru asigurarea necesarului de hrană a unei populații umane globale în continuă expansiune. Cum ar veni o binecuvântare din partea științei. Sau nu?

Exemplele prezentate mai sunt sunt două cazuri extreme care arată că efectele reale, pe termen scurt, mediu sau lung, ale compușilor chimici dezvoltați de industria organismelor modificate genetic (care este, de fapt, în esență, o industrie chimică) nu sunt cunoscute și/sau nu sunt predictibile cu adevărat. Studii paralele, realizate de cercetători din întreaga lume, au relevat modificări genetice în cazul animalelor care au fost hrănite cu plante transgenice. Alte studii au demonstrat că plantele modificate genetic afectează și culturile cu plante convenționale din vecinătate, extinzându-se mult dincolo de terenurile cultivate cu OMG-uri.

Motiv pentru care Uniunea Europeană (spre deosebire de SUA, unde efectele reale ale culturilor transgenice au început să se vadă doar în ultimii ani) s-a arătat extrem de reticentă în a permite implementarea OMG-urilor.

Astfel, la nivel european, doar o cultură transgenică este autorizată să fie cultivată în UE, porumbul Bt de la Monsanto, MON810. Acest porumb a fost modificat genetic pentru a produce propria toxină împotriva dăunatorului comun Ostrinia Nubilialis (vierme sfredelitor al tulpinii porumbului).

Doar 6 din 27 membrii UE cultivă MON810. Cele 6 țări care cultivă porumbul modificat genetic MON810 sunt: Spania, Cehia, Slovacia, Polonia, România și Portugalia. În schimb, în urma unor studii de impact asupra mediului, 6 țări ale UE au interzis în mod expres cultivarea acestui soi de porumb:
Austria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria și Bulgaria. De specificat că România a permis cultura porumbului MON810 fără a realiza un studiu de impact asupra efectelor acestuia.

***

Ce legătură are Guvernul României cu OMG-urile? Ei bine, noul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, este principalul susținător al OMG-urilor în România. Ca parlamentar a avut mai multe intervenții și declarații politice în acest sens. Vorbea în numele cercetătorului Valeriu Tabără? El așa susține. Doar că, același cercetător Valeriu Tabără figurează pe statele de plată ale… Monsanto. În CV-ul postat pe site-ul Camerei Deputaților în fostele legislaturi, la ”activitate profesională”, era trecut și ”director de proiecte de cercetare cu CNCSIV, unitatea de management a Băncii Mondiale, firma Monsanto”.

Această specificare a dispărut din CV-ul postat acum. Dar Valeriu Tabără continuă să facă lobby pentru implementarea OMG-urilor în România și UE. Și, într-o declarație publică făcută luni pentru Europa FM, Valeriu Tabără a susținut că nu este vorba de nicio incompatibilitate. Chiar să nu fie? Răspunsul îl puteți oferi și dumneavoastră.

***

P.S. Controversa legată de OMG-uri nu se poate lămuri în cadrul unui articol. Însă, ideea că promotorii OMG-urilor fac ”știință”, iar opozanții nu au educație în domeniu (cum a sugerat Valeriu Tabără în cadrul aceleiași declarații pentru ”Europa FM”) este falsă, atâta timp cât unele efecte ale OMG-urilor pe termen lung sunt vizibile deja în locurile unde au fost folosite intensiv, iar lipsa de predictibilitate asupra altor efecte (mutații genetice asupra animalelor și oamenilor care le consumă) a fost scoasă în evidență tot de studii științifice.

Cel puțin până când cercetătorii din domeniu se pun de acord asupra acestor efecte, ar exista și o soluție de compromis: specificarea vizibilă pe produsele obținute din plantele transgenice și din animalele care au consumat OMG-uri a acestui fapt. După care, în cunoștință de cauză asupra provenienței, fiecare cumpărător e liber să aleagă, cât de cât în cunoștință de cauză. Dar nici măcar acest lucru nu se întâmplă în România. Și, cel mai probabil, atâta timp cât Monsanto are un reprezentant în Guvernul României o asemenea măsură nu va fi luată.

***

Mai multe informații despre OMG-uri puteți găsi și aici:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment
  • 1

    mbt shoes and boots Agentul Orange în Guvernul României. Ministrul modificat genetic « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!