RSS Feed

Agresivitatea la români. Copiii s-au întors la familia Bodnariu. Cine eşti tu, Maria Olaru?

vezi toate articolele de
03 Jun 2016 la 23:01 3 comentarii 1869 vizualizari.

Într-o societate în care disciplinarea fizică a copiilor este rară, părinţii care îşi bat copiii sunt nişte monştri, iar victimele suferă, pentru că pot asocia violenţa părinţilor cu lipsa dragostei.

Familia Bodnariu venea însă din România, unde bătaia este o formă încetăţenită de educare a copiilor. Prin urmare,  nu era o familie anormal de abuzivă, părinţii nu erau nişte sceleraţi, iar dacă copiii lor ar fi crescut în România, probabil nu s-ar fi gândit la bătaia încasată când erau mici ca la o formă de abuz sau lipsă de dragoste parentală.

Cunosc puţini români care să nu fi încasat bătaie de la părinţi, sistematic sau ocazional. Generalizarea practicii o face mai acceptabilă, pentru că puţini povestesc despre bătăile din copilărie ca despre mari evenimente.  Iar când cineva descrie experienţa bătăilor ca fiind traumatizantă, sensibilitatea colectivă se trezeşte: cine te crezi? Dacă tu ai fost traumatizat(ă), asta înseamnă că toţi suntem traumatizaţi?

Cu asta s-a ales fosta gimnastă Maria Olaru când a povestit, într-o carte, ce bătăi încasau gimnastele de la antrenori şi de la părinţi. Cristian Tudor Popescu , tartor peste toate fetele talentate, o critică pentru că nu a adus în discuţie subiectul când era adolescentă !! Aceeaşi reacţie de la Octavian Bellu: “Mi se pare ciudat altceva şi chiar îmi pun această întrebare: de ce a aşteptat 16 ani să spună lucrurile astea? De ce acum?!”. Ministra Sportului a scos şi mai halucinanta critică: “Chiar dacă am fost călcată în picioare de antrenori, eu nu voi spune asta niciodată!”

Ce înseamnă asta, Maria Olaru, că dacă tu ai fost traumatizată, toţi suntem traumatizaţi? Da, e posibil ca toţi românii să fie traumatizaţi în urma bătailor din familie, de la şcoală, de la antrenamente. Ca agresivitatea, anxietatea, lipsa de politeţe, înjurăturile, vulgarităţile, repezeala, disponibilitatea de conflict la orice oră din societatea românească să vină şi din modul cum, de mici, am observat că problemele se rezolvă cu bătaie.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!