RSS Feed

Agresivitatea la români. Copiii s-au întors la familia Bodnariu. Cine eşti tu, Maria Olaru?

vezi toate articolele de
03 Jun 2016 la 23:01 3 comentarii 1869 vizualizari.

Într-o societate în care disciplinarea fizică a copiilor este rară, părinţii care îşi bat copiii sunt nişte monştri, iar victimele suferă, pentru că pot asocia violenţa părinţilor cu lipsa dragostei.

Familia Bodnariu venea însă din România, unde bătaia este o formă încetăţenită de educare a copiilor. Prin urmare,  nu era o familie anormal de abuzivă, părinţii nu erau nişte sceleraţi, iar dacă copiii lor ar fi crescut în România, probabil nu s-ar fi gândit la bătaia încasată când erau mici ca la o formă de abuz sau lipsă de dragoste parentală.

Cunosc puţini români care să nu fi încasat bătaie de la părinţi, sistematic sau ocazional. Generalizarea practicii o face mai acceptabilă, pentru că puţini povestesc despre bătăile din copilărie ca despre mari evenimente.  Iar când cineva descrie experienţa bătăilor ca fiind traumatizantă, sensibilitatea colectivă se trezeşte: cine te crezi? Dacă tu ai fost traumatizat(ă), asta înseamnă că toţi suntem traumatizaţi?

Cu asta s-a ales fosta gimnastă Maria Olaru când a povestit, într-o carte, ce bătăi încasau gimnastele de la antrenori şi de la părinţi. Cristian Tudor Popescu , tartor peste toate fetele talentate, o critică pentru că nu a adus în discuţie subiectul când era adolescentă !! Aceeaşi reacţie de la Octavian Bellu: “Mi se pare ciudat altceva şi chiar îmi pun această întrebare: de ce a aşteptat 16 ani să spună lucrurile astea? De ce acum?!”. Ministra Sportului a scos şi mai halucinanta critică: “Chiar dacă am fost călcată în picioare de antrenori, eu nu voi spune asta niciodată!”

Ce înseamnă asta, Maria Olaru, că dacă tu ai fost traumatizată, toţi suntem traumatizaţi? Da, e posibil ca toţi românii să fie traumatizaţi în urma bătailor din familie, de la şcoală, de la antrenamente. Ca agresivitatea, anxietatea, lipsa de politeţe, înjurăturile, vulgarităţile, repezeala, disponibilitatea de conflict la orice oră din societatea românească să vină şi din modul cum, de mici, am observat că problemele se rezolvă cu bătaie.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

3 comments
 • 1

  Bătaia e nasoală. La polul opus, unii părinți regretă că n-au aplicat corecții copilului care ulterior nu mai devine tânărul combativ de succes pe care și-l doreau. Pe scurt, lipsa educației echilibrate (sarcină părintească foarte dificilă) face loc alternativei a bate/ a nu bate.

  Adrian
  2016-06-04 11:09:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Fetita mea de 2 ani mergea mereu la priza. I-am explicat ca moare, dar ea ma intreba ce este moartea, de ce moare, cum moare, cand moare si apoi o gaseam iarasi la priza. Dupa mai multe explicatii, dupa ce o prietena psiholog i-a explicat ca nu e bine, ca o va durea, am gasit-o a treia oara cu degetele in priza. I-am tras doua palme la fund si de atunci nu a mai calcat pe acolo. Am gresit, stiu (am fost violent, am incalcat legile UE), dar care rau este mai mare: 2 palme sau 2 metri sub pamant, draga Domnisoru-le??

  nicolae
  2016-06-09 19:25:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Casos de este tipo los vemos de forma mas habitual a nuestro alrededor. Son muchas las opiniones que hacen aparecer nuevas formas de ver las cosas. Lo que si que es verdad, es que la violencia no lleva nunca a un buen destino. Pensar en ello, es importante saber diferenciar entre una buena educacion y el abuso de la fuerza. Salud para todos.

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!