RSS Feed

Alegerile din Germania și cum se vor manifesta rezultatele la noi? Statul paralel și Dragnea – și ceea ce se cheamă ”furtul legal”

vezi toate articolele de
25 Sep 2017 la 16:57 120 comentarii 906 vizualizari.

Alegerile din Germania și cum se vor manifesta rezultatele la noi?

Ați văzut deja rezultatele alegerilor din Germania, ați văzut că principala știre, cum era de așteptat, e ascensiunea extremei drepte (AFD) și un rezultat istoric: peste 13%, a ieșit al treilea partid. Un scor dezastruos pentru social-democrați. Se pare că social-democrația se topește fatal în partide centriste liberale sau în ”fenomene” precum Macron. CDU/CSU, deși au câștigat, au obținut un scor istoric de prost.

AFD în parlamentul german. Și? Efectul e unul de durată medie. Și e deocamdată de natură violent retorică, le dă vânt în pânze detașamentelor online de trolling care amestecă anticorectitudinea politică și xenofobia, amestecă orice de fapt pentru propulsoare mediatice gen Trump. Critica lor antisistem nu are legătură nici cu economia, mulți sunt pentru măsuri ultraprobusiness, totul se învârte în jurul unor meme care dau randament bun de clickuri și voturi: vin islamiștii și ne violează – mai au puțin și spun ”să fim noi sexiști, să nu vină refugiații să ne dea lecții de sexism și antisemitism” -, să terminăm cu gay-ii etc. Adiacente sunt oricum ura față de muncitorii precari, mulți și din Europa de Est. Asta neexcluzând, desigur, ca o falangă puternică a extremei drepte să fie asigurată tocmai de esteuropeni care s-au integrat în societatea germană.

Cum principala calitate a homosapiens  este imitația, vedem și la noi că aceste rețete rapide de succes sunt destul de prompt adaptate. Deja Trump, Orban, PIS au un efect – elite politice sau de business  care nu se simt bine la contactul cu anumite zone de capital sau de anticorupție, folosesc arme de distrugere a creierului în masă. Timid deocamdată, dar din ce în ce mai apăsat. Pe cât de apăsat aberantă și violent-prosuateritate era elita politică intelectuală acum 7-8 ani, pe atât de tare se consolidează acum pătura ”noi și ai noștri”, coaliția pentru familii bogate anticorupție. Desigur, sunt foarte mulți cu discurs radical neocon și în tabăra antipesedistă, tot soiul de bursieri care au înțeles din SUA doar libertatea de a crede că pământul e plat și că în această farfurie colcăie ”sexomarxiști” care se vaccinează.

Adevărata problemă e cum să critici politicile procapital când un val sponsorizat public, susținut de totate partidele, aglutinează și lamentație de ”colonizați”, referindu-se la faptul că nu prea o duc bine capitaliștii ”lor”, și critici la adresa multiculturalismului, xenofobie etc. De cealaltă parte, sigur, este o provocare enormă în zona luptei pentru conservarea și obținerea unor drepturi pentru diverse categorii, tocmai pentru că virusarea neoliberală a fost gravă în această zonă. Nu se mai pot promova la pachet drepturi pentru minorități ignorând probleme sociale enorme. Drepturile femeilor, romilor, gay-ilor nu mai pot fi susținute decât în rama politică a unor  ample politici sociale și dublate de critică dură la adresa practicilor de vulnerabilizare purtate în numele sfintelor investiții.

Puțin contează că în AFD avem deja lupte intestine (un lider a demisionat din partid deja), efectul e unul trump-ist, să-i spunem așa, iar în Germania s-a manifestat cel mai violent de pe teritoriul european. Extrema dreaptă aveeea până acum forme mai ”tradiționale” europene;  schimbarea la față alt-right  a fost se pare înfăptuită. Este vorba despre pătrunderea unui anumit tip de discurs în spațiul public și impunerea lui drept cel mai zgomotos și ”antisistem”. Antisistem în ce privește câteva drepturi fundamentale, prosistem și conservator în tot restul.

Statul paralel și Dragnea

O primă observație în legătură cu cazul Belina. Dragnea și ai săi au ieșit cu următoare apărare: că nu e ilegal să muți de la stat la autoritate locală o baltă, teren etc. Sigur, nu e ilegal. Problematic e traseul acestei proprietăți, cum ajungem să avem capitalism fără capitaliști (Ivan Szeleny), a cui e balta, cum e ea exploatată, ce înseamnă Teldrum etc. Dragnea nici nu e stresat de această problematică: pentru el e clar, în stil primitiv de conducător local, spațiul public e ceva unde io și băieții facem bani, pescuim, dansăm noi între noi.

Ce nu iau în calcul apărătorii fanatici ai lui Kovesi sau ai anticorupției e că au învățat și Dragnea, tot așa cum fac și iubiții tefeliștilor din zona de mari afaceri, să valseze legal și să-și însușească legal bălți, terenuri, profit pe baza unor proprietăți publice. Abia de aici îți dai seama că așa ceva combați cu argumente politice, că un astfel de trand nu poate fi   oprit opunând Kovesi lui Dragnea, pentru că oamenii din fiecare tabără storc resurse publice semilegal sau uneori complet legal, depinde ce pile și ce știință au. De aia nu e legalul problema, ci întrebarea simplă pentru Dragnea, una politică: bă, a acui e balta aia, cine face profit din ea, cum ajută averea publică dacă e dată în administrare privată? Da, asta s-ar numi politică.

Bun, că și eu sunt sigur că nu poți să ai un Teldrum de succes fără o rețea de trafic de influență binepusă la punct e altceva. Asta nu exclude varianta unor abuzuri perfect legale -  da, se poate și asta, exploatarea chichițelor legale în forță. Așa cum vezi la unele multinaționale la nivel mare, tot așa s-ar putea ca și peștișorii mai mici, politico-capitaliști, să fi învățat la nivel local.

Cât despre statul paralel, ce zic Dragnea si astia aia lui seamănă cu ce ziceau patapievici et comp despre Băsescu, cum că e atacată țara din interior, că se dau lovituri de stat. Când ajung unii la putere se simt instant subminati.

A incercat vreunul să taxeze, să pună redevențe si a avut vreo lupta grea de dus care să se încadreze în categoria ”ciocniri cu sistemul”? Nu, bineînțeles. Pe terenul justiției se poartă întregul meci, și asta  pentru simplul fapt că  puterea funcțonează altfel și se exercită altfel în DNA sau în SRI. Lucru pe care nu-l înțeleg nici fanii anticorupției, iar dușmanii lor ar vrea să-l folosească mai departe tot abuziv, dar de data asta în propriul beneficiu.

Dragnea e mirat așadar de faptul că regina businessului local-național, adică ambiguitatea public-privat, este pusă sub semnul întrebării. Și are dreptate. Kovesi îi putea găsi și lui Băsescu niște autoatribuiri mișto. Dar și mai provocatoare ar putea fi constatarea că aceste lucruri se pot face la limita legii și că așa se face un business sănătos: iei de la toți și-ți dai ție, apoi mai și reduci taxarea, că așa-i în tenis…

P.S. Kovesi l-a atacat pe un tip că e mason. N-am de aruncat decât o vorbă facebookistă: wtf.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

120 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!