RSS Feed

ALERTĂ MAXIMĂ: Milioane de tone de cianuri amenință Marea Neagră, după un accident la o mină de argint din Turcia

vezi toate articolele de
10 May 2011 la 09:34 123 comentarii 20629 vizualizari.

Turcia se află la un pas de un dezastru ecologic fără precedent, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, un al doilea dig al unui baraj în trei etape s-a prăbușit. În spatele singurului dig rămas în picioare (din cele trei inițiale) se află 15 milioane de tone de deșeuri cu cianuri, provenite de la exploatarea unei mine de argint a companiei Eti Silver din regiunea Kutahya.

Deșeurile din iazul aflat la 34 de kilometri de capitala provinciei, în apropierea satului Gumus, amenință direct patru localități. ”În cazul cedării și a ultimului dig al iazului de decantare, deșeurile cu cianuri ar putea ajunge cu ușurință în râul Sakarya prin râul Porsuk și apoi în Marea Neagră. Un dezastru de 25 de ori mai mare decât dezastrul de la iazul de decantare din Ungaria (de anul trecut, de la Kolontar – n.a.) s-ar putea întâmpla la Kutahya în orice minut”, se arată într-un comunicat al Uniunii Turce a Inginerilor și Camerei Arhitecților (TMMOB). ”Activitățile miniere desfășurate cu folosirea cianurii aduc mereu moarte, foamete și sărăcie”, se mai arată în comunicatul TMMOB.

Deși cantitățile de deșeuri din iazul din Kutahya sunt mai mici decât deșeurile chimice deversate din iazul de la Kolontar (Ungaria) în octombrie 2010, potențialul de dezastru este mult mai mare din cauza toxicității mult mai ridicate a cianurii. Camera Inginerilor de Mediu (OCP), prin președintele ei, Tașdemir Murat, care s-a deplasat la fața locului, apreciază ”Consecințele sunt greu de imaginat dacă și ultimul dig cedează. Chiar și o cantitate foarte mică de cianuri este mortală. Ce avem aici este de 125 de ori mai mult decât doza letală pentru oameni”, a afirmat Tașdemir Murat. ”Sute de oameni ar putea muri. Nu va mai fi nici agricultură. Acesta ar putea deveni unul dintre cele mai grave dezastre de mediu din lume”, a mai spus Tașdemir.

Construirea unui nou iaz (anunțat de companie) în care să fie mutate deșeurile cu cianuri din cel aflat în pericol de a ceda nu reprezintă o soluție permanentă au atenționat experții turci. Prăbușirea, la sfârșitul săptămânii trecute, a două diguri ale barajului în trei etape din provincia Kutahya amenință să se transforme în cea mai periculoasă criză de mediu cu care Turcia s-a confruntat până acum, a declarat Guven Eken, președintele Asociației de Mediu Doga, pentru Hurriyet Daily News. ”Acesta nu va fi nici primul, nici ultimul incident din Turcia. Mentalitatea existentă în privința mediului pune bazele unei astfel de catastrofe”, a mai spus Guven Eken.

Ministrul Mediului, Veysel Eroglu, care a vizitat locul accidentului a afirmat că nu există scurgeri înafara barajului. Cu toate acestea, ministrul a dat asigurări că sunt pregătiți în cazul în care oamenii din localitățile învecinate trebuie evacuați. De asemenea, Veysel Eroglu a anunțat o evaluare a utilizării apelor subterane din zonă, din punct de vedere ecologic, economic și social.

În timp ce compania ETI Silver continuă să dea asigurări că ”nu există niciun risc” ca milioanele de tone de deșeuri cu cianuri să se scurgă înafara iazului, peste 250 de muncitori au fost mobilizați pentru a evacua apa contaminată într-un alt iaz și pentru a consolida ultimul baraj rămas în picioare.

***

15 milioane de tone de deșeuri cu cianuri se află în iazul de decantare din Kutahya

250 milioane de tone de deșeuri cu cianuri sunt prevăzute să fie adăpostite în iazul de decantare de la Roșia Montană

***

3 diguri de protecție asigurau deșeurile din iazul de decantare din Kutahya, din care primele două au cedat

1 (un) singur baraj de protecție ar urma să fie construit, conform proiectului, la Roșia Montană

***

1.000 de persoane (aproximativ) se află în satele din apropierea iazului din Kutahya

18.000 de persoane (aproximativ, conform recensământului din 2002) locuiesc în Abrud, Câmpeni și celelalte sate din apropierea iazului cu cianuri care s-ar construi la Roșia Montană

***

Surse: hurryetdailynews.com, todayszaman.com

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

123 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!