RSS Feed

ALERTĂ: Sute de persoane aşteptate la proteste marţi dimineaţa, la Parlament şi în ţară, pentru a bloca noua lege cu dedicaţie pentru Roşia Montană. UPDATE: Eugen David (VIDEO)

vezi toate articolele de
09 Dec 2013 la 21:40 55 comentarii 4133 vizualizari.

Comisia pentru Industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, reunită luni după amiaza în şedinţă comună cu Comisia pentru Administraţie publică, a reuşit să irite (din nou) opinia publică. La doar câteva ore după încheierea şedinţei, un eveniment de mobilizare la proteste creat pe Facebook anunţă sute de protestatari pentru marţi dimineaţa, de la ora 9.30, la Palatul Parlamentului din Capitală şi la sediile Prefecturilor din alte judeţe (evenimentul de pe Facebook, aici).

Ce s-a întâmplat? Săptămâna trecută a fost supus votului în Senat un proiect de modificare a Legii Minelor care a preluat, în cea mai mare parte, sub forma de amendamente, prevederile Legii Speciale pentru Roşia Montană. Chiar dacă la Senat proiectul de lege nu a întrunit numărul necesar de voturi, cameră decizională este Camera Deputaţilor. Surpriza maximă a fost că luni, la şedinţa celor două comisii, membrii acestora s-au trezit în faţă cu un proiect redactat diferit faţă de forma care a trecut prin Senat! Mai mult, membrii comisiilor au primit proiectul (de 68 de pagini) în timpul desfăşurării şedinţei. Obiecţiile legate de lipsa timpului necesar citirii acestuia au fost stopate de preşedintele Comisiei pentru Industrii, Iulian Iancu. Oricum, de dezbătut nu s-a dezbătut mai nimic (cu excepţia respingerii unui amendament legat de interzicerea utilizării cianurilor în minerit). Cea mai importantă modificare adusă Legii Minelor este cea privitoare la declararea (fără nici o minimă motivare!) a lucrărilor de prospecţiuni, explorări şi exploatări miniere ca fiind de interes naţional deosebit. Iar sub acest pretext e deschisă uşa tuturor abuzurilor: exproprieri în interes privat, descărcări de sarcină arheologieliberate în mod discreţionar sau chiar lipsa acestora, scoaterea păşunilor şi pădurilor din circuitul agricol şi forestier, încălcări ale regimului de protecţie a apelor etc.

„Nici nu mai vreau să vorbesc despre această lege, atât de flagrantă, dacă legea vine şi spune fără nicio motivare că orice proiect minier este de interes naţional deosebit ”, a declarat Ştefania Simion, consilier juridic la Alburnus Maior, participantă la şedinţa comisiilor. „N-are nicio legătură nici cu Constituţia, nici cu CEDO, nici cu tratatele UE. Singurul lucru pe care îl spun e că de acum suntem în legitimă apărare faţă de statul român. Să vină şi să încerce să pună în aplicare o asemenea lege la Roşia Montană”, a mai spus Ştefania Simion.

Viteza cu care Camera Deputaţilor încearcă să legifereze activităţile miniere ca fiind de interes naţional deosebit are mai multe explicaţii. Una dintre ele poate fi găsită la Bursa din Toronto, unde acţiunile Gabriel Resources au cunoscut o revigorare accentuată, în discordanţă cu evoluţia generală a companiilor de exploatare a aurului. Din acest punct de vedere, chiar dacă proectul minier de la Roşia Montană nu se va realiza vreodată, normele şi măsurile favorabile îi ajută pe cei care deţin acţiuni să scape de ele la un preţ la care să nu piardă prea mult.

O altă explicaţie e legată însă şi de creşterea opoziţiei civice faţă de exploatările de resurse distructive pentru mediu şi comunităţile locale. Cum anul electoral 2014 (cu europarlamentare şi prezidenţiale) bate la uşă, politicienii încearcă să grăbească deciziile nepopulare în speranţa că Sărbătorile de iarnă le-ar mai atenua impactul.

***

Mobilizarea pentru proteste are legătură cu faptul că proiectul de lege ar urma să intre la vot în Camera Deputaţilor chiar marţi.

***

UPDATE: Eugen David, preşedinte Alburnus Maior

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

55 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!