RSS Feed

Aliaṭii şi membrii Coaliṭiei pentru Familie: nu doar despre Hitler, ci şi despre Codreanu

vezi toate articolele de
06 Jun 2017 la 22:21 107 comentarii 1607 vizualizari.

E de notorietate deja declaraṭia lui Gheorghe Iancu, aliatul Coaliṭiei pentru Familie, despre Hitler care ar fi înnebunit “abia” în 1942. Scena s-a desfăşurat în felul următor:

Mihaela Biolan (tabăra anti-CpF) – Aṭi spus că democraṭia este acolo unde majoritatea decide. Întrebare: al Treilea Reich a fost o democraṭie? Pentru că majoritatea a decis atunci discriminarea şi exterminarea evreilor. România, între 1939 şi 1944, a fost o democraṭie? Antisemitismul de stat practicat atunci a fost o democraṭie?

Gheorghe Iancu (tabăra pro-CpF) – Doamnă, nu mai… nu mai ocoliṭi istoria. Nu în ’39 a decis Hitler să facă treaba asta. De abia în ’42 s-a întâmplat treaba asta. Când a început să-nnebunească. [unii din tabăra pro-Cpf dau aprobator din cap]

Mihaela Biolan: Antise-… [râde stupefiată ]
(sublinierea îmi aparṭine)

https://www.youtube.com/watch?v=WfL72RqK55I

Gheorghe Iancu din tabăra Coaliṭiei pentru Familie, jurist, fost secretar general al Curții Constituționale, fost consilier de conturi la Curtea de Conturi a României, fost director al Autorității Electorale Permanente, fost Avocat al Poporului (2011-2012), specialist în drept constituțional, afirmă deci că abia în 1942 s-a întâmplat “treaba asta” – adică “discriminarea şi exterminarea evreilor”.

Mai e nevoie să enumerăm ce se întâmplă între 1933 şi 1942? Hitler preia puterea, Himmler deschide lagărul de concentrare din Dachau, statutul evreilor este definit, drepturile lor sunt stabilite la nivel regional şi naṭional, sunt votate legile Nuremberg (Nürnberger Gesetze), legi anti-semite (care interzic, printre altele, căsătoriile între evrei şi germani), ghettouri, alte lagăre de concentrare, Kristallnacht (cel puṭin 91 de victime), Aktion T4, masacrul din 1941 de la Babi Yar (33,771 evrei ucişi). Până în 1942 au avut de suferit evreii, romii, cei cu dizabilităṭi, liberalii, socialiştii, comuniştii, bisericile etc. Ar fi mult mai multe de spus, dar mă opresc aici.

* * * * * * * * *

O altă temă dezbătută mai rar este felul în care se raportează unii membri ai Coaliṭiei pentru Familie la extrema dreaptă interbelică din România. Aflăm chiar de pe site-ul CpF că printre cei 46 membri se află şi Asociaṭia “Rost”, pe al cărei site găsim o mulṭime de texte în care Corneliu Zelea Codreanu şi Mişcarea Legionară sunt evocaṭi cu duioşie; violenṭele legionarilor sunt relativizate. Doar un exemplu îl găsim la Tudor Marincu: “toate partidele care s-au succedat la guvernare au folosit violența pentru a guverna. Dacă s-ar studia cu seriozitate perioada respectivă ar fi ușor de observat că, din punct de vedere al violenței, legionarii nu se deosebeau cu nimic de liberali sau țărăniști. Iar dacă s-ar extrapola crimele unor liberali sau țărăniști din perioada respectivă asupra tuturor liberalilor și țărăniștilor, așa cum se face cu legionarii, am putea spune că toți liberalii și toți tărăniștii sunt criminali.”

În sfârşit, aşa cum observa Traian Danciu într-un articol de pe Vice, o altă asociaṭie membră a Coaliṭiei pentru Familie este Asociaṭia PRO VITA, condusă de Bogdan Stanciu, fost membru al organizaṭiei naṭionalist-extremiste “Noua Dreaptă” (altă organizaṭie plină de admiratori ai lui Codreanu), care între timp a devenit partid, şi s-a coalizat cu alte partide de extrema dreaptă – Partidul România Unită, şi Partidul România Mare –, formând astfel alianṭa BINE.

Concluziile le poate trage fiecare.

* * * * * * * * *

Bonus (mulțumiri lui Andrei Tiut pentru semnalare) —

Răzvan Codrescu, președinte de onoare al Asociației Rost (membră în Coaliția pentru Familie), scrie, printre altele, următoarele:

“Cum nu vii tu, Țepeș doamne… Păi cum să nu vrei să-l faci uitat – tu, hoțul de serviciu – pe reacționarul de Eminescu?! Și-avem doar gloanțe pentru trădători… Păi cum să nu-ți dea fiori – ție, iudei de serviciu – stafia reacționarului de Codreanu?!”

Update: pe data de 8 iunie, Asociația \"Rost\" se retrăsese din lista membrilor Cpf – fără explicații. Coaliția pentru Familie ar trebui totuși să se delimiteze de discursul legionar, și să explice de ce i-a cooptat de la bun început.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

107 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Andrei Panţu a studiat filozofie şi literatură în Berlin, la  European College of Liberal Arts (2004-2005), şi este absolvent în ştiinţe politice şi relaţii internaţionale al American University in Bulgaria (2008). În 2010obţine diploma de filozofie politică de la Universitatea din Leiden.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!